Vakcine godinu dana pod istragom

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da policijska istraga o nabavci vakcina protiv novog gripa traje već godinu dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2011.

15:49

Default images

Dačić je novinarima na Goču rekao da se istraga vodi još od vremena kada su te vakcine nabavljane za potrebe građana Srbije.

On je istovremeno ukazao da pitanje istrage nije stvar o kojoj se govori za medije, zamolivši druge državne organe da to imaju u vidu.

"Godinu dana se vrši istraga o vakcinama, što tada niste pitali za to?", obratio se Dačić novinarima, ukazavši da borba protiv kriminala podrazumeva međusobnu korektnost predstavnika nadležnih državnih organa.

Dačić je dodao da se policijska istraga obavlja, ne samo u "Kolubari" i "Galenici", već i u drugim preduzećima, objasnivši da će se o svim rezultatima, uključujući i nabavku vakcina, govoriti kada ti slučajevi budu procesuirani. Specijalni tužilac za organizovani kriminal, Miljko Radisavljević i danas je nedostupan za medije, baš kao i bivši ministar zdravlja, Tomica Milosavljević.

Na osnovu odluke tenderske komisije da izabere Jugohemiju, kao pobednika na tenderu, ta kompanija i RZZO sklopili su kupoprodajni ugovor, 12. novembra 2009.godine.

U ugovoru je precizirana i dinamika uvoza, a Jugohemija je imala rok od 25 dana da isporuči prvih pola miliona, od ukupno tri miliona doza vakcine.

Pod uslovom da rokovi uvoza ne budu ispoštovani, RZZO je imala zakonski osnov za raskidanje ugovora. Iako Jugohemija nije ispoštovala pomenuti rok, već je do 8. decembra isporučila svega trećinu ugovorene količine, RZZO ipak nije raskinuo ugovor. Da je ugovor raskinut tada, Srbija bi za vakcinu platila oko milion i 400 hiljada evra, umesto plaćenih 6,8 miliona.

Ukupno je iskorišteno svega nešto više od 150 hiljada doza, dakle, ista ona količina koju je Jugohemija uvezla do početka decembra.

Bilo je još problematičnih detalja u vezi sa poslom uvoza. Prilikom uvoza vakcine je bilo više posredničkih ruku.

Prema pouzdanim informacijama kojima raspolaže B92, vakcinu je proizvela Novartisova ćerka firma iz Italije.

Od Novartisa ju je u Hrvatsku uvezao Imunološki zavod iz Zagreba, koji je ujedno zvanični distibuter Novartisove vakcine za sve bivše republike SFRJ, osim Slovenije.

Zastupnik Imunološkog zavoda je d.o.o. DETAP iz Valjeva koji je vakcinu uvezao u Srbiju. Od DETAPA je vakcinu preuzela Jugohemija, koja je i sklopila posao sa RZZO. Nejasno je zbog čega je u ovom poslu bilo ukupno pet posredničkih ruku, pre nego što je vakcina došla do samih građana.

Recimo da je doza vakcine koja je u Srbiji plaćana 8,5 evra, u Hrvatskoj koštala dva evra manje. U hrvatskoj javnosti je buru izazvala kopija predugovora između Novartisa i Imunološkog zavoda, prema kojoj je poslovnom tajnom proglašena klauzula prema kojoj Novartis ne odgovara za delotvornost vakcine.

U Srbiji nikada nije čak ni ustanovljeno ko je preuzeo odgovornost za delotvornost vakcine. Naime, našoj javnost je jedino ostao dostupan kupoprodajni ugovor između Jugohemije i države, u kom se pominju isključivo tehnički detalji koji se tiču uvoza, dok ugovor između Jugoheije i Novartisa nikada nije dat na uvid novinarima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: