Pojeftinjuje 3.290 lekova

I. S.

19. 06. 2011. u 20:58

Medikamenti u Srbiji jeftiniji u proseku za oko šest odsto zbog povoljnijeg kursa evra. Na listi antibiotici, anksiolitici, pojedini lekovi za srce i pritisak

LEKOVI su od u ponedeljka jeftiniji za oko šest odsto. Odlukom Vlade Srbije cene medikamenata snižene su zbog pada kursa evra u odnosu na dinar. Kabinet premijera Cvetkovića rukovodio se još jednim motivom - sniženjem prosečnih uporedivih cena lekova u referentnim zemljama, a to su Slovenija, Hrvatska i Italija.

Medikamenti u Srbiji, tako, od u ponedeljka koštaju kao i oni u okruženju. Kurs evra koji se sada primenjuje na formiranje cene lekova je oko sto dinara (99,5). Poređenja radi, prema prethodnoj korekciji iz februara, važio je kurs od 106 dinara.

- Odluka Vlade odnosi se na više od polovine lekova sa liste koju pokriva Fond - kaže, za ”Novosti”, Sanja Mirosavljević, portparol Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. - U pitanju su isključivo lekovi koji se izdaju na recept. Među njima su i oni za koje važi procentualna participacija, odnosno za koje se naplaćuje učešće u ceni od deset do 75 odsto.

Na spisku medikamenata koji će, usklađivanjem sa kursom evra, pojeftiniti za 6,23 odsto, prema rečima naše sagovornice, nalaze se antibiotici, anksiolitici, pojedini lekovi za srce. Pojeftinjuje 3.290 medikamenata.

SVAKI DRUGI SA POZITIVNE LISTE

NA listi medikamenata obuhvaćenih pojeftinjenjem praktično je svaki drugi lek sa takozvane pozitivne liste RZZO. U grupi antihipertenziva, odnosno lekova za snižavanje povišenog krvnog pritiska, to su ”kaptopril”, ”enalapril”... Među antibioticima su ”amoksicilin”, ”eritromicin” i ”ciprofoksacin”. Od antidepresiva, tu su ”maprotilin”, ”sertralin” i ”venlafaksin”, a u grupi antiastmatika ”salmeterol”, kao i kombinovani preparati za lečenje astme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

vnebojsa81

19.06.2011. 21:04

Ovo je sprdnja , kurs je opet krenuo na gore tako da ce za 2-3 nedelje opet vracati cene na staro...ali naravno nece po medijima pricati o tome na sav glas . Ipak se ovako skupljaju politicki poeni....

MatijaBG

19.06.2011. 22:08

@Neutralni Posmatrac - Reci mi molim te da je bila greska do tastaure pa si zbog toga napisao penzijonera,a ne penzionera ili je to glas rodnog zavicaja?Ti definitivno trebas ako bude glasacko mesto u skoli,ne da glasas vec da zamolis da te vrate u klupe!izvini,malo sam surov.

Neutralni Posmatrac

20.06.2011. 07:02

@Neutralni Posmatrac - MatijaBG, Tacno, bila je greska u tastaturi. A ti sam odredi koju ustanovu treba da posetis.

Srba

20.06.2011. 13:12

@Neutralni Posmatrac - Sudeći po onom što ste napisali, mogli bi da uplatite par časova Srpskog jezika.