Читај ми!

Kosovske sankcije Srbiji

Kosovo zabranilo uvoz proizvoda iz Srbije i uvelo dodatnu taksu od 10 odsto za proizvode iz BiH. Vlada Hašima Tačija tu odluku obrazložila blokadom izvoza sa Kosova. "Odluka stupa na snagu odmah... Proizvodi iz Srbije biće zaustavljeni na granici", rekla Mimoza Kusari Ljilja.

Ministarka trgovine i industrije u kosovskoj vladi Mimoza Kusari Ljilja saopštila je da je Priština zaustavila uvoz robe iz Srbije, dok će uvoznici robe iz Bosne i Hercegovine plaćati dodatnu taksu od 10 odsto, kao recipročnu meru zbog blokade prodaje kosovskih proizvoda u Srbiji i BiH.

"Ne priznajemo carinske pečate Srbije i sva roba koja dolazi iz Srbije biće zaustavljena na granici", rekla je kosovska ministarka. "Ova odluka stupa na snagu odmah".

Prema ranijim procenama, vrednost godišnjeg izvoza robe iz Srbije na Kosovo iznosi od 200 do čak 370 miliona evra, dok se na Kosovo iz BiH godišnje uveze roba u vrednosti od oko 80 miliona evra.

Srbija, BiH i vlasti u Prištini potpisnice su sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, prema kojem nema carina u kretanju roba, već se plaća samo porez u visini od 18 odsto.

Odluka o uvođenju embarga je, navodi se u saopštenju kosovske vlade, posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Praktično, embargo na uvoz srpskih proizvoda je posledica odlaganja šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво