Capital.ba

Konzum i dalje najveći trgovac u Hrvatskoj

18.07.2011. / 18:16

ZAGREB, Trgovački lanac Konzum ima najveći udio na tržištu trgovine u Hrvatskoj, najveći rast prihoda prošle je godine imao Mercator-H i to zahvaljujući akviziciji Getroa, a splitski se Kerum više ne nalazi u “top deset” trgovaca u Hrvatskoj, pokazuje istraživanje tržišta maloprodaje i veleprodaje u 2010. koje je usvojio Savjet Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).
Istraživanje tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo temeljilo se na uzorku od 56 preduzetnika koji su, prema ostvarenim prihodima, najveći trgovci na malo i veliko u Hrvatskoj, a u odnosu na istraživanje za 2009. u njega je uvršteno pet novih preduzetnika, navodi se u saopštenju AZTN-a.
Poređenje ukupnih prihoda preduzetnika pokazala je da je tržište u 2010. raslo za 2,4 odsto u odnosu na godinu ranije.
Zbog nastavaka procesa konsolidacije smanjuje se broj preduzetnika koji su na tržištu, odnosno povećava se njegova koncentracija, jer je osam od deset vodećih trgovaca u Hrvatskoj u 2010. povećalo svoje tržišne udjele.
Međutim, zajednički tržišni udio10 trgovaca iznosi 77 odsto pa tržište trgovine na malo još uvijek ima obilježja umjereno koncentrsanog tržišta.
Za razliku od njega, tržište trgovine na veliko je vrlo koncentrisano i na njemu se u 2010. pokazatelj koncentrisanosti u odnosu na godinu ranije dodatno povećao, navode iz AZTN-a i dodaju da dva najveća takmaca na tom tržištu, Konzum i Metro, drže zajednički tržišni udio od preko 73 odsto.
Najveće tržišne udjele na oba tržišta trgovine u Hrvatskoj ima Konzum koji je ujedno i najznačajniji trgovac u jedanaest županija u Hrvatskoj i Gradu Zagrebu.
Najveći porast prihoda u 2010. je, zahvaljujući akviziciji Getroa, imao Mercator-H, a visok rast bilježe još Lidl i Plodine.
Splitski Kerum više se ne nalazi u “top deset” trgovaca u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.
Na tržištu je u 2010. zabilježen rast ukupne neto prodajne površine za 13 odsto u odnosu na godinu ranije, a najveći broj novootvorenih prodajnih mjesta bio je u kategoriji supermarketa, ističu iz AZTN-a.
Savjet AZTN-a, na sjednici održanoj 14. srpnja, odobrilo je koncentraciju (joint venture) nastalu promjenom u poslovanju Narodnog trgovačkog lanca otvaranjem maloprodajnih trgovina.
Savjet je ocijenio da takva koncentracija nema značajan učinak na mjerodavnom tržištu te je koncentraciju dopustilo na prvom nivou, navodi se u saopštenju. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!