Capital.ba

Dugalić: Negativan uticaj povećanja učešća za stambene kredite

14.06.2011. / 16:14

BEOGRAD, Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je danas da će povećanje učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto negativno uticati na građevinsku industriju i tražnju za tom vrstom kredita, istovremeno izražavajući razumjevanje za namjeru centralne banke da podstakne odobravanje zajmova u dinarima.
Dugalić je rekao da treba imati u vidu da Vlada želi da se učešće smanji na 10 odsto jer želi da pospješi stanogradnju, nova zapošljavanja i rast građevinske industrije.

On je podsjetio da se stambeni krediti indeksirani u evrima u bankama odobravaju s kamatom od šest do osam odsto godišnje, a negdje i od pet do sedam odsto, dok zajmovi za stanogradnju u dinarima nose kamatu koja je tri puta veća i ide čak do 20 odsto, tako da građani više žele da uzimaju kredite u evrima zato što su dugoročni i imaju manju kamatu.

Dodatni problem je to što banke u Srbiji nemaju dugoročne izvore finansiranja u dinarima jer je štednja u domaćim bankama trenutno 98 odsto u devizama.  Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!