Capital.ba

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja djeluje

01.07.2011. / 17:30

BEČ, Bilateralni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Austrije i Srbije je motor za ekonomske odnose, ocijenili su danas u Beču ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić i državni sekretar u Ministarstvu finansija Austrije Andreas Šider.
Predstavnici vlada dvije zemlje posebno su podvukli dobre političke i ekonomske odnose Srbije i Austrije.
„Prema zvaničnoj statistici Narodne banke Srbije, Austrija je najveći investitor u Srbiji. Skoro 400 preduzeća iz Austrije zastupljeno je u Srbiji, naglasio je Šider u saopštenju nakon sastanka sa Ćirićem.
Ćirić i Šider su ocijenili da je sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji je, nakon dugih pregovora, 1.januara stupio na snagu predstavlja dalji podsticaj za ekonomske odnose dvije zemlje.
U prva dva mjeseca ove godine je austrijski izvoz u Srbiju porastao, u poređenju sa istim periodom prošle godine, za oko 31 odsto, a uvoz iz Srbije za čak 62 odsto, naveo je Šider u saopštenju.
„Prepoznaje se da je važno postići sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kako u korist poreskih obaveznika, tako i privrede“, ocijenio je on.
Ćirić i Šider su, takođe, razgovarali i o približavanju Srbije EU. Šider je, kako se navodi u saopštenju, obećao podršku Austrije u naporima Srbije da na jesen dobije status kandidata, i pozdravio dosljednost kojom Beograd napreduje na tom putu. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!