Tri poljupca iz Vasojevića

V. MIJATOVIĆ

16. 07. 2011. u 20:46

Tri poljupca u obraz prilikom susreta, uprkos rasprostranjenom uverenju, nisu duga tradicija u Srbiji. Ovaj običaj zaživeo je kod nas tek krajem prošlog veka

NEMA tog mangupa koji neće iskoristiti priliku da zgodnu strankinju koju je tek upoznao srdačno zagrli i poljubi tri puta u obraz uz obavezno objašnjenje - tako se Srbi pozdravljaju. Zbunjena neposrednošću, ali i brojem poljubaca, lepa Francuskinja, Španjolka ili možda Italijanka nema izbora nego da se prepusti čarima domaćih običaja. Ipak, iako zgodan izgovor da se iskamči koji poljubac više, običaj ljubljenja tri puta, prema tvrdnjama etnologa, a nasuprot raširenom verovanju, nije tradicionalan srpski pozdrav.

Etnolog Dragomir Antonić objašnjava da je ovaj običaj u Srbiji zaživeo tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka. Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda.

- Sećam se da je, kada sam bio dečak, bilo uobičajeno da se prijatelji i rođaci prilikom susreta poljube u oba obraza po jednom - priča Antonić. - Tri poljupca kao pozdrav karakteristična su za Crnu Goru, pre svega za Vasojeviće. Reč je o pravoslavnom pozdavu koji simboliše Sveto trojstvo - Oca, Sina i Svetog duha. Vekovima je to bio način da se iskaže pripadnost pravoslavnoj veri.

GRIP PRETIO POLJUPCIMA SVINjSKI grip zamalo nije proterao celivanje u obraz iz Francuske. Ipak, narod po kojem je jedna vrsta poljupca dobila ime nije se dao. Broj poljubaca se razlikuje od regiona do regiona, a postoji i šala koja kaže da možete znati u kojem francuskom gradu se nalazite na osnovu toga koliko puta se tamo ljube. Slično srpskim mangupima sa početka teksta, i Francuzi imaju običaj da posle dva poljupca sa devojkom kažu: "U mom kraju ljubimo se četiri puta". Ako se curi svidi nasrtljivac, ona uz osmeh odgovori - "Kod nas je običaj osam puta".

U Srbiji, objašnjava naš sagovornik, ovaj običaj je prihvaćen pre svega zahvaljujući medijima. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

Tako su tri poljupca hrvatske pevačice Tereze Kesovije sa voditeljem Ognjenom Amidžićem protumačena kao izraz poštovanja i pomirenja sa Srbijom. Kada se Džoni Dep u Drvengradu tri puta srdačno celivao sa Emirom Kusturicom bila je to samo još jedna potvrda njegove ljubavi prema našoj zemlji.

Srbi i Crnogorci nisu, međutim, jedini koji su celivaju tri puta. Često uz čvrst zagrljaj to čine i Rusi, ali i Egipćani, Švajcarci, Belgijanci i, u nekim delovima zemlje, Francuzi. U Italiji uobičajena su dva poljupca, ali se mladi sve češće prilikom pozdrava ljube tri puta. Hrvati i Bošnjaci ljube se dvaput, po jednom u oba obraza, kao i Grci. U Valoniji, francuskom delu Belgije, poznanici se ljube jednom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

pinokio

17.07.2011. 08:47

@Roka - Бог није али много малих богова јесте,нажалост!!!

Dragan-petrov Vujovic

16.07.2011. 21:52

Sramno je govoriti "nije srpski nego crnogorski"!? Vi koje je Milosh Obrenovic "priveo" Srpstvu, sada pokushavate uzurpirati sve srpsko. Ovakve "naivne" tekstove smatram vrhunskim aktom shovinizma a Srbijance koji zagovaraju takav nachin razmishljanja smatram Malignim Tumorom u bicu srpskog naroda! Alo' Nikogovici, prestanite i otrijeznite se prije nego ostanete prostor i raja izmedju Morave i Timoka!!!

Mislite o tome...

17.07.2011. 00:13

@Dragan-petrov Vujovic - Da li ti je poznato da je Miloš Obrenović potomak Obrena Martinovića-doseljenika u Šumadiju iz CG, i to zbog krvne osvete...

ratko karadzic

17.07.2011. 00:43

@Dragan-petrov Vujovic - vidim da citas beckovica pa nastavi...sigurno ti bolje ide nego pisanje komentara:))) sta si htio da kazes prijatelju?kakva je muka na tebe?samo su napisali odakle misle da potice porijeklo ljubljenj,sta je frka?evo neka je iz surdulice ja se ne bunim!meni je isto.samo pij dosta tecnosti,izgleda da gubis,a ne nadoknadjujes,velike su vrucine:)))

Dragan-petrov Vujovic

17.07.2011. 16:16

@Dragan-petrov Vujovic - Oladi'! Martinovici su Vlasi a ne crnogorci i imaju svoju "Vlashku" crkvu na Cetinju. O Miloshu Obrenovicu znam da je rodjen Samo jednu avionsku stanicu daleko od mog sela! Da je bar dvije ...?

krstivoje

17.07.2011. 16:36

@Dragan-petrov Vujovic - Jasno je da nekoga iz kominterne nemozes promeniti niti na to treba trositi reci,ali i po njihovim kumrovackim biltenima sloveni su dosli kao divljaci preko karpata u 8 veku na balkan tj.sumadiju,tu su se odmorili jedno 2-veka i nazvali srbima,i posto su im zene pozelele more oni krenuse zapadnom srbijom jasuci na konjima( tada nije bili JAT-a da ih prijebetshi ) i stigose do Plevalja,tu su dojahali neki Obrenovici,Nokolici,Jovanovici i drugi,e sad lepo trazite svoje korenje.

patriot

16.07.2011. 22:19

ovo je ziva istina,to 3 puta ljubljenje je pocelo teku u ratnim 90im godinama! i smatram da je potpuna glupost i nepotrebno danas.

Srbin^^^

17.07.2011. 11:16

@patriot - Gluposti.... od kada znam za sebe ljubimo se 3x. Bar mi herciegovci.

NISAM VASOJEVIC

16.07.2011. 23:06

Vasojevici nisu Crnogorci nego Srbi. Ko ne veruje neka ode u Vasojevice i nadje bar jednog Crnogorca medju njima. Koga mrzi da ide, ja cu mu reci - nema ni jednog. Nisam nacionalsta, vec iznosim istine radi...

Dragi

16.07.2011. 23:52

Trostruki poljubac prilikom susreta, tj. pozdravljanja je pravoslavni običaj, isto kao što je kod katolika uobičajeno da se dva puta poljube pri susretu. Ukoliko se ne varam, kod muslimana je običaj da se dva puta poljube, a ovaj tekst vaših "stručnjaka" je najobičnija glupost.

Miro

17.07.2011. 11:50

@Dragi - Potpuno netacna konstatacija. Holandjani koji su katolici i protestanti ljube se 3x vec vekovima! Jos jedna zabluda o verskoj povezanosti kulturnih obicaja.

Katarina

17.07.2011. 00:05

Reci Vasojevicu da nije Srbin je smrtna uvreda, a Pravoslavcu da veruje u "sveto trojstvo" jeste blasfemija. Ni najmanje ne verujem da je g. Antonic ovako nesto izjavio, bice sa su bile smetnje na vezama, pa novinar nije dobro cuo preko telefona, a posebno ako je bilo preko mobilnog.

m`ajte molim vas

17.07.2011. 01:22

kako su pocela pisanja po novinama ... ispadosmo mi Srbi najgrdji na svetu ... kako to da su svi obicaji crnogorski, hrvatski, bosnjacki, nasi heroji albanski ... a vecina tih nacija je nastala od Srba u raznim ratovima i ostalim glupostima

Vladimir Leposavic

17.07.2011. 01:56

Ajde, gedze, nemojte da se lozite. Niste vi nista veci i bolji Srbi zato sto danas zivite u granicama koje se danas zovu Republika Srbija. Kad se kaze da je nesto srpsko crnogorskog porijekla, misli se u teritorijalnom smislu. Pocnite vec jednom da shvatate da postoje srpske zemlje i srpski narod. Avetanje za drzavom koje je samo sebi cilj je davno prevazidjeno. Kao, vi ste Srbi jer ste rodjeni u Srbiji. Srpskije je Berane nego li Subotica ili Presevo.

Dokle bre

17.07.2011. 02:25

Dal ima neko normalan? Izgleda da ni car Dusan nije nas, nego je madjar!!! A ni mi vise nismo mi....

rale

17.07.2011. 03:55

jezgra srpstva je na tromedji srbije, bosne i CG, jedino tu zive pravi Srbi tako da ovaj obicaj nije samo iz sjeverne CG vec i iz jugozapadne Srbije odnosno istocne Hercegovine

Zoran

17.07.2011. 05:02

Citajuci ovaj clanak dosao sam u nedoumicu , sta je pisac gornjih redova hteo da postigne kao krajnji cilj.. Uneti jos jedan razdor medju svoj narod. Od kako znam za sebe a to je evo vec pedeset godina tri poljubca su karakteristicna za pozdrav medju srbima i crnogorcima.. Tome su nas ucili nasi stari tako da konstatacija da je to novijeg datuma uopste ne stoji. Pogotovo da je jedan od razloga priblizavanje strankinjama.. Glupost , i neargumentovanost, pozivanje na Vasojevice... Cinizam...

Pevac

17.07.2011. 06:10

Pa, sta se mi cudimo ovakvim i slicnim tekstovima? Ja koliko znam zadnjih 30-tak godina srpsku vlast u Srbiji i na svim vaznim funkcijama bitnih za drzavu cine bar 80% crnogorci. I, sta drugo mozemo ocekivati??? Da smo gazde u svojoj kuci...

Daki

17.07.2011. 07:56

A sta su Vasojevici nego srpsko pleme?Kao drugo, Bosnjaci, koliko ja znam, se ljube 4 puta.Kao trece, u Crnoj Gori se prilikom susreta sada najcesce ljube samo jednom, u obraz.

Грађанин

17.07.2011. 08:03

Господине / Госпођо Мијатовић,Према правопису књижевног српског језика и према новинарском стилу писања, пише се и изговара Шпанија, Шпанац и ШПАНКИЊА и никако другачије.

Miro

17.07.2011. 08:23

Tacno je da tri puta ljubljenje nije nista sto se moze povezivati sa verom i Srbijom ili bolje receno zabluda. U Holandiji gde zive protetanti i katolici uvek i u svim prilikama se ljubi vec vekovima TRI PUTA !

SMAK

17.07.2011. 09:15

Vujovicu ajde ti na Cetinje pa tamo sa Mlecima drzavu pravi! A gornje Polimlje i Srbiju ostavi, pa stoluj sa Milom na ona 2 brda, i hvali se svojom drzavicom i dukljanskim obicajima!!!

Златибор

17.07.2011. 11:07

Ваш стручњак не познаје довољно порекло овог обичаја. Моји стари су се увек љубили три пута много пре него што је и електрика стигла, а медије да и не спомињемо.

Milutin

17.07.2011. 11:11

Koliko mi je poznato, svi pravoslavni u Crnoj Gori izjasnjavali su se da su Srbi, a Vasojevici su u tome prednjacili. Nesto se promenilo dolaskom Titovog pionira Djukanovica ali se tvrdokornost crnogorskih gorstaka tesko menja. Ostade ono Njegosevo "Izcrnogorci (isturci) se plaho i lakomo"!

Ljubisa

17.07.2011. 15:59

@Milutin - lepo je rekao autor..rec je o starom pravoslavnom obicaju i sta simbolizuje taj obicaj...i tacka bre..ko sebi uzima za pravo da kaze da je iz vasojevica,jovanovica,petrovica ..iz sumadije kosova rs i ostale srpske teritorije.iiiii da ne nabrajam vise..pa ljudi moji...to se tako pozdravlja od pamtiveka i to svuda gde je pravosljavlje..bas svuda!

Narodni obicaj

17.07.2011. 19:45

@Milutin - To je sveslovenski obicaj koji nema veze sa pravoslavljem. I Poljaci se tradicijonalno ljube tri puta, u novije vreme sve vise dva pita. Grci, Rumuni se ljube 2 pute, a pravoslavci su. Holandjani, Svajcarci, Francuzi iz Provanse, dobar deo Arapa sa Sredozemlja se ljube 3 puta , a nemaju veze sa pravoslavljem. To je narodni obicaj.

Petar

17.07.2011. 11:13

Mora da Antonić nije mnogo putovao ranije po jugu Srbije - koliko se ja sećam iz svog detinjstva, stari su se uvek ljubili tri puta, pa se tako može reći da običaj potiče bar s kraja pretprošlog veka (mislio sam da je greška u podnaslovu).

srbin

17.07.2011. 11:20

U potpunosti se NE slažem sa tekstom. Izuzetno anti srpski obojena priča i krajnje netačna. Ne priliči Vašem listu.

englez

17.07.2011. 11:25

Ja vecu glupost odavno nisam cuo, ja otkad znam za sebe i moju familiju iz RS ljubimo se tri puta. Kao to je nesto novo, ma katastrofa vi u Srbiji kao da ste sa Marsa pali.

VASOJEVIC

17.07.2011. 11:50

Licno pripadam Srpskom plemenu VASOJEVICi su Srpsko pleme koje je naseljeno dolinom lima pa sve do ljeve rjeke vasojevici su brdjani nemaju veze sa Crnom gorom u novijoj istoriji su vasojevici pripojeni Crnoj gori i mi vasojevici se ne osecamo crnogorcima nego srbima bar ne ovim crnogorcima koi poricu da su srbi .

Balsa Vasojevic

17.07.2011. 11:52

Obicaj jeste iz Vasojevica...krivo mi je sto mislite da crnogorci imaju nesto protiv(brace) vas...prije svega vremena se mijenjaju dolaze razliciti na vlasti gledaju svoje interese,a mi smo glup narod i sve radimo kako se kaze,ne bi me cudilo da smo za koju godinu siptari...Kako milo kaze tako mora bit....njegovi interesi su u pitanju,jbg...Procice i on sve ce se vratiti u normalu...pozzz iz pg ;)

Laane

17.07.2011. 16:31

@Balsa Vasojevic - Tako, kazi lepo ostalima. Da nemam poreklo i rodbinu u CG, nikada ne bi znao kako je zapravo tamo i verovao bi da su svi Crnogorci kao Milo. :-)

Ера Златиборац

18.07.2011. 11:28

@Balsa Vasojevic - Ваш стручњак не познаје довољно порекло овог обичаја. Моји стари су се увек љубили три пута много пре него што је и електрика стигла, а медије да и не спомињемо.

Dijana

17.07.2011. 13:18

Kakva laz... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kod Srba je vekovima pravoslavlje toliko bilo znacajno u podsvesti ljudi, da je oduvek sve bilo obojeno Hriscanstvom, pa i pozdravljanje...Vremenom je - kod nekih 'Srba' - ta obojenost Hriscanstvom pomalo izbledela, a nikako da se pojacavala... Ko sastavlja ove clanke????????????

Nenad

17.07.2011. 13:51

Kakva ordinaran glupost, nije ni za komentarisati, nadam se da doticni koji je pisao tekst ne shvata sebe ozbiljno jer je izgovorio ordinarnu glupost. Trebali ste malo da svratite gospodine do Kopaonika, Raske, Zapadne Morave, Uzica i Cacka na slavu kod domacina i pre drugog svetskog rata jer se moj pradeda od vajkada ljubio po tri puta. Bilo je nenormalno naci coveka koji se ljubi po dva puta igde u Sumadiji, osim ako niste bili komunista i glumeli naprednu Evropu. Ugled Novosti se urusio!

marko leko

17.07.2011. 14:58

@marko - Marko, Crna gora je aneksirala istocnu hercegovinu, a tamo su ziveli srbi, srbi, razumes li. Moji predci su iz Istocne Hercegovine, potomci Bijelog Pavla. Moj predak Marko Leko nije bio crnogorac, nego Srbin iz Istocne Hercegovine, pa se priupitaj je li Onogost latinski, turski,srpski ili crnogorski grad. Ova zajebancija prerasta u opasnu igru , koja ima za cilj krajnje usitnjavanje srpske drzave, kao sto je bilo sa srbijom posle dusanove smrti. Eno, bosanski muslimani traze deo CG.pa ti vidi

ilija

17.07.2011. 18:45

@marko - Bjelopavlici su od bijelog pavla i nemaju ama bas nikakvu istorisku a ni nacionalnu vezu sa hercegovinom. Nesto nije u redu sa tvojim preDcima kada su te tako naucili. A mozda su se samo salili sa tobom. Svaka familija ima po nekog sa kime se sali.

Miki

17.07.2011. 14:34

Drago mi je da je neko ovo napisao posto se i ja secam da je tek osamdesetih proslog veka pocelo da se prelazi sa dva na tri poljupca .Pisem o Beogradu , neznam za ostale delove Srbije .Isto je tacno da je puno ljudi to potpuno zaboravilo .

Polska

17.07.2011. 19:27

@Miki - To sto se vi secate je tacno, ali vasi preci nisu zivi da ih pitate kako su se oni ljubili pre II svetskog rata i dolaska komunista na vlast, ili pre 100-200 godina, Ljubili su se tri puta, i to je sveslovenski obicaj koji nema veze sa pravoslavljem. I Poljaci se tradicijonalno ljube tri puta, u novije vreme sve vise dva pita.

krstivoje

17.07.2011. 16:05

Zadnji trzaji kominterne,ozne,udbe i agitpropa,ove price iz kumrovackih i voljenog im titogradskih biltena odavno su proslost u srbiji.Oni koji svoj crnogorski jezik uce sa srbskog treba da znaju da su u srbiji samo gosti kao i nemci,mi srbijanci kao matica srbskog ortodoksnog naroda imamo svoju kulturu i tradiciju rasprostranjenu hiljadama godina na prostoima maditeransko jadranskim i balkanskim,na tim prostorima su izgradjene nase svetinje koje su sacuvale nasu tradiciju od otimaca do danas.

Jabre

17.07.2011. 16:34

Svako glumi danas eksperta na Balkanu, a ne poznaju ni istoriju iz osnovne škole. Čudo božije kako je toliko ljudi završi ...

Mirko

17.07.2011. 17:08

Rodjenio sam sumadinac,imam 60 godina,i ne pamtim da smo se ikada ljubili manje od TRI puta bilo kada.Treba pitati nekoga od starijih svestenika iz Sumadije,ipak je to srce Srbije,mislim da je taj obicaj od davnina.Kao sto se krstimo sa tri prsta,sad ce i to da bude od kraja proslog veka,i naravno,doslo iz BG.Svasta.:)

ilija

17.07.2011. 18:43

Ni rostilj nije srpsko tradicionalno jelo kao ni kapa sajkaca. Da i ne govorimo o trubi kao nacionalnom instrumentu a ovi blisko istocni ritmovi ni u kom slucaju ne bi se mogli podvesti pod srpski...Ima toga na pretek samo treba biti objektivan i razbiti iluzije ljudima koji ne znaju da se tradicija ne pravi za trideset godina.

Logic

17.07.2011. 19:14

Pa nisam baš expert za poljupce, ali znam ponešto iz predmeta međunarodno ljubljenje. Italijanke poljube vazduh po jednom pokraj svakog obraza. Klonite se muškog poljupca u usta ako ste muškarac, možda vas to Il padrone ljubi pošto je stavio contract na vas. Mala odstupanja od običaja su uvek moguća... Ne mora on ni da vas poljubi.

miloje

17.07.2011. 19:32

ne prihvatam navode doticnog gospodina iz prostog razloga sto ,od kako znam za sebe u mom kraju tako su se pozdravljali,na slavama ,svadbama, na svim javnim okupljanima rodjen sam na selu odrastao u gradu sve je isto,neznam sta taj covek propagira

Cody

17.07.2011. 19:45

Crnogorci su naša krv i kost, velika većina crnogoraca zna ko su i šta su ali trenutno se nemogu odupreti svetskim strujama koje i sve nas nose tamo gde niko neželi. Stalnim osudama vređamo sve one časne Crnogorce, koji su u velikoj većini. Setimo se ko je bio uz nas kada nam je bilo naj teže.

gago

17.07.2011. 20:28

Te tri poljupca iz "bratske"nam republike,te nasem najpoznatijem sportisti gurate "bratsko"poreklo iako se on deklarise sa ponosom kao srbin ,te nas"veliki"politicar i dobar deo njegove bratije potice otuda,te silni direktori sefovi i portiri poticu otuda(radnika malo ili nimalo),te u ovom nasem listu nalazim mnogo hvalospeva u vezi "brace",te....Posto mi je vec muka od svega toga i od silnih "bratskih"poljubaca idem da dezinfikujem grlo sa pravom srpskom rakijom.

Dragan Popovic

17.07.2011. 20:37

Vise se nikada necu ljubiti tri puta. Ne traba mi nista od crnogoraca. Cak ni obicaji.

Srbin iz Hercegovine

18.07.2011. 11:22

Veće gluposti odavno nisam pročitao. Ja sam bliže 100 nego 50 godina i dobro se sećam da se kod nas tako ljubilo od kako pamtim, i za vreme Kralja i za vreme Tita, a tako su se - kazivao je pokojni otac - ljubilo i koliko on i njegov otac pamte... Tako da je ovaj tekst velika sramota, nepoznavanje tradicije... Kako za tog Antonića, isto tako i za novinara i Novosti. Ako ste hteli da ubacite još jedan "klip" u srpsko-crnogoprske odnose, po komentarima koje ovde čitam - uspeli ste! Sramno.