Protest Irana zbog Mićunovića

Ambasada Irana u Beogradu uputila je protestno pismo povodom stavova koje je o Iranu izneo predsednik odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, navodeći da Iran nije demokratska država.
Ambasada Irana u Beogradu uputila je protestno pismo povodom stavova koje je o Iranu izneo predsednik odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, navodeći da Iran nije demokratska država.

Ambasador Abolghasem Delfi je izjavu ocenio kao "neosnovanu i neodgovornu", istakavši da njegova zemlja ima jednu od najdemokratičnijih vlada u regionu Bliskog istoka". On je izrazio nadu da će se "delotvornim angažovanjem" ministra Vuka Jeremića sprečiti ponavljanje "neodgovornih i zabrinjavajućih izjava" i da će se preduzeti mere za njihovo ispravljanje.

"Ovo nije prvi put da Mićunović daje izjave na račun zemlje, kao što je Iran, koja ima prijateljske odnose sa Srbijom, a nadamo se da će ovo biti poslednji put", navodi se u protestnom pismu upućenom Jeremiću.

  • Politicki svesni

    15.07.2011 08:19
    Komentar koji drugde ne mozete procitati
    Zbog cega bi Iran trebao biti smatran nedemokratskom zemljom? Iran postuje rec datu svojim gradjanima, kao i svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a ne priznavsi Kosovo kao nezavisnu republiku pokazao je da isti princip postuje i u odnosima prema drugim drzavama. Iran stiti svoje gradjane od preletanja stranih aviona preko svoje teritorije i gaji zdravo samopostovanje. Gradjani Irana imaju, pored privatnog i besplatno drzavno skolstvo, za razliku od Srbije. Imaju i besplatno zdravstvo, ponovo za razliku od Srbije koja to obezbedjuje samo deklarativno. Homeinijev komitet za pomoc nesebicno pomaze svojim sugradjanima u nevolji, opet za razliku od Srbije gde se pomoc ne moze ni svecom da pronaci. Kriminal u Iranu predstavlja sramotu za pocinioca koji biva sankcionisan, za razliku od Srbije gde(procitajte dobro) nije krivicno gonjeno lice koje ukrade novac ili robu u vrednosti manjoj od 100E, a mnogim penzionerima tolika svota novca predstavlja jedini prihod? Zahvaljujuci ovako blagonaklonom tretmanu koji se ne upraznjava nigde drugde u svetu, kriminal se u Srbiji namnozio tokom poslednjih nekoliko godina. Da li neki smatraju Iran nedemokratskim zbog visokog standarda koji gradjani Irana uzivaju?
    Mozda Micunovic Iran ne smatra demokratskim zbog diskutabilne pozicije onih iranskih politicara koji bi ispoljili velike rashode, shodno stanju u drzavi i standardu gradjana. Evo kratkog podsecanja na rashode Micunovica:
    -za prvih šest meseci 2010. godine izdvojeno je čak 1,8 miliona dinara, što je 308.000 dinara mesečno
    -140.000 dinara akontacije za službena putovanja
    -122 hiljade na ime dnevnica za službena putovanja u inostranstvo
    -186.000 dinara za prevoz na službenim putovanjima u inostranstvu
    -136 hiljada dinara za smeštaj
    -penzija od 71.000 dinara
    -kao član Programskog saveta RTS dobija dodatnih 30 hiljada svakog meseca.
    "Prema zvaničnom finansijskom izveštaju Skupštine Srbije za period od 1. januara do 30. juna 2010, najveći deo novca za Mićunovića izdvojen je na ime plate i pripadajućih poreza, ukupno 831.000 dinara. Na ime poslaničkog dodatka, za najstarijeg poslanika DS odvojeno je 274 hiljada dinara, a za socijalne doprinose 148.000."
    Samo službena putovanja Dragoljuba Mićunovića državu su koštala 586.000 dinara...
    -4.570 dinara za troškove parkinga
    -2.167 na ime dnevnica za putovanja u zemlji.
    Izvor:

    http://www.e-novine.com/srbija/vesti/41223-Milioni-izmiljene-trokove.html

    Da li Micunovic bar na trenutak pomisli na siromasne gradjane?(retoricko pitanje)

    O demokratiji u Srbiji najbolje govori cinjenica da gradjani moraju pravdati sve sto napisu, recimo, navodjenjem izvora za svaku sitnicu ukljucujuci i ocigledne i/ili opstepoznate cinjenice. I kad smo kod toga, da li je demokratski onaj antievropski, antiustavni i antiljudski zakon o informisanju? Da li je demokratski onaj rezim koji je takav zakon doneo? Da li je demokratska, fer, a pre svega zakonita ova zemlja u kojoj ovaj moj komentar nigde nije objavljen, iako je u skladu cak i sa takvim zakonom o informisanju kakav je na snazi samo u Srbiji. Da li je Micunovic zajedno sa ostalim vlastodrscima cuo za konstruktivni dijalog i argumentovanu razmenu misljenja?

    A mozda neki politicari Iran ne smatraju demokratskim i zato sto se usaglasavaju sa politikom US, pa se njihove izjave cudesno uklapaju u stavove koje US plasira? Koga je od takvih ljudi tada briga za istinu i cinjenice kada treba zbrinuti i obezbediti sopstvenu poziciju?
    Oni od citalaca koji se sluze engleskim jezikom, neka procitaju komentare koje o situaciji u Srbiji daju stranci, izmedju ostalog i one na sajtu B92 na istu temu. Neretko citam da se zna koja je vlada u svetu najveci "US pupet".
  • mile

    13.07.2011 16:17
    Demokratija
    Nigde u svetu nepostoji.Ona je jedino prisutna u novčanim transakcijama.Svet je još daleko do stvaranja STVARNE demokratije,jedno 1000 godina,nažalost.Dotle,predstoji SAMO klasna borba za stvaranje iste.Sve dotle će se svet prepucavati gde je kao bolje ili gore.
  • Zoran021

    13.07.2011 15:25
    Iran
    Iran definitivno nije demokratska zemlja,ona je čak šta više antidemokratska i anticionistička zemlja!Jedina je koja ima nuklearni potencijal opasan za mir u svetu,ljudska prava ne postoje,a o pravima žena da ne pričamo.Ukidaju internet kao sredstvo komunikacije ili ga cenzurišu.Predsednik je uzurpirao svu vlast,a vrhovnu vlast vode verske vođe,a ne građani.Mićun je ovoga puta u pravu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija