Capital.ba

Mađarska uvodi “hamburger porez”

12.07.2011. / 8:50

BUDIMPEŠTA, Mađarski parlament odobrio je juče uvođenje takozvanog hamburger poreza, koji će se od septembra primjenjivati na sva pića i hranu sa visokom količinom šećera, soli i kofeina.
Skupština u kojoj partija konzervativnog premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu, usvojila je ovu mjeru sa 255 glasova za, 54 protiv i 36 uzdržanih.

Porez će se prije svega odnositi na slane ili slatke kekse, na energetske napitke i pakovane kolače.

Taksa će iznositi pet forinti po litru za pića i 250 forinti po litru za energetske napitke i između 100 i 200 forinti za biskvite i kolače. Jedan evro je oko 270 forinti.

Poslije uvođenja kontroverznih poreza na banke, kompanije za telekomunikacije, energiju i distribuciju mađarska vlada najavila je sredinom marta uvođenje “hamburger poreza”.

Ministarstvo ekonomije tada je napisalo da će se razmtrati mogući efekti uvođenja takvog jednog poreza zato što su studije proteklih godina o načinu ishrane Mađara i njenom uticaju na njihovo zdravlje pokazale porast problema vezanih za prekomjerno unošenje masti i soli. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!