"Srbi da prihvate Ahtisarijev plan"

Piter Fejt izjavio da kosovski Srbi treba da prihvate plan Martija Ahtisarija jer im taj plan garantuje bolju budućnost.

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2008.

10:31

Default images

"Moramo ih ubediti da veruju odredbama plana. Srbi mogu imati bolju budućnost, bolje ekonomske mogućnosti, a njihov način života biće u potpunosti poštovan", kazao je međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, u Ahtisarijevom planu su i pitanja od suštinske važnosti za kosovske Srbe. Planom Ahtisarija je predviđeno formiranje multietničke i demokratske države, uz jake garancije kosovskim Srbima, kroz decentralizaciju, odnosno formiranje opština sa srpskom većinom.

Beograd i kosovski Srbi ne prihvataju plan Ahtisarija, kao ni dolazak misije EU na Kosovo, jer je nisu odobrile Ujedinjene nacije.

Fejt je, ne navodeći detalje, kazao da misija EU funkcioniše i na severu Kosova, gde mahom žive Srbi.

Komentarišući predlog srpskog ministra za Kosovo Slobodana Samardžića o stvaranju atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba i Albanaca na Kosovu, Fejt je rekao da to nije dobar način za rešavanje problema.

"Šef UNMIK-a ima obavezu da zauzme stav o tom pitanju. Što se mene tiče, ovaj predlog ne može biti dobar put napred i nikome ne može doneti dobro", naveo je međunarodni civilni predstavnik.

Funkcionisanje Međunarodne civilne kancelarije predviđeno je planom Martija Ahtisarija.

Njeno formiranje je 28. februara odobrila Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo.

Kancelarija treba da se bavi ostvarivanjem plana međunarodnog posrednika.

Fejt je naveo da je organizacija misije u toku.

Predviđeno je da se 15. juna, kada ustav Kosova treba da stupi na snagu, završi period tranzicije i počne mandat Međunarodne civilne kancelarije, odnosno nadgledanje ispunjavanja obaveza koje imaju kosovske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: