Region

Utorak, 21.06.2011.

09:36

SB zajmi Crnoj Gori 85 mil. dolara

Svetska banka (SB) opredelila je zajam Crnoj Gori vredan 85 miliona dolara za podršku budžetu, saopšteno je u Podgorici.

Izvor: Beta

Default images

Kredit će biti iskorišćen za revitalizaciju bankarskog sektora, a zajam će biti dugoročan sa "znatno nižim" kamatnim stopama od komercijalnih.

Ministar finansija Milorad Katnić je izrazio nadu da će vlada tokom godine "stvoriti uslove za povlačenje sredstava" od zajma SB-a.

Potpredsednik Svetske banke za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Filip le Uer je kazao da "pregovori neće biti teški, ali da će sprovođenje zajma možda biti teško".

On je objasnio da će sva sredstva biti uplaćena ođednom direktno u budžet kao direktna podrška državnoj kasi u cilju revitalizacije bankarskog sektora.

Potpredsednik Svetske banke je ocenio da je "važno jačanje" nezavisnosti Centralne banke (CB), "revitalizacija" poslovnih banaka i "njihovog osnovnog kapitala".

Guverner Centralne banke Radoje Žugić je, posle razgovora sa predstavnicima SB-a, naveo da je bankarski sektor oporavljen, ali da je potrebna pomoć komercijalnim bankama u "čišćenju" od loših kredita.

"Ključni problem je visok nivo kredita koji kasne sa otplatom i u narednom periodu ćemo podržati banke da čiste svoje bilanse i da na zdravijoj osnovi finansiraju rast i razvoj. Jačanjem regulatorne funkcije onemogućićemo dalje izdavanje kredita koji kasne sa otplatom", poručio je guverner.

Dosadašnja finansijska podrška SB-a Crnoj Gori iznosi 215 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

11 h

Podeli: