• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovska blokada Srbiji štetna po dijalog

Vlada Kosova sankcionisala uvoz proizvoda iz Srbije. Borislav Stefanović smatra da je Priština time praktično uvela sebi embargo. Goran Bogdanović optužuje vlasti u Prištini da su time obesmislile dijalog, dok Oliver Ivanović očekuje brzu reakciju EU.

Vlada Kosova je danas odlučila da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije.

To je odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju, piše u saopštenju Vlade, izdatom u Prištini.

U saopštenju se navodi da je Vlada Kosova "donela odluku o primeni recipročnih mera, kao odgovor na blokadu izvoza sa Kosova, od strane Srbije".

Odluka o zavođenju embarga je, piše dalje, posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Do toga je došlo jučerašnjim odlaganjem šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Mere recirpociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini, a carinska taksa za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo iznosiće od sada 10 odsto, kaže se u saopštenju.

Stefanović: Vlada Kosova uvela sama sebi embargo

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović rekao je da je današnjom odlukom o uspostavljanju embarga na uvoz robe iz Srbije Vlada Kosova, pod pritiskom sopstvene javnosti, a da bi pokazala da nešto radi, praktično uvela sebi embargo, a na štetu svojih građana.

U izjavi Tanjugu Stefanović je objasnio da se to dogodilo, jer "carinski pečati još nisu rešeni iako postoji puna opredeljenost s naše i strane Evropske unije da oni budu rešeni, ali to ne znači da oni treba da budu rešeni isključivo onako kako to odgovara Prištini".

Današnja odluka je, tvrdi Stefanović, veoma štetna - po trgovinu, slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala i ona baca sensku na pregovarački proces.

To je jednostrani pokušaj Prištine da prejudicira rešenje u okviru dijaloga koji vodimo. Tim potezom Priština je narušila i sporazum CEFTA, dovela sebe u neprijatnu situaciju u međunarodnoj zajednici, jer za njen potez neće biti simpatija, tvrdi Stefanović.

On je, kaže, siguran da ovakva odluka nikako ne doprinosi stabilizaciji prilika ka normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, ne može imati dugročne efekte sem kratkoročnih i štetnih.

"Mi smo se već obratili međunarodnoj zajednici i ukazali na neprihvatljiv potez, tražili smo da se što pre odluka obori i očekujemo da ćemo u saradnji s međunarodnom zajednicom uticati da se to i dogodi", izjavio je Stefanović.

On je još dodao da odluka vlade u prištini neće uticati na punu opredeljenost Beograda da se nađu rešenja za promet roba već u septembru, ali na način na koji će obe strane ispuniti svoje zahteve.

"Priština je pokazala da nema strpljenja, da reaguje po principu ucena i time sebe stavila u nepovoljnu poziciju prema međunarodnoj zajednici. S druge strane, mi smo spremni da nađemo adekvatno rešenje kroz dijalog u septembru", rekao je Stefanović.

On je dodao da je ovo rešenje doneto s ciljem da se izvrši dodatni pritisak na pregovarački proces, ali da Vlada Srbije neće nikad reagovati pod ucenama i da će raditi samo po Ustavu, zakonu i našem nacionalnom interesu.

Bogdanović: Priština produbila nepoverenje

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović optužio je vlasti u Prištini da su današnjom odlukom o uvođenju embarga na uvoz robe iz Srbije produbile nepoverenje između Srba i Albanaca i obesmislile dijalog.

"Ovim nerazumnim potezom Vlada Kosova obesmišljava dijalog i ujedno doprinosi stvaranju većeg nepoverenja između Srba i Albanaca", rekao je Bogdanović i upozorio da će posledice osetiti svi građani Kosova i Metohije - i Albanci, i Srbi.

"Ujedno, ona će još više pogoršati ionako katastrofalnu ekonomsku situaciju u Pokrajini", ukazao je on, a saopštilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je rekao i da nije tačna tvrdnja prištinskih vlasti da je odluka o embargu na uvoz robe iz Srbije posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Ivanović: EU ne može tolerisati takvo ponašanje

Odluka Kosovske vlade da uvede zabranu uvoza robe iz Srbije dovodi u pitanje postignute dogovore, kao i nastavak pregovora Beograda i Prištine, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, koji smatra da "EU sebi ne može dozvoliti luksuz da toleriše takvo ponašanje".

On je odluku o embargu ocenio kao pokušaj da se Srbija natera da promeni stav o kosovskoj nezavisnosti, koji je, kako je naglasio, unapred osuđen na neuspeh.

"Takva odluka može štetiti povoljnoj klimi koja je stvorena na pregovorima u Briselu, na kojima se oko mnogih stvari nismo dogovorili, ali smo makar razgovarali. Reč je o još jednom jednostranom potezu na koji mi prosto moramo imati odgovor", izričit je Ivanović.

"Prodaju robe na Kosovu i Metohiji ne tretiramo kao izvoz, ali veštačko zatvaranje tog tržišta bi moralo da izazove reakciju EU", naveo je Ivanović, koji nije isključio mogućnost da "Srbija povuče novi potez".

On je dodao da će Srbija podsetiti i EU i Ameriku da se u ovakvim situacijama očekuje njihova reakcija, ukazavši, međutim, da su njihovi predstavnici u prošlosti ponekad neprincipijelno podržavali Albance na Kosovu.

"Ne bih isključio mogućnost da neki i ovakav potez podrže kao dobro rešenje, ali se uzdam u zdrav razum i većinsko razmišljanje u EU koja podržava princip slobode kretanja robe i ljudi, na kom smo uspostavili komunikaciju i nekakav sporazum u Briselu", kazao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, takvi potezi Prištine ništa neće popraviti, a konačnu cenu će platiti kosovski Albanci koji će istu robu kupovati preko posrednika, po skupljim cenama.

Prema podacima Privredne komore Srbije, iz Srbije je isporučena roba u vrednosti 121,3 miliona dolara, što je povećanje od 14,3 odsto, a isporuke sa Kosova su povećane za 5,1 odsto i iznosile su 0,27 miliona dolara.

Robna razmena Srbije sa Kosovom u 2010. godini iznosila je 395,23 miliona dolara i 16,8 odsto je veća nego prethodne godine. Isporuke iz Srbije su bile u vrednosti 391,2 miliona dolara, a nabavka sa Kosova četiri miliona odlara.

Najznačajnije robe u isporukama na Kosovo su električna energija, pšenica, šećer, crepni krovovi, hrana, dizel gorivo, sirova nafta, hartija, karton i lekovi.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image