Srbija

Utorak, 09.12.2008.

13:42

Cvetković: Za privredu dve mlrd. €

Premijer Srbije Mirko Cvetković predstavio je nove mere štednje koje obuhvataju jaču kontrolu poslovanja javnih preduzeća, ali i podsticaje za privredu.

Izvor: B92, Beta

Default images

Cvetković je izjavio da će iz budžeta i kreditima za koje će garantovati država za privredu u 2009. godini biti obezbeđeno oko dve milijarde evra. On je istakao da Vlada Srbije neće dozvoliti da se zemlja dovede u hiperinflaciju i da je potrebno političko jedinstvo u prevladavanju efekata svetske ekonomske krize.

"Obezbeđeni podsticaji će pomoći da u sledećoj godini, koja će biti teška, privreda i svi građani u Srbiji prođu sa što manje teškoća", naglasio je on i objasnio da su u budžetu za 2009. godinu predviđene garancije od 50 milijardi dinara za kredite koji će preko Narodne banke Srbije biti odobravani preduzećima u Srbiji.

Još se, prema rečima premijera, razrađuje uslovi za odobravanje tih povoljnih pozajmica, ali je sigurno da se one neće deliti po principu "ko prvi dođe" ili "ko je kome bliži".

Budžetom za iduću godinu, kako je rekao Cvetković, obezbeđene su i subvencije za privredu, koje će se odobravati preko Fonda za razvoj u iznosu od 18,7 milijardi dinara.

"Ulaganja u infrastrukturne projekte, koji obezbeđu privredni rast i zaposlenost, deo su dela budžeta o kapitalnim ulaganjima, za koji je opredeljeno 40 milijardi dinara", naglasio je premijer.

On je dodao da su za infrastrukturne projekte, među kojima je Koridor 10, ali i za mala i srednja preduzeća, obezbeđeni i krediti od međunarodnih finansijskih institucija.

Premijer je ocenio da, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, za sada nema masovnog otpuštanja radnika. "Ne tvrdim da neće biti takvog otpuštanja, i upravo su podsticajne mere privredi način da se to spreči", istako je Cvetković.
Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić je rekao da će za paket od 50 milijardi dinara državnih garancija za kredite država garantovati između 70 i 80 odsto.

"U narednih nekoliko nedelja Vlada Srbije, NBS i poslovne banke razradiće taj model i nakon usvajanja budžeta koji sardrži u sebi tu garanciju biće doneta odgovarajuća podzakonska akta kako bi konkretna podrška privredi krenula", kazao je Dinkić.

Prednost za dobijanje tih kredita imaće mala i srednja preduzeća, koja će morati da se obavežu da neće otpuštati radnike, naveo je on.

Krediti će biti namenjeni proizvodnji i sektoru usluga, dok trgovina neće moći da dobije ta sredstva, a uz netržišne kamate, rok vraćanja će biti od jedne do tri godine, dodao je Dinkić.

Još 20 milijardi dinara, kazao je, namenjeno je Fondu za razvoj za kredite malim i srednjim preduzećima iz nerazvijenih područja i za kredite za početnike u biznisu.

On je dodao da je za aktivne mere zapošljavanja namenjeno 11 milijardi dinara, 3,5 milijardi dinara namenjeno je za opremanje industrijskih zona, za zajedničko ulaganje sa Fijatom izdvojiće se 14 milijardi dinara, a za podsticanje novih grinfild ulaganja 1,7
milijardi dinara.

Dinkić je rekao da je paket ekonomskih mera deo usaglašene ekonomske politike za 2009. godinu i naveo da će u narednoj godini ekonomska politika obuhvatiti i podršku stabilnosti kursa i cena, smanjenje javne potrošnje i birokratije i rast kapitalnih ulaganja od 30 odsto. On je precizirao da će kapitalne investicije biti za 30 odsto veće nego ove godine, odnosno iznosiće 4,5 odsto BDP-a.

"Na taj način Srbija će imati uporednu visinu učešća kapitalnih investicija u BDP-u sa srednje razvijenim zemljama EU", kazao je on i dodao da će prioritet biti izgradnja saobraćajne infrastrukture.

"U uslovima svetske finasijske krize Vlada Srbije ima dva jasna cilja - prvi je da se zadrže postojeća radna mesta, a drugi da se stvori još više novih radnih mesta", rekao je on.

Dinkić je dodao da "bez makroekonomske stabilnosti nema održivog privrednog rasta", te da će zato država imati "koordinisanu monetarnu i fiskalnu politiku".

Dinkić je istakao da će država morati da ograniči rast zarada u narednoj godini, pa će masa plata imati rast od samo osam odsto, dok će penzije, nakon vanredne novembarske povišice, ostati na istom nivou tokom čitave sledeće godine.

Javna potrošnja će biti smanjena sa ovogodišnjih 44 odsto udela u BDP-u na ispod 43 odsto 2009. godine, tako što će se smanjiti materijalni troškovi za 10 odsto.

Subvencije će se smaniti za 27 odsto, a izvršiće se i "totalna revizija sistema plata u javnim preduzećima", kao i ukidanje privilegija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

16 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: