Capital.ba

U junu obavljeno 2.264 kontrola

17.07.2011. / 10:20

BANJALUKA, Inspekcije Inspektorata Republike Srpske /RS/ u junu su obavile 2.264 kontrole i u 644 slučaja utvrdile nepravilnosti, a subjektima kontrole izrekle 544 upravne mjere, izdale 278 prekršajnih naloga u vrijednosti od 273.260 KM i podnijele 26 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Srni je rečeno da je u istom periodu u spoljnotrgovinskom prometu izvršeno 16.313 inspekcijskih pregleda.

Tržišna inspekcija je u unutrašnjem prometu izvršila 589 kontrola, od čega su u 147 slučajeva konstatovane nepravilosti, zbog utvrđenih prekršaja izdat je 141 prekršajni nalog u vrijednosti od 106.381 KM i podneseno osam prekršajnih prijava, a nepravilnosti su se najčešće odnosile na neizdavanje računa za kupljenu robu i usluge i deklaracije.

U spoljnotrgovinskom prometu tržišna inspekcija je u junu izvršila 8.577 inspekcijskih pregleda i jedna pošiljka je vraćena pošiljaocu, jer je laboratorijskom analizom dokazana neispravnost.

Poljoprivredna inspekcija je u unutrašnjem prometu izvršila 43 kontrole i u sedam slučajeva konstatovala nepravilnosti, te preduzela mjere s ciljem njihovog otklanjanja. Nepravilnosti su se najčešće odnosile na korišćenje poljoprivrednog zemljišta suprotno njegovoj namjeni.

U spoljnotrgovinskom prometu Fitosanitarni inspektori su u junu izvršili 2.809 inspekcijskih pregleda i nije bilo neurednih pošiljki.

Šumarska inspekcija je izvršila 198 kontrola i u 46 slučajeva konstatovala nepravilnosti i preduzela mjere s ciljem njihovog otklanjanja. Nepravilnosti su se najčešće odnosile na ispunjenost uslova za izvođenje radova, šumski red i vođenje evidencija. Inspektori su zbog utvrđenih prekršaja izdali 32 prekršajna naloga u vrijednosti od 56.820 KM.

Veterinarska inspekcija je izvršila 133 kontrole, od čega su u 28 slučajeva utvrđene nepravilnosti i to najčešće u oblasti zaraznih bolesti i zoonoza i u ovom periodu je izvršeno neškodljivo uništavanje 12 zaraženih životinja, a riječ je o konjima zaraženim infektivnom anemijom.

Vodna inspekcija je izvršila 86 kontrola i u 29 slučajeva utvrdila nepravilnosti. Subjektima kontrole izrečene su mjere s ciljem otklanjanja nedostataka, a zbog utvrđenih prekršaja izdata su dva prekršajna naloga u vrijednosti od 2.500 KM.

Tehnička inspekcija je izvršila 188 kontrola i u 23 slučaja utvrdila nepravilnosti, te preduzela mjere s ciljem njihovog otklanjanja, a zbog utvrđenih prekršaja izdato je pet prekršajnih naloga u vrijednosti od 7.999 KM.

U ovom periodu pregledano je 1.187 propan-butan boca i sve boce su zadovoljavale propisane tehničke uslove. Uzeto je 259 uzoraka tečnih naftnih goriva za analizu i svi uzorci su bili usklađeni sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se u najvećem broju slučajeva na izvođenje radova, zaštitu na radu, vođenje poslovnih knjiga i evidencija, pridržavanje tehničkih normativa.

Saobraćajna inspekcija je izvršila 112 kontrola i u 41 kontroli su utvrđene nepravilnosti. Subjektima kontrole je zbog počinjenih prekršaja izdato 14 prekršajnih naloga u vrijednosti od 4.750 KM, a nepravilnosti su se najčešće odnosile na vršenje tehničkih pregleda, taksi prevoz i posjedovanje licence prevoznika.

Urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija je izvršila 134 kontrole. U 41 slučaju utvrđene su nepravilnosti, te su preduzete mjere s ciljem njihovog otklanjanja. Za učinjene prekršaje inspektori su izdali dva prekršajna naloga u vrijednosti od 2.500 KM. Nepravilnosti su najčešće konstatovane u oblasti kontrole ispunjenosti uslova za rad a u smislu stalnog zaposlenja inženjera i kvalifikovanih radnika građevinske struke.

Inspekcija rada i zaštite na radu je izvršila 474 kontrole i u 176 slučajeva konstatovala nepravilnosti. Subjektima kontrole su izrečene mjere s ciljem otklanjanja nedostataka, a za počinjene prekršaje izdato je 75 prekršajnih naloga u vrijednosti od 85.200 KM i podneseno 18 prekršajnih prijava.

Ukupno je u oblasti rada i zaštite na radu kontrolisano 866 radnika, od čega poslodavaci sa 54 radnika primljena na rad nisu imali zaključene Ugovore o radu i radnike nisu prijavili na obavezne vidove osiguranja.

Po izvršenim kontrolama poslodavci su prijavili 43 radnika. Nepravilnosti utvrđene u kontrolama najčešće su se odnosile na obračun i isplatu plata, radno vrijeme, zaključivanje i sadržaj ugovora o radu, te organizovanje i provođenje poslova zaštite na radu.

Zdravstvena inspekcija je u unutrašnjem prometu izvršila 105 kontrola i u 33 slučaju utvrđene su nepravilnosti, te su inspektori preduzeli mjere s ciljem otklanjanja utvrđenih nepravilnosti. Za počinjene prekršaje subjektima kontrole su izdata tri prekršajna naloga u vrijednosti od 5.700 KM.

Nepravilnosti su se odnosile na stručni kadar u oblasti proizvodnje i prometa lijekova i medicinskih sredstava, vođenje evidencija, obavljanje sanitarnih pregleda zaposlenih.

U spoljnotrgovinskom prometu zdravstvena inspekcija je u istom periodu izvršila 4.927 inspekcijskih pregleda i u osam slučajeva utvrđene su nepravilnosti, te su inspektori vratili dvije pošiljke, u četiri slučaja naložili uništavanje pošiljaka, u jednom slučaju obavijestili inspekciju Federacije BiH /FBiH/, jer je uvoznik iz FBiH, a u jednom slučaju su podnijeli prekršajnu prijavu protiv uvoznika.

Prosvjetna inspekcija je izvršila 102 kontrole i utvrdila nepravilnosti u 38 slučajeva, a nepravilnosti su se najčešće odnosile na vođenje evidencija i formiranje stručnih i ostalih organa u obrazovnim ustanovama.

Inspekcija za zaštitu od požara je izvršila 100 kontrola i u 35 slučajeva su utvrđene nepravilnosti, a zbog počinjenih prekršaja izdata su četiri prekršajna naloga u vrijednosti od 1.410 KM.
/

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!