Zaštititi istraživačko novinarstvo

Postoji ogroman pritisak na istraživačko novinarstvo, čija produkcija slabi zbog ekonomskih zahteva tržišta, kaže komesar SE za ljudska prava Tomas Hamarberg.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 16.06.2011.

13:50

Default images

Novinari u Evropi se suočavaju sa mnogim ograničenjima mogućnosti da rade i izražavaju se slobodno, navodi Hamarberg.

"U Srbiji, kao i u nekim drugim evropskim zemljama, novinarima trebaju telohranitelji", rekao je on.

"Novinarima se preti, neki su ubijeni, a počinioci uglavnom nisu privedeni pravdi, a ta nekažnjivost šalje lošu poruku i novinarima i društvu", ukazao je Hamarberg drugog dana skupštine Evropske federacije novinara u hotelu "M" u Beogradu.

Hamarberg je, govoreći na posebnoj debati o slobodi štampe u Evropi i načinu da se uspostave fundamentalna prava, ocenio da postoji i ogroman pritisak na istraživačko novinarstvo, koje je u padu, zbog ekonomskih zahteva tržišta.

"Velike firme kupuju medijske kuće i kanale za emitovanje, ali ne poštuju uvek medijsku etiku", naveo je komesar za ljudska prava.

On je rekao da svi pomenuti problemi ukazuju na potrebu da se ponovo sagleda sistem samoregulacije koji, po njegovim rečima, "ne funkcioniše dobro".

"Neki mediji ne prihvataju te principe, naročito komercijalni. Samoregulacija je način da se izbegne intervencija države kada je reč o osnovnim pravima novinara", poručio je Hamarberg.

"Neophodni posebni fondovi za istraživačko novinarstvo"

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić naveo da nekažnjavanje ubica novinara, atentatora na novinare i kažnjavanje nasilnika prema novinarima kaznama ispod minimalnih direktno ohrabruju sve kojima smeta istinsko nezavisno i posebno istraživačko novinarstvo.

Zbog toga, ali i zbog činjenice da se sve manje ulaže u istraživačko novinarstvo, on je ocenio da postoji mogucnost da uskoro nestane iz našeg regiona i pod pritiscima političara, tajkuna, ekstremista ali i pod pritiskom surove komercijalizacije.
Veran Matiæ (B92)
Matić je zatražio od evropskih institucija da preko međunarodnih novinarskih udruženja formiraju i distribuiraju fondove za istraživačko novinarstvo i to direktno novinarima, novinarskim timovima i nezavisnim produkcijama zainteresovanim za istraživanja, a da će potom zahvaljujući i novim medijima biti lako to distribuirati ako ne bude zainteresovanih drugih medija.

Glavni urednik B92 je pozdravio održavanje skupštine Evropske federacije novinara u Beogradu jer takve manifestacije i obraćanje pažnje na položaj novinarske profesije, utiču i na promenu ponašanja vlasti.

On je pozvao udruženja novinara da jedinstveno nastupaju i najavio objedinjavanje sličnih udruženja u regionu Zapadnog Balkana, jer je pred evropskim institucijama neophodan jedinstven nastup kada je reč o istim ili sličnim problemima koji ugrožavaju položaj novinara i medija.

"Očekujem da i evropske institucije Savet Evrope, Evropska komisija kao i OSCE i slične, objedine svoj nastup prema svim slučajevima kršenja slobode izražavanja kako bi pritisci na vlade koje ne vode dovoljno računa o zaštiti prava na profesionalno izveštavanje imali efekata", rekao je Matić.

On je naveo i da je jedan od novinara koji su pod 24-časovnom policijskom zaštitom, kao i da je upravo juče dobio "pismo s pretnjom da će biti likvidiran".

"Mediji sve više postaju zavisni od finansijera"

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je da vlade treba da izbegavaju zakone koji bi uticali na sadržaj tekstova i izveštaja novinara.

Izrazivši zabrinutost zbog medijske situacije u regionu, koja je po njenim rečima "više u padu nego u porastu", Fajonova je kao poseban problem navela činjenicu da u većini slučajeva još nije regulisano vlasništvo medija.

Ona je ukazala da mediji sve više postaju zavisni od finansijera, koji su zbog "ekonomskih zahteva tržišta" neophodni za njihov opstanak, što utiče na pad istraživačkog novinarstva.

"Mediji treba da budu nezavisniji od investitora, jer gube kvalitet kada je reč o objektivnom izveštavanju", navela je Fajonova.

Ona je, međutim, upozorila i da sami novinari treba da poštuju profesionalnu etiku, štite izvore i trude se da izbegavaju proizvoljne i neproverene kvalifikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: