Otkriveno bogatstvo Jeljcinove porodice

Branko VLAHOVIĆ

25. 06. 2011. u 21:03

Potomci nekadašnjeg predsednika Borisa Nikolajeviča Jeljcina vlasnici su zgrade od 310.000 kvadrata

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKA javnost je konačno saznala gde se nalazi bar deo novca porodice pokojnog predsednika Borisa Nikolajeviča Jeljcina. Moskovski dnevnik za poslovne ljude “Vedomosti” objavio je informaciju koja je odmah postala vest dana: mlađa Jeljcinova ćerka Tatjana (51) i njen treći suprug Valentin Jumašev (57) bivši rukovodilac predsedničke administracije vlasnici su dela zgrade u “Moskva Sitiju” (Moskovski internacionalni poslovni centar). Polovina nebodera, poznatijeg kao “Impiria Tauer”, i polovina zgrade u kojoj je uprava poslovnog centra, pripadaju kiparskoj agenciji “Valtania”, čiji je naziv nastao od “Valja plus Tanja”. Porodica Jumašev ima 49,58 posto akcija u “Moskva sitiju”, a njihov zet milijarder Oleg Deripaska 34,34 posto.

Gradnja 60-spratnog nebodera “Impiria Tauer” počela je 2004. Njegova površina je 310.210 kvadratnih metara: oko 70 hiljada kvadrata su ofisi, 25 hiljada je hotel, a 51 hiljada apartmani. U gradnju je uloženo 15 milijardi rubalja. Planirano je da eksploatacija te građevine počne ove godine. Investitori očekuju da će cena kvadratnog metra u “Sitiju” biti i do 10 hiljada dolara.

NEUNIŠTIVI DERIPASKA U FEBRUARU 2007. “Forbs” je procenjivao da Deripaska ima 13,3 milijardi i da je 40. na listi najbogatijih ljudi na svetu.Samo godinu dana kasnije, bio je na 9. mestu. Od 2008. Deripaska je padao. Deripaska je imao odlične veze u Rusiji, ali u probleme na Zapadu. U leto 2008. britanski listovi su pisali da je na jahti ugostio Pitera Mendelsona, evropskog komesara za spoljnu trgovinu, kao i Džordža Ozborna, ministra finansija britanske vlade u senci.

Do sada se smatralo da je glavni vlasnik “Moskva sitija” milijarder Oleg Deripaska (43) koji je, inače, oženjen Polinom, ćerkom Jeljcinovog zeta Valentina Jumaševa. Sada “Vedomosti” tvrde da je glavna of-šor kompanija “Valtania”, a njenim predstavništvom u Rusiji rukovodi neki Oleg Grankin, navodno oženjen jednom Jumašemovom rođakom. Grankin je i član saveta direktora “Moskva sitija”.

Tatjana Jeljcin Jumaševa je nedavno na svom blogu pisala da “pakosnici šire priče” o njenim milionima koje je navodno ukrala devedesetih godina.

- Ne samo da ništa nemam nego nikada nisam ni imala, napisala je Tanja Jeljcin. Ona predlaže novinarima da pokažu barem jednu vilu koju je ona kupila.

Još dok je Jeljcin bio na vlasti, u Moskvi se mnogo pričalo o najmoćnijem klanu “Semja”, u prevodu - porodica. “Semja” je asocirala na italijanske mafijaše. Osim mlađe Jeljcinove ćerke, Tatjane, u klanu su bili milijarder Boris Berezovski, zatim Roman Abramovič kao i bivši novinar i čovek od Jeljcinovog poverenja Valentin Jumašev. Abramovič je tada dobio nadimak “Tanjin novčanik”. Abramoviča je u Kremlj doveo Berezovski.

KOMUNISTI PROTIV IMUNITETA PARLAMENTARCI iz redova komunista Ruske federacije predložili su nedavno Dumi da se usvoje popravke zakona o garancijama predsedniku RF po isteku mandata, kao i članovima njegove porodice. Da podsetimo, 2001. je usvojena popravka zakona kojim se bivši predsednik štiti od krivične odgovornosti, osim ako je počinio teško krivično delo, a takođe se garantuje socijalna zaštita članovima njegove porodice. Komunisti sada traže da se predsedniku posle isteka mandata skine imunitet. Dakle, ako je on prekršio zakon, komunisti traže da mu se može suditi.

Tanja je od 1996. do 1999. radila u Kremlju, prvo kao član izbornog štaba, što je predložio glavni ruski privatizator, Anatolij Čubajs, zatim je, po ugledu na Širakovu ćerku, bila savetnica zadužena za očev imidž. Što je vreme više prolazilo, ona se sve više mešala u kadrovska rešenja.

Imala je dva braka iza sebe kad je upoznala Valentina Jumaševa koji je on došao da pravi dokumentarni film o Jeljcinu. Kasnije ga je predložila ocu za šefa predsedničke admistracije.

Prvi puta se o finansijskim muvanjima porodice Jeljcin pisalo 1998, kada je švajcarska tužiteljica Karla del Ponte u Luganu pronašla izveštaje o stanju na karticama Jeljcinovih ćerki Tatjane Djačenko i Jelene Okulove. Bila je to afera oko restauracije Kremlja, u kojoj je u povlašćenoj poziciji bila švajcarska kompanija “Mabateks”, čiji je vlasnik kosovski Albanac Bedžet Pacoli. Pacoli je davao procente ljudima.

Afera je u Moskvi zataškana, smenjen je državni tužilac Jurij Skuratov, koji je naivno uleteo u zamku, pa je snimljen sa dve prostitutke.

Tatjana se i formalno razvela 2001. i udala za Valentina. Imaju ćerku Mariju, koju jer rodila u Londonu.

“Semja” odražava strukturu: Deripaskina supruga Polina je ćerka Jumaševa. Polina i Oleg su se, inače, upoznali na večeri kod Romana Abramoviča 2000.

Do sada, tekst “Vedomosti” niko nije demantovao. A čak i kad bi se Valja i Tanja potrudili da ubede javnost da se radi o kleveti, teško da bi im iko poverovao. Velika većina građana Rusije veruje da je je upravio Boris Jeljcin krivac za to što su divlji kapitalisti na brzinu opačkali sve ono što su generacije stvarale.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Драган Филиповић ПГ

25.06.2011. 23:38

Изгледа да наш бивши "велики" пријатељ Борис није сво богатство спискао на пиће !

dada

26.06.2011. 11:21

Za restauraciju Kremlja je Bedzet Pacoli angazovao bracu Karic, a oni nekadasnju gradjevinsku operativu iz ex JU - najbolju u Evropi. Kremlj je savrseno renoviran (pricaju majstori da je "brat Boki" licno - uz pomoc durbina, sa udaljenosti od jedan metar - proveravao valjanost njihovog rada na fasadi. Tako je krenuo uticaj "Company Karic brothers"