Dostupni linkovi

Odnosi Hrvatske i Izraela bolji nego ikad


Ministri Avigdor Liberman i Goran Jandroković u Zagrebu, 27. lipnja 2011
Ministri Avigdor Liberman i Goran Jandroković u Zagrebu, 27. lipnja 2011
Potpredsjednik izraelske vlade i ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman u posjeti je Hrvatskoj.

Odnosi Izraela i Hrvatske bolji su nego ikada prije, zajednički je zaključak hrvatskih i izraelskih vicepremijera i ministara vanjskih poslova Avigdora Libermana i Gordana Jandrokovića nakon susreta u ponedjeljak.

Hrvatska je ove godine po prvi puta bila pozvana kao pobjednička zemlja u Drugom svjetskom ratu na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Izraelu, što ga organizira Muzej holokausta Yad Vashem, izraelskom ministru ovo je treći posjet Hrvatskoj u 18 mjeseci, a uskoro na ovogodišnji „Croatia Summit“ u Dubrovniku dolazi predsjednik izraelskog Knesseta.

Izraelski ministar Avigdor Liberman u Zagrebu, 27. lipnja 2011
„Najveći izazov pred nama je kako političke odnose nadograditi boljom i plondijom gospodarskom suradnjom“, ocjenjuje ministar Liberman.

Zajednička je i želja da se svi procesi i na jugoistoku Europe i na Bliskom istoku riješe na miran način i da obje regije napreduju.

Izraelski mediji najavili su da je jedan od razloga Libermanove turneje, na kojoj će uz Hrvatsku posjetiti i Albaniju i Austriju, lobiranje da te zemlje ne podrže palestinski zahtjev za priznanjem svoje države, koji se očekuje na početku jesenjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a. Koja je hrvatska pozicija?

„Republika Hrvatska vrlo pomno i pozorno prati sve što se događa, i mi ćemo našu konačnu odluku donijeti nakon konzultacija sa našim saveznicima u Europskoj uniji i sa Sjedinjenim Američkim Državama i – naravno – u skladu s vlastitim procjenama i analizama“, pojašnjava ministar Jandroković.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu istim će povodom sljedećeg tjedna posjetiti Rumunjsku, Bugarsku, Poljsku i Mađarsku.

Libermana su u ponedjeljak primili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić.
XS
SM
MD
LG