Luka naučio prabaku da piše

B. PUZOVIĆ

10. 06. 2011. u 20:57

Predškolac iz Rubribreze kod Lajkovca iznenadio sve, pomogavši nepismenoj Mileni Živković. Po uzoru na vaspitačice, pokazivao kose i prave, slova...

KAD je nepismena Milena Živković iz Rubribreze kod Lajkovca, koja je zagazila u devetu deceniju, iznenada počela naglas da čita ćirilični prevod televizijske serije, njeni ukućani bili su zaprepašćeni. Međutim, još veće iznenađenje usledilo je kad su saznali da je Milenu da piše i čita naučio njen praunuk - sedmogodišnji predškolac Luka!

Punih godinu i po Luka je uporno, svaki dan, kad se vrati iz obdaništa, prababu Milenu učio da piše i čita. Prvo je morala da nauči kose i prave linije, pa zatim slova ćirilice, štampana i pisana. Sada, Luka prababu uči latinicu, a u međuvremenu je uz njegovu pomoć savladala sabiranje i oduzimanje.

U VRTIĆU PONOSNI NA LUKU - U POČETKU nismo poverovali Luki kada je oduševljeno pričao da je prababu naučio da piše i čita - kaže Mila Mitrović, direktorka Dečjeg vrtića „Leptirić“ u Lajkovcu. - Ovo je jedinstven slučaj verovatno ne samo u našem obdaništu, da je predškolac uspeo da svoje znanje prenese nekom mnogo starijem i naša ustanova je zbog toga veoma ponosna. Obično deca uče mlađe od sebe. Luka je tačno primenio princip rada od jednostavnog ka komplikovanom, kad je učenje slova u pitanju.

- Ono što su mene u vrtiću učile vaspitačice, ja sam pokazivao baki. U početku je bilo teško, ali kad je počela da piše slova, posle je sve bilo lakše - kaže Luka. - Najteže je bilo da nauči da piše slovo „đ“. Kad slova ne napiše ili ne pročita kako treba, davao sam joj jedinice, pa je morala sve iz početka.

Milena Živković (83) kaže da je doskora znala samo da se potpiše. Sada, međutim, uprkos lošem vidu, piše i čita sva slova.

- Više sam htela da ugodim Luki, nego što sam želela da pod starost naučim da pišem i čitam. Bogami, Luka je bio i strog učitelj, kad ne napišem slova kako treba, pocepa list, pa moram sve iznova - kaže Milena. - Opet, kad slova napišem ispravno, dobijem peticu ili cvetić.

Luka, koji je jedinac, živi sa ocem Vladanom (38), radnikom „Kolubara-Usluga“ u Lazarevcu, majkom Jasminom (34), dedom Draganom (62), bakom Obrenijom (57) i prababom Milenom, sa kojom provodi najviše vremena. Obožava konja kojeg mu je deda kupio, a kome je nadenuo ime Dobrica.

- Bilo nam je čudno što Luka kod prababe nosi sveske i olovke i sa njom ostaje svaki dan po nekoliko sati u sobi - kaže Vladan. - Tek kad je Milena počela polako naglas da čita prevod sa televize, shvatili smo zašto je često tražio da mu kupimo nove sveske i olovke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

marko

11.06.2011. 07:08

Srecaica mala,svaka mu cast,ovo je jedna od najlepsih vesti koje sam procitao u poslednje vreme,zivi i srecni bili i on i prabaka,kad se samo setim koliko sam i ja voleo svoju prabaku

Liliane

11.06.2011. 07:14

Vrlo lep primer.Bravo za bakicu koja je imala volju da u svojim godinama nauci da pise!

5ar

11.06.2011. 15:19

Ponosan na mog malog zemljaka! Kakav pedagog u duši, sa samo 7 godina. Državo, ovo je budući mladi lider! Kad kažem lider, ne mislim političar već neko ko ima snage, volje i znanja da menja stvari na bolje.