Capital.ba

Nova pravila Brisela za pomoć bankama

10.12.2008. / 8:20

 BRISEL, Evropski regulacioni organi ustanovili su nova pravila u oblasti finansijske pomoći bankama, na osnovu kojih će banke sa rizičnijim investicijama morati da za dobijenu pomoć plate više novca.
 Banke u Evropskoj uniji traže finansijsku pomoć radi jačanja svoje pozicije na tržištu i ponovnog otvaranja kreditnih linija. Evropska komisija, međutim, želi da obezbijedi da državna pomoć koju će pojedine banke dobiti ne znači njihovu bolju poziciju u odnosu na one banke koje će i nadalje poslovati bez pomoći, prenijele su agencije.
 Prema novim pravilima, svaka banka bi trebalo da dobijenu državnu pomoć vraća na osnovu toga koliko su rizične investicije u koje ulaže novac.
 To znači da će banke, kojima već prijeti nesolventnost, morati za dobijenu pomoć da plaćaju više poreze.
 Povrh svega, kako se navodi u ponedeljak usvojenom dokumentu, banke će moći da dobiju novac od države samo pod pretpostavkom da će preduzeti obimno restrukturiranje, “računajući tu i promjenu menadžmenta, ukoliko to bude neophodno”.
 Šest mjeseci poslije obezbjeđivanja državne pomoći, zemlje članice EU bi trebalo da podnesu izvještaj o tome za šta su je korisnici iskoristili.
 Komesar EU za privredne i monetarne poslove Žoakin Almunija (Joaquin Almunia) je u Evropskom parlamentu predstavio da je do sada 18 od 27 država EU predstavilo svoje programe za borbu protiv privredne recesije izazvane svjetskom finansijskom krizom.
 Evropska komisija je u novembru predložila plan za podršku ekonomije EU u ukupnoj vrijednosti od 200 milijardi evra, što predstavlja 1,5 procenata BDP-a Unije.
 U aluziji na predstavnike Njemačke, Almunija je kritikovao stav nekih država koje nisu spremne da odobre dovoljno finansijskih sredstava za podršku privredi, ako bi od toga trebalo da profitiraju i drugi.
 “Čuo sam jednog ministra, koji je rekao da neće glasati za paket podrške ekonomiji ako bi od toga trebalo da profitiraju i druge države. Smatram da on nije razumeo osnovu tih koraka”, dodao je Almunija.
 I prema mišljenju Francuske i Britanije, Njemačka radi vrlo malo za prevazilaženje sadašnje situacije u kojoj se nalazi i njena privreda.
 Na osnovu pravila EU, budžetski deficit zemalja članica ne smije biti veći od tri procenta BDP-a.
 Danas je, međutim, zbog odgovarajućih vanrednih okolnosti moguće taj limit umjereno premašiti bez disciplinskih mjera EU, ukazuju agencije.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!