Capital.ba

Zbog šverca kafe kazne za kompaniju “Lipik” iz Gacka

17.07.2011. / 11:55

BANJALUKA,  Osnovni sud u Trebinju je prvostepenim rješenjem prekršajno kaznio kompaniju “Lipnik” iz Gacka sa 6.000 KM i odgovorno lice u toj kompaniji Dušana Lojovića sa 1.000 KM zbog nezakonitog prometovanja 19.200 kilograma kafe, saopšteno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Iz komapnije je oduzeto i 320 kilograma kafe, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 150.000 KM.

Slučaj nezakonitog prometovanja 19.200 kilograma sirove kafe u februaru ove godine otkrili su službenici UIO i pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje.

U zadnjih nekoliko mjeseci ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Mostar provode kontinuirane aktivnosti u saradnji sa drugim agencijama u cilju sprečavanja krijumčarenja akciznih roba, s posebnim osvrtom na sirovu kafu.

.

Osnovni razlog za nezakonit uvoz kafe iz Crne Gore je činjenica da kafa u ovoj zemlji nije akcizna roba i ukupne dažbine na šleper kafe iznose oko 10.000 evra, a u BiH oko 70.000 KM.

.

Nakon preduzimanja raznih aktivnosti sa drugim agencijama za provođenje zakona, uvoz sirove kafe u BiH je znatno uvećan u odnosu na ranije periode, a rezultat suzbijanja crnog tržišta je veća naplata uvoznih dažbina. Za prvo polugodište ove godine u BiH je uvezeno 10.932 tone kafe ukupne vrijednosti 51 milion KM.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!