Srbija

Utorak, 09.12.2008.

10:46

Dva puta povećanje akciza u 2009?

Akcize na gorivo, cigarete, pivo i kafu biće povećane dva puta sledeće godine – zbog odluke vlade, ali i zbog usklađivanja sa inflacijom.

Izvor: B92

Default images

Vlada Srbije predložila je u budžetu za sledeću godinu povećanje akciza, čime će prihod državne kase po tom osnovu biti povećan sa ovogodišnje 102 milijarde dinara na skoro 117 milijardi.

U 2009. godini, verovatno u martu, očekuje nas i redovno usklađivanje akciza sa inflacijom. To znači da će najpre biti povećan iznos akciza po odluci vlade, a potom i uvećan za verovatno oko devet odsto, koliko će iznositi inflacija u ovoj godini.

Akciza na benzin trenutno iznosi 35,91 dinara, uz povećanje za dinar i usklađena za inflaciju biće oko 40,5 dinara. Akciza na dizel uvećana za pet dinara, kako je planirano budžetom biće 24,1 dinar i uz usklađivanje sa rastom cena iznosiće u martu oko 26,5 dinara.

Povećanje akciza predviđeno budžetom trebalo bi da nadomesti prihode koje će Srbija izgubiti zbog jednostrane primene Trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom od januara sledeće godine, koji podrazumeva smanjenje ili ukidanje carina za proizvode Evropske unije.

Ekonomisti kažu da je povećanje akciza najlakši način za dodatne prihode u budžet.

Akcize za sve vrste cigarete biće prvo uvećane za dva dinara, a zatim će uslediti povećanje za dva odsto u odnosu na postojeću cenu. Za pivo akcize će biti veće za dinar i po po litru, a za kafu za 10 odsto od postojeće cene.
Do poskupljenja je došlo, jer je to jedan od najlakših načina da se popune rupe u budžetu, kaže saradnik Instituta za tržišno istraživanje Saša Đogović. "Postavlja se pitanje zašto ne idu akcize na alhoholna pića, a ne samo na pivo ili kafu. Kod nas je pivo, izgleda, postalo luksuzna roba, ali i kafa, a to su robe koje se najčešće koriste. Zato su, u stvari, tu stavljene akcize, odnosno nameti”, smatra Đogović.

Saradnik beogradskog Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže da su akcize najizdašniji izvor punjenja budžeta i zbog toga je razumljiv ovakav potez Vlade, ali id odaje da će zbog toga što će poskupeti neki od najprodavanijih proizvoda doći do povećanja inflacije i pada životnog standarda.

“Kada pogledamo strukturu tih akciza, prema mom mišeljenju, sasvim je opravdano povećanje akciza na duvan, s obzirom da imamo najmanju cenu cigareta u okruženju, pa i u Evropi. Nemam opravdanje za podizanje akciza naftnih derivate, jer je to bila ključna komponenta u strukturi cena, koja je podizala maloprodajnu cenu naftnih derivata, a iz tih razloga mi smo i imali najveću cenu naftnih derivata u okruženju”, kaže on.

Nikolić je rekao da je ovo povećanje samo vanredno usklađivanje, sa ciljem da se pokrije deficit u budžetu koji će nastati zbog ukidanja i smanjenja carina za evropske proizvode početkom iduće godine. Osim toga, kako podseća, u martu nas očekuju i redovne promene akciza.

“U skladu sa postojećim zakonom o akcizama, nas već početkom sledeće godine očekuje novo podizanje akciza, jer se akcize usklađuju sa rastom inflacije iz prošle godine”, kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: