Srbija

Četvrtak, 14.07.2011.

09:04

"Staro za novo" za belu tehniku

Građani Srbije će od danas moći da zamene stare električne uređaje i aparate za vaučere koji će im omogućiti povoljniju kupovinu novih proizvoda.

Izvor: Beta

Default images

Na taj način će učestvovati i u akciji recikliranja.

Predstavnici dve trgovinske kompanije koje prodaju belu tehniku, Tehnomanije i Tehnomarketa, kažu da će nakon poziva građana kol centrima njihovih kompanija odnositi stari uređaj bilo kog proizvođača i u bilo kom stanju, a zauzvrat davati vaučer kojim će građani moći da kupe drugi proizvod po povoljnijoj ceni ili da sakupljanjem više vaučera kupe novi proizvod. Kako je istaknuto, jedini uslov za dobijanje vaučera je da aparati imaju sve delove.

Visina popusta koji će moći da se ostvari predajom starih aparata, u zavisnosti od vrste uređaja, kreće se od 50 do 3.000 dinara.

Za staru peglu, usisivač, mikser ili radio aparat dobijaće se vaučer u iznosu od 50 dinara, za šporet 1.000, klima uređaj 1.500, a za frižider, u zavisnosti zapremine, od 1.000 do 2.500 dinara, dok će se za stari televizor plaćati od 300 do 3.000 dinara.

"Za proteklih 10 dana nezvaničnog postojanja ove akcije sakupljeno je oko 15.000 kilograma električnog otpada koji će se reciklirati u fabrici SET (Strategije Ekološke Trgovine)", rekao je državni sekretar za zaštiti životne sredine Bojan Đurić.

Đurić je najavio da će ta akcija od 1. oktobra zaposliti 100 ljudi, navodeći i da država namerava da u oblasti reciklaže do 2012. godine zaposli 12.000 ljudi.

Dodao je i da će budžet Fonda životne sredine Srbije "do kraja ove godine iznositi od 70 do 80 miliona evra" i da će se puniti uplatom najvećih domaćih proizvođača koji zagađuju prirodnu sredinu, kao od taksi koje plaćaju uvoznici elektronske i električne opreme.

Direktorka marketinga Tehnomanije Dominika Šijan rekla da je ta kompanija za 10 dana dobila više od 300 poziva u svom kol centru i dodelila vaučere za kupovinu novih proizvoda, dodavši da za samo jedan dan dobiju 50 zakazanih otkupa.

Predstavnica kompanije Samsung Ana Bajović je najavila da će za kupovnu njihovih proizvoda kupci dobijati dodatni popust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

6 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: