Capital.ba

Alarmantno stanje na tržištu osiguranja

17.06.2011. / 17:11

BIJELJINA, Nekoliko osiguravajućih kuća u Republici Srpskoj /RS/ upozorava nadležne organe da je alarmantno stanje na tržištu osiguranja u RS, jer nelojalna konkurencija nelegalno snižava premije u oblasti obaveznog osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, što dovodi u opasnost urušavanje cijelog sistema osiguranja u Srpskoj.

U pismu upućenom nadležnim organima, koje su potpisale kuće “SOD Jahorina osiguranje”, “Krajina osiguranje”, “Dunav osiguranje”, “Drina osiguranje”, “Bobar osiguranje”, “Brčko gas osiguranje”, “Nešković osiguranje”, “Aura osiguranje”,  navodi se da društva različito evidentiraju razne olakšice u poslovnim knjigama, “od toga da uopšte nisu prikazane u poslovnim knjigama /isplaćuju se preko dividende, iskazanih u vidu troškova reklame, ili tačno iskazanih kao troškovi popusta datih osiguranicima/”.

“Nepoštovanje odredbi premijskog sistema podrazumijeva plaćanje premije osiguranja od autoodgovornosti na rate, vraćanje u gotovini, isplaćivanje enormno visokih provizijskih stopa za zastupnike, plaćanje troškova tehničkih pregleda za osiguranike, vraćanje  premije kroz gorivo, besplatne servise i slične radnje”, navodi se u pismu.

Osiguravajuće kuće ističu da je potrebno sankcionisati nelojalnu konkurenciju jer njihov rad nije ekonomski opravdan i jer se novac izdvaja iz tehničke premije i na teret kapitala, umjesto da se koristi kao rezerva za štete.

“Ako se ima u vidu da su u prošloj godini društva sa sjedištem u RS ostvarila premiju osiguranja od autoodgovornosti od 84.611.974 KM i da su na ime povrata  premije vratile iznos od 20 do 30 odsto ukupna ostvarene premije, onda dolazimo do cifre od 17 do 21 milion KM godišnje koji se slio u privatne džepove, a koji su društva mogla da ulože u hartije od vrijednosti čiji je emitent RS i time da poprave strukturu ulanja sredstava tehničkih rezervi”, navodi se u pismu.

U pismu se upozorava da nelojalna konkurencija i nepoštovanje premijskog sistema dovode do toga da se kod društava za osiguranje pogoršava likvidnost i ažurnost u rješavanju odštetnih zahtjeva, da tehničke rezerve nisu dovoljne i da su bez adekvatnog pokrića, i  dovode do pogoršanja osnovnih pokazatelja poslovanja.

Osiguravajuće kuće ističu da bi, s obzirom da je visina premije obaveznog osiguranja od odgovornosti za motorna vozila određena premijskim sistemom, Agencija za osiguranje RS trebala da sankcioniše nelojalnu konkurenciju, “ne samo u smislu poštovanja `bonus-malus` sistema, nego i sankcionisanja svih vidova popusta datih osiguranicima”.

Pismo je upućeno predsjedniku RS, predsjedniku Narodne skupštine, premijeru RS, ministru finansija, Odboru za finansije RS i predsjedniku tog odbora, te Agenciji za osiguranje RS.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!