Capital.ba

Berze u regionu i dalje u crvenom

18.07.2011. / 16:18

BEOGRAD, Berzanski indeksi u zemljama u okruženju bili su protekle sedmice u padu i smo je Belex15 imao nedjeljni rast od 0,37 odsto, ali je Belexline bio u crvenom.
U Zagrebu, Crobex indeks je prošle sedmice imao pad od 1,2 odsto, pa je zaključen na 2.206 bodova. U utorak je, pod pritiskom loših vijesti sa svjetskih tržišta, zaronio na samo 2.188 bodova, najniži nivo od 19. aprila.
Crobex10 pao je na nedjeljnom nivou 1,39 odsto, na 1.189 bodova, a tokom nedjelje se spustio i do 1.180 bodova, najniži nivo od 7. januara ove godine.

Redovni promet akcijama iznosio je 69,5 miliona kuna (7,4 kune za evro), što je oko 12 miliona manje nego nedjelju dana ranije. Nizak obim trgovanja na Zagrebačkoj berzi zadržaće se najvjerovatnije do kraja mjeseca kada počinje sezona objave finansijskih izvještaja kompanija za drugo tromjesečje.

Imajući u vidu prilično napetu situaciju početkom prošle sedmice na svjetskim berzama, zbog mogućeg širenja dužničke krize na Italiju, pesimizam se prelio se i na berzu u Zagrebu, ocijenili su brokeri. Gotovo trećina ukupnog redovnog prometa, ili 19,2 miliona kuna, ostvarena je prošle sedmice hartijom HT-a, uz pad cijene akcije od 0,68 odsto.

Po likvidnosti slijedi akcija Zagrebačke banke, sa prometom od 5,07 miliona kuna i rastom cijene za 2,31 odsto.
Na Sarajevskoj berzi prošle sedmice ostvaren je promet vrijedan 1,38 miliona KM (1,95 KM za evro), kroz 282 transakacije.

Vrijednost indeksa SASX-10 je u prošloj sedmici pala 2,23 odsto na 981,11 poena.

Indeks SASX-30 je na nedjeljnom nivou imao pad od 0,63 odsto na 1.031,94 poena. Akcijama sarajevskog Bosnalijeka trgovalo se za 220.177 KM a i ostalim hartijama trgovalo se u obimu koji je očekivan za ljetnje mjesece.

Indeks Monex20 na berzi u Podgorici imao je protekle sedmice pad od 0,4 odsto na 11.412,46 poena dok je indeks Birs na Banjalučkoj berzi na nedjeljnom nivou opao za 4,88 odsto. Banjalučka berza, podsjećanja radi, ima najmanju tržišnu kapitalizaciju u regionu. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!