• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berluskoni dolazi u Beograd bez ministara

Italijanski premijer Silvio Berluskoni doputovaće u petak, 15. jula u Beograd na samit Srbija-Italija, ali, kako je rečeno Tanjugu u Vladi Italije, bez saradnika.

Dolazak drugih ministara u delegaciji se odlaže zbog složene finansijske situacije i usvajanja zakona o budžetu u Italiji, precizirano je Tanjugu u Palati Kiđi.

Berluskoni će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, a glavne teme razgovora biće evropske integracije Srbije i unapređenje bilateralne ekonomske saradnje.

"Uprkos složenoj situaciji u Italiji premijer Berluskoni potvrđuje dolazak u Beograd u svetlu dubokog prijateljstva, opredeljenja ka unapređenju odnosa dve države i podrške evropskim integracijama Srbije", rečeno je Tanjugu u italijanskoj Vladi.
Italija do petka treba da donese zakon o budžetu i svi ministri su angažovani na tome kako bi se predupredilli potresi na tržištu, objašnjavaju u vladi.

Ministri, poput ministra za ekonomski razvoj Paola Romanija koji je trebalo da dođe sa Poslovnim savetom, doći će u Srbiju u narednom periodu i tom prilikom će biti potpisana i četiri predviđena sporazuma o bilateralnoj saradnji.

Prema izvorima Tanjuga, Berluskoni će sa predsednikom Tadićem i premijerom Cvetkovićem razmotriti sve važne bilateralne i evropske temame.

Jedna od glavnih tema biće evropske integracije Srbije.

"Italija želi da potvrdi podršku evropskim integracijama Srbije. To znači da će Italija sve učiniti da Srbija do kraja godine dobije status kandidata i dobije datum početka pregovora o pridruživanju," rekao je Tanjugov izvor.

Druga važna tema biće regionalna saradnja u kontekstu približavanja regiona EU.

Italijanski premijer će na ekonomskom planu potvrditi partnerski odnos Italije sa Srbijom i sa srpskim domaćinima razmotriti i dalji razvoj ekonomskih odnosa, uključujući nova ulaganja.

"U ovom trenutku ne znamo da li će poseta rezultirati konkretnom najavom novih ulaganja, s obzirom da je odloženo potpisivanje sporazuma i dolazak Poslovnog saveta ali znamo da su ulaganja u pripremi," navode u vladi.

Italija je, kako iznose u Vladi, zainteresovana za energetski sektor i infrastrukturne projekte.

"Italija želi da učestvuje u modernizaciji Koridora 10 kao i za izgradnju ose od Jadranskog mora preko Srbije do Rumunije, tzv. novog koridora Bari-Bar-Beograd," rečeno je Tanjugu.

Prema navodima u italijanskoj Vladi, Italija je prvi po veličini strani investitor u Srbiju sa ulaganjima od oko milijardu evra.

U Srbiji radi preko 200 italijanskih preduzeća koje su doprinele otvaranju 18.000 radnih mesta sa obimom posla od oko dve i po milijarde evra.

Tokom 2010. Italija je bila najveći uvoznik iz Srbije, a treći po veličini izvoznik u Srbiju, posle Rusije i Nemačke.

Trgovinska razmena je 2010 bila oko milijardu i 750 miliona evra, navode u italijanskoj vladi.

Ovo je drugi samit Srbija-Italija.

Prvi samit vlada Srbija-Italija održan je 13. novembra 2009. godine u Rimu i njime je otvorena prva stranica strateškog partnerstva između dve držzave.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image