Subota, 11.06.2011.

10:23

Decenija od ubistva Milana Pantića

Deset godina od ubistva novinara Milana Pantića njegove ubice i nalogodavci nisi kažnjene niti su poznati motivi za izvršenje tog krivičnog dela.

Izvor: B92

Default images

Novost je jedino da je u jagodinskoj Policijskoj upravi osnovana radna grupa koja će se isključivo baviti rasvetljavanjem Pantićevog ubistva.

Policija je do sada radeći na tom slučaju, kako navodi, ispitala više od 1.500 osoba, dok ih je nekoliko stotina bilo na poligrafu.

Podsećamo da je bivši ministar policije Dragan Jočić u martu 2005 rekao da "Milan Pantić nije trebalo da bude ubijen već samo zastrašen, ali da je ubijen greškom onih koji su bili poslati da ga zastraše".

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić kaže da se nikada ne sme odustati od zahteva da se nalogodavci i počinioci pronađu i kazne.

Nedovoljna efikasnost pravosudnih organa, manjak političke volje i opstrukcija istraga ubistava Milana Pantića, Slavka Ćuruvije i okolnosti pod kojima je stradala Dada Vujasinović naveli su UNS da zatraži istragu o tim istragama.

Inače, na desetogodišnjicu ubistva Milana Pantića u Jagodinskom parku koji od prošle godine nosi njegovo ime biće mu otkriven spomenik.

Pantić je u ulazu svoje zgrade u Jagodini ubijen sa više udaraca tupim predmetom u predelu glave.

Novinari će i ovog puta, sada na trgu Pantića kraj spomenika, ponoviti zahtev nadležnim organima da se ubica i nalagodavci što pre pronađu i zaslužno kazne.Spomenik su podigli kompanija "Večernje novosti" i Skupština grada Jagodine, na inicijativu Udruženja novinara Srbije.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u nedeljniku "Novi put" iz Jagodine, njegovo ime je upisano 3. maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu SAD, na 1.395 mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili život na zadatku, a od pre dve godine, njegova i slika i biografija Slavka Ćuruvije, čiji ubica takođe nije otkriven, nalaze se u novootvorenom muzeju novinarstva "Newseumu" u glavnom gradu SAD.

NUNS: Umesto istine spomenici

Nezavisno udruzenje novinara Srbije smatra poražavajućom činjenicu da ni posle deset godina nisu otkriveni nalogodavci i ubice jagodinskog novinara Milana Pantića, saopštila je ta novinarska organizacija.

U Srbiji se tako nastavlja sa praksom da umesto istine o monstruoznim zločinima, naše kolege dobijaju spomenike, ulice i trgove, ukazao je NUNS.

"Bezuspešni apeli porodica ubijenih, novinarskih udruženja i javnosti da nadležni organi saopšte ako ne imena počinilaca a ono makar razloge zbog kojih ni danas ne znamo zašto istrage o ubistvima Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije, predstavljaju vređanje žrtava, novinarske profesije i demokratije u Srbiji", naveo je NUNS.

Na desetogodišnjicu ubistva Milana Pantića, NUNS je ponovo zatražio otkrivanje zločinaca i jasan odgovor zašto ubice novinara u Srbiji ostaju neotkriveni i ko snosi odgovornost za to što dugogodišnje istrage nisu dale nikakve rezultate.

NUNS je pozvao novinare, prijatelje Milana Pantića, Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović da se ubuduće komemorativni skupovi održavaju ne pored spomenika ubijenim kolegama, već ispred institucija koje su dužne da rasvetle ove zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: