NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Mesić za Novosti: Nisam dogovarao ratove

Zoran MILJATOVIĆ

09. 07. 2011. u 21:00

Penzionisani predsednik Hrvatske, o raspadu SFRJ, zločinima i presudama, ustašama i ustašoidima. Ostavio sam špijuna u Beogradu. Tuđman se iz Karađorđeva vratio ozaren

SRBI ga doživljavaju kao simbol raspada SFRJ. Iz njegovih usta, ukockanih u zloslutno crnu bradu, izgovorena je rečenica: „Moj posao je završen - Jugoslavije više nema“. Danas, posle dvadeset godina, brada je posedela, pa i lice deluje pitomije. Reči mu, međutim, nisu izgubile oštrinu, iako je spreman da razjasni, objasni ono što je, kaže, nekada pogrešno shvaćeno.

- Imao sam ja dosta rečenica koje su na različite načine tumačene. Sreća što me u Hrvatskoj napadaju ustaše i ustašoidi, u Srbiji četnici i četnicoidi, a kad me napadaju i jedni i drugi znam da idem pravim putem - kaže u razgovoru za „Novosti“ Stjepan Mesić (77), penzionisani predsednik Hrvatske.

* U Srbiji vas nisu napadali četnici ili partizani, nego ljudi koji su voleli državu čiji ste nestanak slavodobitno proglasili.

- Da vam kažem kako to treba razumeti. Mene je u Beograd, u Predsedništvo, najvažniju instituciju jugoslovenske države, poslao Hrvatski sabor, da ga zastupam. Slovenija se osamostalila, Hrvatska se osamostalila, Jugoslavije, dakle, više nema. I šta da kažem? Nisam poslan u Beograd da otvorim stolarsku radnju, advokatsku kancelariju... Moj posao je završen jer Predsedništva više nema. Vraćam se u Zagreb, u Sabor koji me poslao, i kažem: Jugoslavije više nema, vratio sam se. Nema je, gotovo je! Šta treba da kažem: Jugoslavija sjajno funkcioniše, samo ja tamo nemam posao. Ili šta je trebalo da uradim: da ostanem u emigraciji u Beogradu?

NESTAJU MOTIVI ZA SUKOBE - Ceo region mora ući u EU, sve zemlje. Jer kad se udruži Evropa, ona će biti najvažniji faktor mira u svetu. To još mnogi ne razumeju. Kad Evropa udruži sve svoje potencijale i otvori granice, nema više motiva za rat. Upravo to je važno za nas. Srbi će živeti u Srbiji, ali i u Rumuniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, i u drugim državama, ali, što je najvažnije, i u svom ukupnom kulturnom korpusu, kao i Hrvati, i Nemci. I nema više motiva za rat.

* Da li je haška presuda generalima Gotovini i Markaču i presuda hrvatskoj politici etničkog čišćenja?

- Gledajte, treba biti objektivan. Četvrtina Hrvatske je bila okupirana, naši građani posle pada Vukovara odlaze u logore u Srbiju... Tenkovi su dolazili okićeni cvećem iz Beograda.

* Pitanje je bilo o sudski dokazanom etničkom čišćenju Srba u Hrvatskoj.

- Ako neko proglasi samostalnost na teritoriji jedne države, moraš braniti teritorijalni integritet. Zato je vojna akcija opravdana, ali ne i sve što se u njoj događalo. Dakle, niko ne tvrdi da nije bilo zločina, za njih se sudilo, sudi se i sudiće se. Ali, da bismo imali dobre, prijateljske odnose, moramo krivicu da individualizujemo. Nisu Srbi krivi što je Milošević hteo da menja granice, nisu Hrvati krivi što je Tuđman hteo da menja granice na račun BiH.

* U presudi Gotovini govori se o udruženom zločinačkom poduhvatu, što znači da je osuđena i tadašnja politika.

- U to vreme sam bio u opoziciji. Pravnik sam po profesiji, i nemam običaj da komentarišem prvostepene presude. Ali, napravljena je greška u odbrani, advokatska greška, jer je vojnike trebalo braniti vojnički, odvojiti ih od Tuđmanovog plana. Vojnici su bili izvođači, sa zadatkom da se odbaci protivnik do granice.

* Ne i da se spali 20.000 kuća i proteraju civili.

- Da, ali kuće su paljene posle. Došao sam u Knin dva-tri dana posle „Oluje“, imao sam tamo dvojicu prijatelja, Srba, koji su sa mnom studirali, i išao sam da vidim da im se nije nešto dogodilo. Kad sam stigao nijedno selo nije gorelo. Kad sam se taj dan vraćao sva sela su gorela. Dakle, paljeno je nakon što je front otišao dalje. To su advokati morali uzeti u obzir. Ko odgovara za ono kad prođe front? Organi bezbednosti.

* Znači, odbrana generala u Hagu je kriva za sve?

- Na mene se odbrana ljuti. Ne naročito poznati advokat iz Amerike, našeg porekla, Luka Mišetić, dobio je 34 miliona evra za odbranu, a Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora.

* Osuđen je zbog prekomernog granatiranja.

- Ali, niko nije zbog prekomernog granatiranja Vukovara, a to je hrvatski Staljingrad, sravnjen sa zemljom.

* Zašto bi Srbija sravnila Vukovar ako je, kako tvrdite, želela da prisvoji taj deo teritorije? Nije baš logično.

- Kad sam odlazio iz Beograda ostavio sam svog čoveka u Predsedništvu, u administraciji, koji je, to sada mogu da otkrijem, mogao da uđe u moju kancelariju. A ona je bila vezana sa prostorijom u kojoj se održavalo krnje Predsedništvo. Nisu više dolazili predstavnici Makedonije, Hrvatske, BiH, Slovenije, ostala četvorica jesu, kao i generali Adžić i Kadijević. I moj čovek je snimao šta se razgovaralo. Milošević postavlja pitanje zašto se Armija nepotrebno zadržava na Vukovaru. Zašto ne obiđe Vukovar i ide prema Zagrebu, direktno. Kadijević odgovara: Kad bismo krenuli prema Zagrebu, dok bi čelo kolone došlo do njega, Hrvati, koji su vojno ojačali, tukli bi nas po bokovima i ostalo bi samo čelo, odsečeno, a na taj rizik ne smemo da idemo. Moj čovek bi odmah, preko Mađarske, došao u Zagreb i referisao mi. Tako da sam već drugi dan znao šta se govori u Predsedništvu. Oni su između sebe gledali ko je izdajnik, a, vidite, bilo je tako jednostavno snimiti o čemu su govorili.

* Imali ste, dakle, špijuna usred Predsedništva?

- Da, imao sam.

* Uprošćeno, vi ste bili inicijator rata u Bosni. Vaša ideja je bila da se Tuđman i Milošević sretnu 1991. godine, u Karađorđevu, 26. marta, gde je, navodno, dogovarana podela Bosne, a sve je završeno u krvi.

- Vidite kako ste sasvim u krivu. Kažem ja tada Bori Joviću: „Da li vi želite bosansku teritoriju?“ Boro kaže: „Ne!“ Da li želite Srbe iz Hrvatske? „Ne, to su vaši građani“. Ako su naši, hajde da pregovaramo. Idemo sesti za sto. Ti i ja, Tuđman i Milošević. Uzmem avion, odem isti dan u Zagreb, kažem Tuđmanu: „Ovi hoće razgovor, jesi li ti za?“ Kaže: „Jesam, bilo gde u zemlji ili inostranstvu“. Vreme prolazi, u Zagreb dolaze stručnjaci iz Beograda, iz MUP, uspostavljaju direktnu vezu između Tuđmana i Miloševića i oni su svaki dan bili na vezi.

* A vas izbacuju iz igre?

- Da, nisam bio u Karađorđevu, dogovorili su se i sreli bez mene. Iznenadilo me što je uopšte bilo u Karađorđevu. Kažem Tuđmanu: „Slušaj, Franc, zašto u Karađorđevu, tamo nemamo dobre uspomene, iz sedamdesetih godina?“ On meni: Nije važno gde ću se sresti sa Miloševićem, važno je da vidim šta hoće“. Vratio se iz Karađorđeva ozaren. Nije znao da glumi. Šef kabineta Hrvoje Šarinić drži mape pod rukom, položi ih na sto, pokazuje kako bi podelili Bosnu. Pitam: „A gde je tu Alija?“ „Kad se Srbi i Hrvati slože u škare tu muslimani nemaju šta da traže“ - kaže Tuđman. Dakle, nisam ja dogovarao rat, dogovarao sam da ga izbegnemo.

* Šta je Tuđman mislio o Miloševiću?

- Nikada ništa loše o njemu nije rekao. Govorio je: „Engleska, Francuska, Rusija podržavaju podelu BiH, i mi moramo da štitimo naše interese u BiH“. Bio je impresioniran kako Milošević osvaja prostore, a niko ne reaguje. I mislio da sa njim može da se dogovori podela Bosne. Kad sam ja u Beogradu, posle sednica Predsedništva, izjavljivao da se granice ne smeju menjati, Tuđman bi me odmah zvao i rekao: „Znaš, zaboravio si reći - silom“. Drugim rečima, dogovorom se mogu menjati.

* Sve u svemu, SFRJ je, po vašem mišljenju, morala da se raspadne?

- Jugoslavija je imala tri integrativna faktora. Prvi je bio maršal Tito, sa svojom harizmom, čovek koji je zemlju iz Drugog svetskog rata izveo na pobedničkoj strani, ali ne kao unitarnu državu, već kao federativnu republiku. Drugi je bio Savez komunista, kao višenacionalna i jedina stranka. I, treći faktor je bila JNA, koja je slušala Tita i partiju. Tito je otišao sa životne scene, Partija se raspala, a Armija je tražila sponzora. Vojni vrh je procenio da će to biti Srbija, Milošević. Pošto sa tim modelom države niko nije bio zadovoljan, tražili smo novi politički dogovor. Moj predlog je bio da oročimo konfederaciju, da republike proglase samostalnost i da u istom trenutku potpišemo konfederalni sporazum na tri do pet godina. Ako u tom periodu svi nađemo interes, nastavićemo dalje, ako ne - neka svako ide svojim putem, kao dobri susedi. Srbija nikad na taj predlog nije odgovorila, osim pobunom Srba.

* Zato što je mislila da je to prvi korak ka otcepljenju Hrvatske i Slovenije.

- Sve bi bilo bolje od rata.

* Šta podrazumevate pod ustašoidima, koje često pominjete kad govorite o stanju u Hrvatskoj danas?

- To su oni koji ne razumeju šta je bila NDH, da to nije bila ni država, ni hrvatska, ni nezavisna. To je bila kvislinška tvorevina koju su fašisti formirali na teritoriji Hrvatske i dela BiH. Od prvog dana je počela sa zločinima, da bi sve završilo velikim brojem logora.

* Prema istraživanju samo 27,6 odsto učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj smatra da je NDH bila fašistička država. Imate li objašnjenje za to?

- Nažalost, posle devedesete godine dosta se koketiralo sa ustaštvom, kao i u Srbiji sa četništvom. Ovde se sada mnogo govori o takozvanim komunističkim zločinima... A, gledajte, Nemačka je kapitulirala, i trebalo je da kapituliraju i kvislinzi i njihova vojska. Međutim, i dalje se vode krvave bitke. Na granici sa Austrijom našli su se ustaše, domobrani, četnici, belogerdajci, čerkezi... Te formacije se nisu predavale zato što su činili zločine za vreme rata i plašili su se osvete. S razlogom. Pa kako da se preda 1.500 ustaša koji su četiri godine ubijali u Jasenovcu? Kako će se predati ustaše Rafaela Bobana, njegove vojne, gde god su bili hektolitri krvi su prolivani, kako će se predati Pavelićev telesni zdrug, svi se oni žestoko bore da dođu nekako do Engleza, samo da ne dopadnu partizanima u ruke.

ULOGA KARDINALA ALOJZIJA STEPINCA* Smatrate li i vi, kao mnogi u Hrvatskoj, da je kardinal Stepinac štitio Srbe, Jevreje, Rome i ostale od ustaša?

- Nisam sudija. Kada su tražili da potpišem za Stepinca da bude „pravednik među narodima“, što je priznanje države Izrael za spasavanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata, nisam mogao to da uradim. Znam da je zaštitio zagrebačkog rabina, koji je jedno vreme bio u Kaptolu, a onda se, navodno na vlastito traženje, priključio Jevrejima. Ali, znam i da je jevrejsko zlato, opljačkano za vreme Drugog svetskog rata, nađeno na Kaptolu. Stepinac se branio da o tome ne zna ništa, nema razloga da mu se ne veruje, ali činjenica je da je zlato tamo nađeno. Osnovni razlog što nisam potpisao za Jad Vašem jeste što smatram da Stepinčev život nije bio ugrožen. Iako su ustaše ubile njegovog brata, njemu život nije bio ugrožen, a „pravednik međi narodima“ je onaj koji je rizikujući sopstveni život spasavao Jevreje. Što kod Stepinca ne vidim.

RIZIČNO LETOVANjE* Da ste, recimo, iz Beograda, da li biste bez bojazni išli automobilom na letovanje u Dalmaciju?

- U Dalmaciji, makar u Splitu, nije lako ni Hrvatima. Postoji još deo radikalnih elemenata koji ne razumeju da nisu narodi krivi, nego pojedinci. Da sam iz Beograda, verovatno bih išao, ali sa dozom rizika. Sada je to već nešto jednostavnije, koliko pratim situaciju na moru nije više čudno čuti da neko govori beogradski, ali postoje incidenti, i to je činjenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (76)

bljak

09.07.2011. 21:17

Ostavio si ti i više špijuna u Beogradu, a ovog tvog i Budinog "čoveka" valjda i vrapci na grani prepoznaju.

Miomir Maksimcev

09.07.2011. 21:23

Komunista ostaje komunista. On je samo izvrsavao odluku donetu na Cetvrtom kongresu KPJ u Drezdenu 15. novembra 1928. uz prisustvo pretstavnika Kominterne Palmira Toljatija i Dmitrija Manuilskog. "Kongres je zauzeo stav za razbijanje ugnjetacke i militaristicke drzave i trazio nezavisne republike, pre svega Hrvatsku i Sloveniju, kao i nezavisnu i ujedinjenu Albaniju". "Srusiti imperijalisticku tvorevinu, Jugoslaviju" glasila je odluka Kongresa.

Jagodinac

10.07.2011. 02:55

@Miomir Maksimcev - Neverovatno koje se teorije ovde pishu. 1928 godine je zauzet stav za razbijanje Jugoslavije!? I to su uradili komunisti!? Tito je bio komunista. Zasto on jednostavno 1945 nije razbio Jugoslaviju nego je radio na njenom oslobodjenju i jachanju!?Zashto nije postupio po narednjenju Kongresa Kominterne? Imperijalistichka tvorevina Jugoslavija? Svashta. Kod Srba ovo izgleda prelazi u paranoju. Pa Srpski Kralj je stvorio Jugoslaviju 1918.

Kibura

11.07.2011. 08:52

@Miomir Maksimcev - Maksimcev Bugarinu.Samo nam lepo objasni odakle crpis te informacije sa kojima se frljas.Vidim da si na izvoru informacija dostupnih samo tebi.Zar ne bi bilo korisno i za ostale da im ukazes odakle ti ti "briljantni" kvazi zakljuci da se i mi malo nasmejemo.Tvoj slucaj je za malo ozbiljniju ustanovu nego sto su to dnevne novine.Mnogo korisnije bi bilo da stavis na raspolaganju psihijatrima i na tebi prouce sindrom manijackog ponasanja.U ime psihijatrije ,unapred hvala na saradnji.

ШОНЕ

09.07.2011. 21:26

Веровали смо лукавим латинима (хрватима) 1914,1941,1971,преварише нас опет 1991. никад више.Латини старе варалице!!!

Драган Филиповић ПГ

09.07.2011. 21:43

Имао шпијуна у Председништву!? Богами, мора да је био неки наш.

gashi

09.07.2011. 21:52

Bravo Stipe, Kao uvek isti tj, istinit. Ali Istina ,na ovim prostorijama, nije uvek dobrodošla,Na žalost.

David Morrissey

09.07.2011. 22:02

gospodine Mesicu ja nikada vise nebi vole da budemo sa vama u zajednci, kad propadne EU, Amerika i NATO a to ce biti veoma uskoro, sad se mozda neki smeju na ovaj komentar al to ce biti veoma brzo Libija je vec nacela NATO. Nikad necu da zaboravi kako ste pred kraj vaseg mandata isli na Kosovo i cinicki ste se smejali Srbima. posle pada ove tri institucije koje sam nabrojo nece ni Hrvatska moci da zadrzi svoje granice.

Alfred

09.07.2011. 22:41

@David Morrissey - ti kao da jedva čekaš da se krv prolije. kakav si ti u stvari čovjek? hrišćanin?

mile

10.07.2011. 09:52

@David Morrissey - hriscanin musliman hindus komunista zavisi sta bude trebalo!vidis da je odlepio!treba on da ratuje ali u svojo kuci ili stanu a verovatno nema ni jedno ni drugo,pasce usa nato eu a mi cemo da opstanemo!?sa sve 28 m2!hahahahaa

Stanisalav Popovic

09.07.2011. 22:03

Cestitam noviniaru Zoranu Mijatovicu na izvanrednim pitanjima za ovaj interviju. Postavio je prava pitanja. Srbi nikada ne treba da zaborave da su nase komsije Hrvati, na najsvirepiji nacin pobili preko 400 000 Srba u Jasenovcu. Srbi i Srbija treba uvek da govore o ovom najvecem genocidu pocinjenom nad Srbima u njihovoj istoriji. Nemci su ubijali metkom, Turci stavljali na kolac ali nisu ubijali decu. Hrvati su trudnicama vadili decu iz utrobe samo zato sto su Srpkinje, sve je dokumentovano...

humanist

10.07.2011. 07:04

@Stanisalav Popovic - Ne verujem da bi se g. Stanislav zakleo da srpski vojnici nisu ubjali decu, zene, paralisane osobe, zarobljene vojnike stoga svako ko ne sudi zlocinu precutno se slaze sa zlocinom i time postaje zlocinac.Zlocin je zlocin i on se ne moze rangirati na vas i nas.

sloba iz bataje

10.07.2011. 09:55

@Tajo CG - eto tajo ni ti nisi los covek kao i on vec ste veoma losi i ne brani nas vise druzi se sa svojima Tacijem i slicnima.

Umnjak

09.07.2011. 22:38

Iako 90% njegovih odgovora je ili naknadna pamet ili govori neistinu. Ja ću ovde njemu postaviti samo jedno pitanje, koje počinje citatom dela intervjua: "...- Ako neko proglasi samostalnost na teritoriji jedne države, moraš braniti teritorijalni integritet..." Eto zašto je Stipe licemer - albanci na Kosovu su proglasili samostalnost na teritoriji države Srbije a on je to gromoglasno pozdravio uz čuveno pljuvanje Srba i Srbije - "...Srbi treba da znaju..." itd..

Alfred

09.07.2011. 22:39

hej ljudi, obrazujte se, pod hitno. i malo više sportom da se bavite. kao novak.

kondor

09.07.2011. 22:40

Nisi oslobadjao ratne zlocince koji su ubijali srbe . Niko nista nije dogovarao samo srba vise nema Mesicu u tvojoj drzavi , a ti dobivas iz Srbije penziju . Ala vam vera sada ste svi cisti pred svojim narodima i pred skupstinom Srbije , ona vas je opravdala sa svojom rezolucijom da su srbi genocidan narod .

čovek

09.07.2011. 22:58

G. Mesiću. čuvajte dobro Vašu lijepu. Ne zaboravite da je Italija ušla u rat 1916 na stranu saveznika samo zbog obećanja da će joj pripasti Istra, Zadar i Dalmacija.Uskoro će tražiti ono što im je obećano.A vi lično čuvajte se Haškog tribunala i molite Boga da se ukine što pre. Kad se karte na kraju budu slagale, Vas će izvući kao poslednjeg žrtvenog jarca.

rokipn

09.07.2011. 23:01

Samo dva linka i samo dva programa ako se odgledaju govore sve i o njemu i o njima, zna se njihova SLAVNA povjest i podrjeklo sta su bili pre isto su to bili i 90-th potpuno istom zlu sluzili samo sto su sad svi na okupu a pre su bili podeljeni u dva tabora " You tube Yugoslavia The avoidable war " i " slideshare media war"

Ja Licno

09.07.2011. 23:41

Mesic je imao 20 godina da smisli odgovore,da bi izgledao kao jagnjesce.Jos se uvijek sjecam njegovog ratnohuskackog govora na mitingu HDZ-a u Mostaru,pred sam rat.Ja sam sve cuo,jer sam zivio nedaleko od velezovog stadiona,gdje se to odrzavalo.

Poštar

09.07.2011. 23:42

Ne mogu da vas oslovim sa gospodine jer to za mene niste, vaša genocidna politika koju ste vodili protiv mog naroda i mene samog oteravši nas sa naših ognjišta, sa naše dedovine nikako mi ne dozvoljava da vas tako oslovljavam..Vi niste učestvovali u dogovorima o ratu ali ste to podsticali, vaša politika se svodila na paljenje, zločin, i genocid prema Srpskom narodu....vi ste jedan od najvećih krivaca raspada i rata na prostorima bivše Jugoslavije..

Šajkača

09.07.2011. 23:45

Kada bi mene pitali nikada više ne bih poželeo da živim sa vama Hrvatima u bilo kakvoj zajednici..Na more mi ne pada da idem, pre ću da uživam na Dunavu i Savi nego da idem kod vas u Hrvatsku na more, da vas gledam takve genocidnee,jer se u vašim očima i dalje vidi ta mržnja prema Srpskom narodu..Daleko vam lepa kuća...

Pera iz Virovitice

09.07.2011. 23:59

Zestoko iskompleksirana osoba; cuvajte se njega, ne verujte hrvatima nikad i nikad vise i ucite decu kao sto hrvati uce svoju.

HR VOJNIK

10.07.2011. 00:05

Niti sam Uataša niti ustašoid. Moj Predsjednik bio je ovo drugo, Politički kameleon. Njega je Tuđman zadužio da laže Hrvatskom narodu, I uzima čekove i čvrstu valutu.Krao je ,ali Stipe dobar pravnik uvjek je znao kako okriviti dojučeršnjeg kolegu ,od ustašoida postati Jasenovački pop. ITD Smo se pitam na kraju kako bivši predsjedni ima veće osiguranje i pratnju od aktualnog Josipovića, Mesića Njegov narod prezire.

Borko M.

10.07.2011. 00:05

O kakvom antifasizmu govori doticni, pa zar nije njegov stric bio cuveni ustaski komandant?! A on sam, Tudjmanov zamenik, kad se obnavljala "neovisnost" hrvatske drzave!

slavonac srbin

10.07.2011. 00:18

Nije tako smireno govorio 90-91 , bio je veliki huskac, uostalom to se lako da proveriti u arhivama htv i zagrebackih novina

Miki

10.07.2011. 02:20

Pa Hvatska ima na hiljade spijuna u Srbiji tako da jedan spijun u Predsednistvu nije nista novo, a nije ni slucajno ni to da je Hrvatska pre Srbije objavila da je Mladic uhapsen.

MatijaBG

10.07.2011. 05:41

Sta sam vam pricao opet cemo biti zajedno u jednoj drzavi EU i jos kad pristupimo Nato-u bice sve isto, samo jos da ratni zlocinci Karadzic, Mladic, Seselj, Hadzic odgovaraju za ratne zlocine.

Veselin

10.07.2011. 05:51

Pa ovoga tramvaj da pregazi danas, bilo gde izvan Hrvatske, niko ne bi znao ko je... ako ne bi imao pasos u dzepu... Ovim mu vi dajete publicitet koji on ne zasluzuje.Sto ga ne upitaste zasto ga je Tito jedno vreme drzao iza brave? Pa ono pevanje ustaskih pesama u drustvu sa deklarisanim ustasama, u vreme kad je vezanih ruku od te bagre ubijena 12-togodisnja Aleksandra Zec itd...

Bata Dosen

10.07.2011. 06:32

Kada citam ovaj intervju , sve sam vise ubedjeniji da su to MatijeBGa . Original mesic koji je prvi trazio RAT a sada objasnjava kako sa svojim Spiunom trazio dogovor . Ako trazis mir stoce ti onda spiuni , koga spiuniras i zasto ??

car

10.07.2011. 06:48

nema se tu sta komentarisati;covjek je sve upravu...nije on kriv za zlocine u jasenovcu,s druge strane zna se i sta je ko radio u ratu u bosni, al zato treba suditi pojedince a ne cijelu naciju...

Marija

10.07.2011. 08:07

Mesic, koji "razume šta je bila NDH" pevao je ustaske pesme na sav glas.To je jedan cinicni mediokritet, koji se upinje da se prikaze kao nevin u svim svinjarijama u kojima je ucestvovao.

dino

11.07.2011. 07:54

@Marija - ma cime se vi zamarate,bolje vam je ca cuvate to malo drzave sto vam je ostalo i da sutitedobili ste sto ste zasluzili,sad ste iskompleksirani hrvatima.svasta

dino

11.07.2011. 07:56

@Marija - hrvatska je osamostalila se po ustavu iz 74 na koje je imala pravo,na osnovu tog je dobila međunarodno priznanje,a vi mozete trabunjati koliko oćete,nikada vise necete imati jugoslaviju u kojoj cete vladatipapa

Byz

10.07.2011. 08:12

Koje licemerje gospodina Mesica!A 89 ili 90 u Australiji? Zaboravio je svoj govor kada je rekao "Nema Hrvati za sta da se sramote i izvinjavaju u 2 Svetskom ratu smo dva puta bili pobednici jednom sa Hitlerom a drugi put sa Titom" Pokatoliceni Srbi to jeste danasnji Hrvati su dresiran vec stotinama godina iz Vatikana i dibili su u 18 veku od Vatikana titulu "Tvrdjava Katolicanstva"Bolje Turci da nas muce nego Latini da nas uce!!!

SRBIN CG

10.07.2011. 19:04

@Byz - cro....e sta bi vi dali da imate makar 5% nase slavne istorije?? Ali za desetak vjekova kada to budete imali kakvi ce to biti hvalospjevi,a zamisli i tada cemo biti ispred vas!

Das ist Walter !

10.07.2011. 22:35

@Byz - Srbin CG,Za 100% tvoje "istorije" ne bih dao ni" Pi*lj*va boba".Komentari su ti na nivou osmoskolca.Prihvati se onoga sto znas a to je motika.

ban

11.07.2011. 09:28

@Byz - Nisi ti Srbin nego posrbica kao i većina Vlaha preko Drine.Izdao si svoj narod izdat ćeš i Srbe.

BRADOK

10.07.2011. 08:34

Zaboravio si da si tad bio na celu predsednistva jedine drzave,a dosao si umesto Suvara koji taj posao koji si ti uradio nije hteo ili umeo da odradi.Tada je postojeca drzava trebala da te osudi na robiju.Zna se kako su se tada izdajnici osudjivali.Podsetite me je li u vreme Stepinca kardinali nosise oruzje za pojasom i ucestvovase u ubijanju Srba.Ako nisu onda nikad nisam ucio istoriju.

slobodan

10.07.2011. 09:11

"Ako neko proglasi samostalnost na teritoriji jedne države, moraš braniti teritorijalni integritet. Zato je vojna akcija opravdana, ali ne i sve što se u njoj događalo."A zasto ste odmah brze bolje priznali Kosovo ???To ste vi novinari trebali da ga odmah pitate, ili niste ni vi smeli, posto vam ne bi dao intervju !!!Eto dokle mi idemo, ne smemo ni prava pitanja odredjenim ljudima da postavljamo, a oni nam se svi podsmevaju. Ako, tako nam i treba !!!

MatijaBG

10.07.2011. 10:03

Stjepan Mesic je izvanredan borac za hrvatske interese,covek koji toliko precizno i zadivljujuce Hrvatsku drzi ubedljivim liderom regije.Ono sto ga odvaja od ostalih je cinjenica da je uvek spreman pljunuti.Kod Srba jos vlada skepticizam po pitanju ratova koje su izgubili.Trebalo je misliti na vreme o tome,posebno onda kad su se slali Skorpioni da ubijaju po regiji ,uz blagoslov pojedinaca iz srpske Crkve!Srbija mora shvatitis da je izgubila 90/tih u svakom pogledu i da drugi diktiraju pravila!

Kuguar

10.07.2011. 10:56

@MatijaBG - ...pa jeste kod nas Srba je skepticizam ali zato kod vas Hrvata nacionalizam.

virdus

10.07.2011. 11:30

...hehehe,ne mogu da verujem da ovakve gluposti jos uvek kod nas prolaze....zar jos i on da nam cita lekcije,jadni Srbine sta si docekao...ilegala,batooo...

toma grobljanski

10.07.2011. 11:31

Ej Stipe mani se sad lažurija kao nisam to reko nisam to mislio. Nisi ti crvenkapa ti si prevejani vuk. Onaj ko tebi veruje on je crvenkapa.

Boro Manjaca

10.07.2011. 12:04

Da sam urednik nekih srpskih medija pa i Novosti ja ovaj intervju ne bi ni dozvolio.

Gojko B.

10.07.2011. 20:40

@Boro Manjaca - Zašto da ne, trebaju ovaki intervijuji, da bi se videlo, koliko su oni dosledni svojoj politici koja je uvek bila da se napravi država. I nepitajući pokojoj ceni. Mora se znati da su uvek nastojali da zauzmu i mnogo više... Ko da su oni neka sila .........

willi

10.07.2011. 12:26

"Ako neko proglasi samostalnost na teritoriji jedne države, moraš braniti teritorijalni integritet." kaze stipe mesic u tekstu.kakva ironij!! hrvatska proglasi samostalnost na teritoriji drzave jugoslavije, po ustavu tadasnje drzave to nije bilo moguce. srbi su ustali u odbranu i proglaseni su okupatorima. nikada nisam nikoga cuo od zvanicnih politicara da je odbranu bivse drzave povezao sa tadasnjim ustavom i osudio postupke slovenije i hrvatske u tom kontestu.

DR BJDJ

10.07.2011. 17:26

@willi - Bravo, to je isto isa kosovom, oni proglasavaju drzavu u postojecoj drzavi.I ako mi branimo taj integritet onda smo nio teroristi a hrvati se samo brane. Sramota za jednog politicara da tako izvrce stvari.On kao da hoce da dokaze da desna ruka ne zna sta radi leva ruka,kao tudjman je sve radio a on jada ne zna nista.

ognjen

10.07.2011. 22:56

@willi - pa, nije bas tako. Yu je bila federacija sacinjena od 6 republika. to samo po sebi dosta toga govori, a jos kad se malo informiramo.... znat cemo i vise. siguran sam da se na internetu moze pronaci ustav i bivse YU.

Nik

11.07.2011. 01:44

@willi - Kakav ustav. Ustav iz 1975 je jasan sta je Tito potpisa prije velikosrpskog nacionalizma. Mesic ce uvijek biti izdajnik ali je ustav tada bio jasan jer je gospodin t. ynao sto ce se desiti i dao je mogucnost drzavama da se odcjepe... I jedno da bude jasno NIJE SE RAT VODIJA U SRBIJI NEGO U RH.. a sve bi bilo bolje da rata nije ni bilo jer sta je ovo danas sta briga mlade ljude sta je bilo prije 20 godina srbi dolaze na more mi dolazimo u Beograd na provod trziste iymedju dvije zemlje cvjeta...

Mali bata

10.07.2011. 12:37

partijska knjizevnost je svesno obrazovala narod, nad narodom je bila partija nad njom stoji Tito a unutar partije postojao unutrasnji krug istomisljenika. Danasnja srbija to je produzena ruka komunistickog pragmatizma.

SRBIN CG

10.07.2011. 18:59

@Mali bata - tito(namjerno malim) velikim slovom,a Srbija malim.....bravo mozgonjo!!!

Pedja Doboj

10.07.2011. 12:41

Tacno je da su hrvati opasni, ne sto su hrabri ili pametni, nego sto se nicega nestide.

Gojko B.

10.07.2011. 12:46

Ovaj čovek je nepromenljiv. Ovakva prevrtljvost i posle dvadeset godina, samo govori o namerama Hrvatske i Slovenije koliko su posle Titove smrti nastojali da se bivša država rasturi. Pružila im se prilika da izazovu građanski rat, stvarajući tako svoje države na štetu svih naroda tadašnje države, gde su najdeblji kraj izvukli baš Srbi. Hrvatima nebi trebalo da im je na čast stvaranje hrvatske, jer im je državni temel na Srpskoj krvi. Tako da nemaju nikakva opravdanja...

Smaranje

10.07.2011. 14:39

Ovakve izjave nema šta da se komentarišu,svi smo čuli šta je pričao proteklih 20 i nešto godina,gde je bio,šta je radio,šta je pričao,na šta je pozivao.Ovaj intervju je čisto licemerje,fora,kao,vi ste srpski mediji,hoćete moju izjavu,e dobićete je tako da se vidi,kako sam ja pravo nevinašce,tj. ja znam šta sam pričao i radio,a vi morate ad budete korektni i da slušate i pišete moje gluposti.pametnom dovoljno

purger

10.07.2011. 15:18

Činjenica je da je '90tih pjevao ustaške pjesme, činjenica je da je prikriveni ustaša, činjenica je da nije kriv za Jasenovac, činjenica je da ja kao mladi Hrvat i student smatram da je NDH umjetna tvorevina nastala na zločinu, činjenica je da smo dali talijanima more u toj tvorevini, činjenica je da većina mladih podržava NDH u Hrvatskoj danas jer u našoj zemlji je čak 49% punoljetnih građana završilo osnovnu ili ni osnovnu školu!

hrvat

10.07.2011. 15:27

Čime se mi bavimo, pa ljudi moji ajmo nešto raditi i zaraditi pa ćemo se svi lijepo družiti i voljeti. A ne ovako, sirotinja svi skupa pa se svađamo oko gluposti. Svako od nas ima prijatelja srbina ili hrvata, ili bošnjaka, ili neke druge nacije, i dobro nam je. Ali kada se spomene rat svi polude.... Do kada ćemo tako

Mulahasanibrahimbegovic-zvani Zoki

10.07.2011. 22:19

@hrvat - @Hrvat kazes "Do kada cemo tako".Bar do sutra,ali 3012.

Mile

10.07.2011. 16:12

NDH nije bila ni drzava ni nezavisna ali je upravo takva kakva je bila,bila potpuno HRVATSKA!!!!!!!

vid

06.01.2013. 15:57

@Mile - Bila je hrvatska koliko je i Nediceva Srbija bila srpska. Znaci fantomske tvorevine koje je stvorio jedan te isti covjek, SS general Edmund von Vessenmayer, i cije su vodje postavljeni na svoja mjesta voljom Hitlera a ne hrvatskog i srpskog naroda. Vlada nacionalnog spasa i Nediceva Srbija su identicne fotokopije Paveliceve NDH, zato svoje mitove o Hrvatima nacistima i Srbima antifasistima prodaj nekom drugom.

Nislija

10.07.2011. 17:14

"Ako neko proglasi samostalnost na teritoriji jedne države, moraš braniti teritorijalni integritet..."Da li Mr Mesic mislite da je i Srbija trebalo da brani svoju teritoriju-Kosovo?Ili je to selektivno, ako imas jakog ili najjaceg na svetu sponsora mozes da uradis sta hoces (vi ste imali Nemacku koja vas do dana dansnjeg podrzava ali po ojoj ceni).

tvukoja

10.07.2011. 22:05

@ NislijaKosovo je kazna.Da se mene pita, trebalo je od Srbije eventualno tražiti da pomogne u izgradnji porušenih domova. Jer, bez obzira na "prijatelje Njemce" sve je to porušeno po zemlji trebalo ponovo i obnoviti. Neka se niko ne ljuti ali samo u Vukovaru skoro da nije bio pomaknut kamen do mirne reintegracije, sve je bilo jedna ogromna ruševina.Međutim, da se mene nešto pita, ja ne bih oduzimao Kosovo jer to otvara dodatna pitanja i probleme.

10.07.2011. 22:25

Novi as, da se poslužim teniskim rječnikom, doživotnoga bivšega predsjednika.Kako je samo zabio srbijanskim i hrvatskim nadridomoljubima, još jedanput pokazao da nema ni "v" od veleizdajništva u njegovu političkomu djelovanju.Usto je ponovno razgolitio nesuđene ratne zločince - balkanskoga krvnika iz Beograda i generalissimusa iz Zagreba.

đuro bre

10.07.2011. 22:59

svi u srbiji treba da učimo od tog čoveka, biti predsednik u tri države nije mala stvar. A ko nam je kriv što mi nemamo takvog lidera već komšije.

kralj-zvonimir1

10.07.2011. 23:50

mesic je izdajnik jugoslavije i hrvatske.laminati su ga postavljali za predsjednika hrvatske a ne narod.

Mile Ivančić

11.07.2011. 07:09

Poznate mesićeve priče! Bolje bi mu bilo da šuti! Neks samo sijeti Z-4 i pokušaja puča u saboru. Hvala bogu da nije uspio. Nije baš puno doprinio. Možda mu Bog oprosti ali sumnjam jer to on radi svijesno!!