Cvetković: Želimo sve najbolje CG

Vlada želi sve najbolje građanima Crne Gore i ne želi da se meša u ono što su sami izbarali - evropski put i samostalnost, kaže premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

13:28

Default images

Cvetković se sastao sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem, sa kojim je govorio o ekonomskim integracijama, ali i o hapšenju Gorana Hadžića.

Predsednik Srbije Boris Tadić se takođe sastao sa Lukšićem, pri čemu su razgovarali o unapređenju saradnje između dve zemlje, pogotovo u oblasti privrede.

Upitan da prokomentariše ocene bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića da Srbija i dalje negira crnogorski nacionalni i kulturni identitet, premijer Cvetković je kazao da ne komentariše tuđe reči, ali da Vlada Srbije u potpunosti podržava sve težnje građana Crne Gore u pogledu evropkih integracija i samostalnosti te države.

Tokom današnje posete potpisana su dva sporazuma - Memorandum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja poreza na dohodak i Memorandum o deviznim sredstvima Dafiment banke i Privredne banke Crne Gore.

Lukšić se sastao sa Irinejom

Igor Lukšiæ i Mirko Cvetkoviæ
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej primio je danas u Beogradu premijera Crne Gore Igora Lukšića, koji je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.
Teme razgovora nisu saopštene.

Kako je objavljeno na sajtu SPC, prijemu u Patrijaršiji prisustvovali su episkop bački Irinej, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i episkop lipljanski Jovan.

Lukšić je pre tog sastanka izjavio da očekuje da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude podrška državi i dodao da je inicijativa za
sastanak potekla od patrijarha, te će njemu i prepustiti izbor tema razgovora.

Lukšić je pre sastanka rekao da će patrijarhu Irineju preneti da očekuje malo više senzibiliteta u odnosu crkve prema crnogorskoj naciji, zakonima i ekonomskim interesima CG.

Lukšić je kazao da će se sastati sa patrijarhom Irinejem na inicijatvu poglavara Srpske pravoslavne crkve i da će njemu prepustiti izbor tema o kojima će razgovarati. Crnogorski premijer je rekao da je spreman da priča o svim temama koje su od interesa za pravoslavnu organizaciju u Crnoj Goru.

"Verujem da u tom okviru postoji mogućnost da se saradnja unapredi i određena pitanja razreše", rekao je Lukšić

On je dodao da, kao što je Crna Gora ugovorom rešila odnos sa Katoličkom crkvom i kao što namerava da ga reši sa Islamskom zajednicom, očekuje da se mogu na odgovarajući način rešiti sva pitanja sa pravoslavnom crkvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: