Capital.ba

Polovina NIS-a vrijedi manje od 400 miliona evra

15.12.2008. / 9:03

BEOGRAD,Šef pregovaračkog tima ruskog “Gasproma” Dmitrij Mališev rekao je da polovina Naftne industrije Srbije /NIS/ vrijedi manje od 400 miliona evra dogovorenih energetskim sporazumom između Srbije i Rusije.

“Smatramo da ona cijena koja je bila ugovorena u uslovima kada je potpisan međudržavni energetski sporazum više nije realna…Polovina NIS-a više ne vrijedi 400 miliona evra kao što piše u energetskom sporazumu, ali ćemo ipak ispoštovati ovaj dogovor”, rekao je Mališev.

On je za beogradski “Pres” rekao da je, s obzirom na finansijsku krizu u regionu, pala cijena svih istočnoevropskih kompanija – “Gasproma”, “MOL-a”, “OMV-a”, pa tako i na NIS-a.

Mališev je naveo da će, bez obzira na spekulacije o kojima se sada priča, rekonstrukcija i modernizacija srpskih rafinerija započeti odmah, čim “Gasprom” postane akcionar NIS-a, te dodao da Rusi ne planiraju da zatvaraju rafinerije, kao što pišu mediji.

“Naš plan je da od NIS-a napravimo lidera u regionu i nadamo se da ćemo to i uraditi”, dodao je on.

On je rekao da ne može precizno odgovori na pitanje da li će ugovor za NIS biti potpisan 17. decembra, kako se spekuliše, ali je dodao da je sigurno da će “biti do kraja godine, kako je i ranije dogovoreno”.

Mališev je istakao da je srpska strana za izgradnju gasovoda Južni tok dobila i prihvatila neophodne garancije međudržavnim energetskim sporazumom koji je potpisan u Moskvi, a koji obuhvata sva tri projekta – gasovod, skladište u Banatskom Dvoru i NIS.

Mališev je rekao da će novac za rekonstrukciju NIS-a biti investicija „Gasproma”, odnosno zajam, koji će NIS nakon završetka rekonstrukcije i modernizacije da vrati „Gaspromu”.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!