Dostupni linkovi

C. Gora povećala broj vojnika u Avganistanu na 45



Skupština Crne Gore usvojila je danas odluku kojom je broj crnogorskih vojnika u Avganistanu angažovanih u NATO misiji povećan sa 40 na 45.

Odluku su podržali poslanici vladajućih partija, dok je opozicija bila protiv smatrajući je "nerazumnom" u trenutku kada neke od najvećih vojnih sila na svetu, poput SAD, povlače sve snage iz Avganistana.

Prema ranijoj oduci parlamenta, crnogorski kontigent u Avganistanu mogao je da broji maksimalno 40 vojnika, a povećanje broja vojnika je predloženo zbog, kako je objašnjeno, njihovog uključenja u vojno-policijsku školu u Kabulu.

U toj školi obučavaju se avganistanske snage za preuzimanje odgovornosti posle povlačenja međunarodnih vojnih snaga do kraja 2014. godine.

Crnogorski vojnici su angažovani na obezbeđenju baze Mazar Šarif, na severu Avganistana, koja je pod komandom nemačkih vojnih snaga i do sada nije bilo direktnog ugrožavanja njihove bezbednosti.

Crna Gora je ranije prihvatila inicijativu Hrvatske o formiraju zajednickog tima instruktora koji će u vojno-policijskoj školi u Kabulu obučavati pripadnike avganistanskih snaga bezbednosti.

Tu inicijativu podržavale su i ostale članice Američko-jadranske povelje (A5), Albanija, Makedonija i BiH, kao i Slovenija koja nije članica te inicijative ali je u Kabul uputila dva instruktora.
XS
SM
MD
LG