Posle skoro tri godine rada Komisija za analizu i preispitivanje rada bivše opštinske vlasti u ovom gradu, konačno, je usvojila svoj izveštaj i prosledila ga Skupštini grada na dalje razmatranje. Radna verzija ovog dokumenta je završena početkom decembra prošle godine.



Komisija je utvrdila da je dvadesetak lica u periodu od 2000 – 2008. godine fiktivnim izvođenjem radova, falsifikovanjem dokumentacije o izvođenju radova, nameštanjem poslova protivzakonskih ugovora i odluka oštetila grad, javna preduzeća i ustanova za najmanje jedan godišnji budžet.


Kako se tvrdi u izveštaju, najviše su oštećeni budžet opštine, javna preduzeća Zavod za urbanizam i „Vodovod i kanalizacija“ i Sportski centar. Organi tadašnje lokalne samouprave „donosili su odluke i druge akte kojima su poslovi lokalne samouprave prenošeni na razna društva, privatna preduzeća i druga pravna i fizička lica“. U analiziranom periodu uspostavljen je paralelizam tela i organa, koje je formirao predsednik opštine, zatim, da je lokalno rukovodstvo umesto investiranja u svoja preduzeća angažovalo privatnu mehanizaciju za opšte radove potpisivanjem ugovora o izvođenju radova i poveravanju delatnosti, da su sredstva iz budžeta direktno uplaćivana na račune dobavljača, iako oni nisu budžetski korisnici i da nije vršeno evidentiranje poslovnih promena na računu budžeta u skladu sa zakonskim odredbama.

Na osnovu svega utvrđenog, Komisija je predložila iskorenjivanje korupcije i kriminala u organizacionim jedinicama gradske uprave, javnim komunalnim preduzećima i ustanovama promenom postojećeg kadra, sudskim postupcima, raskidom ugovora o radu i premeštanjem radnika na druga radna mesta. Predlaže se i pokretanje postupka protiv odgovornih lica na osnovu Zakona o oduzimanju imovine protekle iz krivičnih dela.

Preispitivanje rada bivše opštinske vlasti odnosi se na osmogodišnju vladavinu političke opcije Sulejmana Ugljanina, lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i ministra u Vladi Srbije.

Na čelu komisije koja se bavila analizom i preispitivanjem bivše lokalne vlasti bio je Munir Poturak, narodni poslanik i potpredsednik Sandžačke demokratske partije (SDP), koja sada predvodi lokalnu vlast u Novom Pazaru. Izveštaj je usvojen u Poturkovom odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari