Capital.ba

Jačanje konkurentnosti

14.06.2011. / 16:21

SARAJEVO, Savjet Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) odlučio je danas da u javnu raspravu uputi  Nacrt pravila o naknadama za pružanje javnih mobilnih telefonskih usluga.

”Vodeći se odlukom o politici sektora telekomunikacija za period 2008/2012. i zadacima koji iz nje proizilaze, a sa ciljem daljeg jačanja konkurentnosti u svim segmentima tržišta, Agencija je pokrenula aktivnosti na povećanju stepena konkurentnosti na tržištu mobilne telefonije”, saopšteno je iz RAK-a.

Na današnjem sastanku donesena je odluka da se u javnu raspravu uputi i Nacrt pravila o analizi tržišta elektronskih komunikacija kojim se definiše postupak za utvrđivanje relevantnih tržišta elektronskih komunikacija, metodologija analize relevantnih tržišta i postupak proglašenja operatera sa značajnom tržišnom snagom, kao i postupak propisivanja obaveza operaterima sa značajnom tržišnom snagom na relevantnom tržištu.

U saopštenju se navodi da je Savjet prihvatio informaciju o postupku primjene usluge prenosivosti telefonskih brojeva koja u BiH treba biti u primjeni, te konstatovao da će Agencija nastaviti da primjenjuje mjere iz svoje nadležnosti da bi bila osigurana primjena ove usluge.

Usvojen je i prijedlog da se u javnu raspravu upute i Pravilo o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga i Pravilo o pružaocima audiovizuelnih medijskih usluga i pružaocima medijskih usluga radija u javnom vlasništvu.

Razmatrajući informaciju o procesu uvođenja digitalne televizije, Savjet je izrazio zabrinutost da se proces prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje ne odvija u skladu sa rokom koji je definisan Strategijom, te izrazio nadu da će relevante institucije preduzeti neophodne mjere sa ciljem ubrzanja ovog procesa.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!