Slovenački Merkator zainteresovan je za širenje svoje mreže u Srbiji i već neko vreme pregovara o kupovini maloprodajnog lanca Familija a od nedavno je u igru ušlo i trgovinsko preduzeće Jabuka.


Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Merkator je zainteresovan za 12 velikih prodavnica, u kojima sada posluju SOS marketi, dok će ostati 19 manjih objekata, koji će nastaviti da rade kao i do sada, jer još nije došlo vreme za njihovo ukidanje. Međutim, ne postoje garancije da će u SOS marketima koji nastave sa radom cene biti podjednako povoljne kao i do sada, niti da će im ostati isti dobavljači.

– Mi nećemo moći da naručujemo iste količine robe, pa ne znamo ni da li će proizvođači prodavati robu pod istim uslovima kao do sada, što nam je omogućavalo izuzetno pristupačne cene – kaže za Danas Milena Radulović, direktor marketinga SOS trgovine.

U petak je objavljeno da će slovenački Merkator i Agrokor hrvatskog biznismena Ivice Todorića, započeti pregovore oko spajanja maloprodaje. U ovom trenutku se ne zna da li će tim razgovorima biti obuhvaćena i Todorićeva mreža u Srbiji Idea jer obe trgovine mogu da se osete ugroženim posle prodaje Delta Maksija belgijskom lancu Delez. Ipak, izbor srpskih firmi sa kojima je Merkator ušao u pregovore, ide u prilog pretpostavke da će i u Srbiji doći do spajanja hrvatske i slovenačke vodeće trgovine. Naime, koncept prodaje – po nekoliko velikih hipermarketa i mreža manjih objekata koje pokrivaju tržište, pristupačne cene i vikend akcije – sličan je Todorićevom Konzumu u Hrvatskoj. U slučaju da sve svi nivoi preuzimanja i spajanja realizuju, krajnji rezultat bio bi da oba lanca, Rodić i Merkator s jedne i Idea sa druge strane, mogu da budu značajna konkurencija Belgijancima u Maksiju, koji promoviše sličan koncept trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari