Capital.ba

Prva publikacija o upravljanju porodičnim firmama u BiH

17.07.2011. / 11:40

SARAJEVO, Centar za edukaciju Pro Educa, u okviru projekta podizanja svijesti o značaju porodičnih firmi u Bosni i Hercegovini, izdao specijalno izdanje publikacije „Porodične firme stub razvoja ekonomije BiH“ koja se može preuzeti i na  web stranici www.proeduca.net.
Pored izazova s kojima se sve firme suočavaju danas u doba ekonomske i finansijske krize, porodične firme su suočene sa dodatnim problemima specifičnim samo za njih. Činjenica da ove firme čine preko 90% svih firmi u BiH pod veliki upitnik se stavlja mogućnost da bh. privreda krene uzlaznom putanjom ukoliko se ne prepozna njihov značaj i pruži adekvatna podrška.
Publikacija koju čine tekstovi stručnjaka, profesora i praktičara iz oblasti preduzetništva, menadžmenta i prava, namijenjena je vlasnicima i direktorima porodičnih firmi, studentima ekonomije, menadžmenta i preduzetništva, te svim onima koji namjeravaju pokrenuti vlastitu firmu. 
 „Zahvaljujući autorima koji su nam ustupili svoje radove i IFC-u članica grupacije svjetske banke i Švicarskom državnom sekretarijatu za ekonomska pitanja (SECO) koji su pomogli finansiranjem dijela troškova štampe, uspjeli smo izdati publikaciju bogatog sadržaja u kojoj će zasigurno svako moći pronaći nešto korisno za sebe. Izdavanje publikacije je samo jedan od koraka kojim želimo dati doprinos u zaštititi i podršci najvažnijih karika bh. privrede za uspješnije danas i sutra cijele BiH“, istakla je Dunja Bošnjak, urednica publikacije.  
Preduzetničko razmišljanje, motivacija, upravljanje konfliktom, problemi porodičnih firmi, priprema narednih generacija za preuzimanje firme i prevazilaženje krize su samo neke od tema obrađenih u publikaciji, koja će se dijeliti besplatno.
Centar za edukaciju Pro Educa je po prvi put pokrenuo projekat ovakvog tipa u BiH kroz koji će se pružiti podrška porodičnim firmama u njihovom svakodnevnom radu i strateškom planiranju. 
Porodične firme su izuzetno značajna karika globalne ekonomije, što govori i činjenica da im se u svijetu u svim ekonomijama pridaje posebna pažnja, kako kroz donošenje strateških politika, tako i kroz pružanje podrške i različitih podsticaja. Projekat „Porodične firme u BiH“ je  pokrenut prije svega jer su ove firme za bh. privredu zasigurno još i značajnije, i konačno je vrijeme da i naša  javnost postane toga svjesna. Iako do sada niti jedna vlada u našoj zemlji nije pokazala spremnosti i interes da pomogne realizaciju ovog projekta, nadamo se da će projekat u budućnosti izazvati interesovanje naših preduzeća, ali i vlasti, jer je pomoć ovim firmama neophodna za razvoj cjelokupne bh. privrede“, istakla je Bošnjak.
Nakon izdavanja publikacije koja se može preuzeti i na web stranici www.proeduca.net , krajem ove godine je u planu priprema organizacije prve konferencija „Porodične firme u BiH“. Na konferenciji će učesnici imati priliku da usvoje nova znanja kako od prisutnih predstavnika porodičnih firmi tako i od uvaženih predavača iz ove oblasti i dobiju odgovore na pitanja o prevazilaženju svakodnevnih izazova postavljenih pred porodične firme u BiH.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!