Utorak, 21.06.2011.

13:04

Zašto da putujete posle mature?

Možda mislite da odmah posle srednje škole treba upisati studije ili potražiti posao. Međutim, u Evropi i Americi odavno postoji tradicija da maturanti putuju svetom celu jednu godinu, pre nego što se odluče – posao ili dalje školovanje.

Izvor: B92

Default images

Zašto biste vi to uradili? Razloga je mnogo, a nećete zažaliti.

1. Slobodni ste

Školska godina je upravo završena i mnogi srednjoškolci razmišljaju o prijemnom ispitu za željeni fakultet. Ipak, pre nego što odlučite da narednih četiri – pet godina provedete za knjigom u čitaonici, možete dati sebi oduška i „upisati se“ u životnu školu. Iskoristite leto za odlazak u neku egzotičnu zemlju, ili bar upoznajte Srbiju. Možete raditi i neke sezonske poslove i skupljati novac za sledeće letovanje.

2. Sada možete dobiti i popust

Najveće popuste za putovanja dobijaju upravo studenti i osobe mlađe od 26 godina. Ne morate upisati fakultet da biste imali koristi od njih. Takve mogućnosti vam daje Euro<26 kartica s kojom ostvarujete popuste na ulazak u većinu hostela, muzeja i klubova za mlade u Evropi kao i putno osiguranje. Ne čudi što je koristi oko četiri miliona mladih širom Evrope.

ISIC kartica je zapravo međunarodna studentska identifikacija koju možete izvaditi ukoliko ste se na putovanje rešili posle upisivanja studija. Zahvaljujući njoj možete ostvariti mnogo popusta u više od sto zemalja sveta Takođe, uz nju možete ostvariti velike popuste na putovanje vozom
Foto: bortescristian
3. Vaš CV

Verovali ili ne, mnogi poslodavci će se oduševiti kada u CV stavite da volite putovanja i da ste koristili svaki povoljan trenutak da „vidite sveta“. Uz to, vežbaćete strane jezike, što se takođe traži za većinu poslova.

4. Hosteli postoje zbog vas

Pošto idete na putovanje svog života, imaćete priliku da se susretnete s hostelima koji su upravo i namenjeni mladim putnicima. Cene su uglavnom neuporedivo niže nego u hotelima ili privatnom smeštaju, a u svako doba možete se odlučiti i za čuveni „kauč surfing“. Pravila su sledeća: pronađete putem interneta oglase vaših vršnjaka koji su spremni da vas ugoste na nekoliko dana, ili čak meseci, a zatim vi gostoprimstvo ukazujete njima.

5. Prelaz u „stvarni svet“

Dok ste u školi, okruženi ste ljudima svojih godina sa kojima imate mnogo toga zajedničkog. Uz to, živite sa roditeljima koji brinu o tome da ste „toplo obučeni, nahranjeni i čisti“. Međutim, imate priliku da okusite pravi život u pravom svetu. Da sretnete ljude različitih socio – ekonomskih statusa, snalazite se za svakodnevne potrepštine i budete prepušteni sami sebi.

Ostatale razloge zbog kojih se vredi odlučiti za putovanja, naći ćete upravo na putu. Sve što je potrebno jeste nešto malo sredstava, dobra volja i odluka. Putujte i uživajte!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: