Četvrtak, 11.12.2008.

21:34

Identifikovana tela žrtava

U Zagrebu je završena identifikacija posmrtnih ostataka 19 osoba srpske nacionalnosti, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar Veritas.

Izvor: Tanjug

Default images

Identifikovani posrmtni ostaci ekshumirani su oktobra 2006. godine iz zajedničke grobnice na groblju Svetog Nikole u Petrinji, u kojoj je bilo pokopano 160 leševa Srba sa Banije, Korduna i iz Like, među kojima 40 ženskih, koji su stradali u agresiji hrvatskih oružanih snaga u avgustu 1995. godine na zaštićenu zonu UN-a, poznatu kao sektor "Sever".

Veritas je saopštio da su identifikovani Prusac Mirka Dušan iz Gornjeg Klasnića, Glina; Blanuša Vladimira Živko iz Kremena, Slunj; Janić Milenka Drago iz Podravske Slatine; Vinčić Stojana Stanko iz Petrinje; Ranić Jove Dragan iz Petrinje.

Identifikovani su i Grubješić Jovana Đuro iz Petrinje; Đaković Jove Mirko (65) iz Petrinje; Zrnić Steve Janko iz Petrinje; Bobić Milana Petar iz Otočca; Klipa Mane Boško iz Plaškog; Vidić Mile Jovanka iz Vojnića; Kosanović Nikole Mićo iz Ogulina.

Među identifikovanim su i Radanović Milana Ranka iz Čremušnice, Vrginmost; Popović Mile Dušan iz Vojnića; Birač Stojana Ranko iz Trnovca, Glina; Jelić Dmitra Dragan iz Gline; Klarić Dmitra Dušan iz Kordunskog Ljeskovca, Slunj; Tomić Branka Miloš iz Tremušnjaka, Petrinja i Bogojević Sime Miloš iz Velikog Šušnjara, Petrinja.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Dušana Klarića, kojeg je u avgustu 2006. godine prepoznao sin Miloš gledajući snimak zarobljavanja i maltretiranja srpskih civila u izbegličkoj koloni tokom akcije "Oluja" na putu Glina - Dvor od strane pripadnika elitne jedince HV-a "Crne mambe”.

Sa istog grobišta je 4. decembra ove godine identifikovano 12 posmrtnih ostataka, a to su ujedno bile i prve identifikacije sa ove lokacije.

Na ovom području nalazi se još nekoliko sličnih grobišta (Dvor 112, Glina 77, Selište 17, Slunj 16) i na desetine pojedinačnih grobova, sa nekoliko stotina posmrtnih ostataka srpskih žrvata iz vremena "Oluje", koji još čekaju povoljnu "političku klimu" da budu ekshumirane i identifikovane.

Na području sektora "Sever", u "Oluji" je, prema Veritasovim podacima, poginulo 716 osoba srpske nacionalnosti, od čega 446 civila.

Za zločine nad Srbima u toku te hrvatske vojno-policijske akcije na području sektora "Sever" još niko nije procesuiran ni pred međunarodnim ni pred nacionalnim sudovima, istaknuto je u saopstenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: