Petak, 12.12.2008.

01:42

Homen: Kazne ispod minimuma

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da je 88 odsto kazni za mito i korupciju izrečeno ispod zakonskog minimuma.

Izvor: Politika, Tanjug

Default images

Homen je u intervjuu “Politici“ rekao i da nije siguran da su sudije u stanju da sami pročiste svoje redove.

"Da li mislite da je sudstvo samo u stanju da izvrši pročišćenje svojih redova ako imate u vidu da postoji 4.300 zastarelih krivičnih slučajeva i 1. 000 krivičnih postupaka koji traju duže od deset godina, da je 96 odsto zatvorskih kazni izrečenih narkodilerima na granici zakonskog minimuma ili ispod njega, a ne znam koje su to izuzetno olakšavajuće okolnosti za trgovce drogom", rekao je Homen.

"Da li mislite da je normalno da za krivično delo primanja mita 88 procenata izrečenih kazni bude ispod zakonskog minimuma? Drugim rečima, nisam siguran da su sudije u stanju da same pročiste svoje redove jer su imale osam godina, a to nisu uradile, a imale su mehanizme. To je realnost", kazao je Homen "Politici".

On je podsetio na slučajeve vladika Pahomija i Ilariona za seksualno zlostavljanje maloletnika.

Oba postupka su zastarela, a sudije nisu odgovarale zbog toga, a ti su postupci doveli do velikog uznemiravanja javnosti.

"Još je (bivši) ministar (pravde) Dušan Petrović podneo inicijativu za razrešenje i niko nije razrešen zbog ovih slučajeva. A da li može da se desi gori slučaj od seksualne zloupotrebe maloletnika?“, zapitao je Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: