Koja je uloga novinara tokom 90-ih

Odgovornost i uloga novinara u događajima tokom 90-ih, tema je kojom se bavi tužilaštvo za ratne zločine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2011.

23:07

Default images

Za sada su pregledani materijali koji se odnose na hrvatsko ratište i deo sukoba u Bosni.

Među novinarima i dalje ne postoji jedinstven stav o odgovornosti, o čemu je svedočila i rasprava tokom emisije Debata na B92.

"U RTS-u postoji problem političkog uticaja i dan danas kao i nekada i izvinjenje bez reciprocitreta jer tada su TV bivše države bili k'o spojeni sudovi" , smatra Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Nadežda Gaće, urednica "Novog magazina" smatra da je RTS trebalo da uputi izvinjenje odmah nakon posle 5. oktobra. Ipak, kaže da čak i izvinjenj koje je usledilo nakon 11 godina, govori o novom kulturnom modelu. Gaće se nada da će se sada možda neke stvari menjati.

"Mislim da je ono što bi rekli seljaci iz Teksasa OPSOLIT. Da bi trebalo da je kanal apsolutne hitnosti, to je definicija CNNa, prvo milion izvinjenja napravi. Mogu da vam pričam 3 godine kako Kristijan Amanpur u Kiseljaku laže" , objašnjava Zoran Petrović Piroćanac.

Zoran Ostojić iz LDP-a kaže da mu izvinjenje Upravnog odbora RTS-a ne znači ništa, jer kako kaže, na čelu te kuće se zaslugom UO nalazi JUL-ovski ministar informisanja iz 90-ih.

Dva novinarska udruženja na različite načine vide utvrđivanje odgovornosti za 90-e, a NUNS je podneo i krivičnu prijavu tužilaštvu za ratne zločine.

"Moralna odgovornost je lična odgovornost svakog pojedinca, politička odgovornost je trebalo da se utvrdi lustracijom, a krivična odgovornost se dokazuje na sudu. To je ono što mi zapravo želimo da otvorimo ovim pitanjem" , smatra Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kaže da je to udruženje izbacio iz svojih redova glavne i odgovorne urednike svih državnih medija jer su to ljudi čija profesionalna etika ne dozvoljava da sotanu članovi UNS-a. Ipak, dodaje Smajlović, ne znači da su oni počinili ratne zločine.

Tužilaštvo se trenutno bavi materijalom koji se odnosi na hrvatsko ratište i Bosnu i Hercegovinu. Zamenik tužioca za ratne zločine, Bruno Vekarić kaže da je predmet u fazi pretkrivičnog postupka i da se precizno izrazim stigli smo do kraja 1992. godine.

Vekarić očekuje da će rad trajati još nekoliko meseci zbog veoma obimnog materijla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

11 h

Podeli: