Dinkiću ne preostaje drugo osim da bude ličan, kakav je bio uvek u svojoj ambiciji da demagogijom privuče pažnju. Navikao je da uzurpira svaku ideju za koju veruje da donosi popularnost, pretvarajući je u opštu katastrofu koju plaćaju svi – poručuje predsednik LDP Čedomir Jovanović reagujući na kritike koje je u intervjuu za Danas izneo lider URS Mlađan Dinkić.


Kako kaže, LDP neće pristati da decentralizacija bude svedena na srednjovekovni model, po kojem su druge stranke, uključujući i Dinkića, nametnule Ustav 2006. godine. Katastrofalna rešenja o finansiranju lokalne samouprave, diktat koji je ispostavio svojim partnerima u koaliciji, ne mogu obavezivati ozbiljnu stranku kakva je LDP, ističe Jovanović u izjavi za Danas.

Prvi čovek Ujedinjenih regiona Srbije, u intervjuu koji smo juče objavili, izjavio je da je lider LDP njegovo „veliko razočarenje“. „Moram da kažem da je Čeda Jovanović za mene jedno veliko razočarenje. Kada govori o nekim idejama, to zvuči primamljivo, na mestu, ali u praksi nikada ne bude ništa. Sve se završi na retorici… On je bio prvi političar s kojim sam razgovarao o ideji decentralizacije, pre mesec i po dana, upravo jer se za nju na rečima zalaže. On je to tada podržao i čak je i jedini predsednik opštine iz LDP, Milivoj Vrebalov iz Novog Bečeja, potpisao našu peticiju. A onda, kada je video da smo skupili više od pola miliona potpisa i da raste rejting URS, a da podrška LDP-u opada, krenuo je u napade na nas, iz čisto stranačkih, sebičnih interesa. Čeda je ušao u začarano kolo, stalno kritikuje, a nema konkretnih rešenja“, kazao je Dinkić, odgovarajući na pitanje Danasa da prokomentariše odluku LDP i njenog lidera o uskraćivanju podrške setu zakona za decentralizaciju, koji predlaže URS.

Čedomir Jovanović, s druge strane strane, kaže za Danas da Mlađan Dinkić „devalvira ideju decentralizacije“, a kao njegove „demagoške poteze“ navodi „fabrikovanje haosa, rušenje vlade posle 12. marta, varanje građana o akcijama od 1.000 evra“.

Predsednik LDP ističe da je pristao da „načelno razgovara“ s liderom URS o decentralizaciji, zato jer je ona jedno od ključnih pitanja za Srbiju, ali dodaje da „ni tada nismo imali iluzije o njegovom kredibilitetu“. Za razliku od Dinkićeve lažne slike o milijardama za opštine, navodi Jovanović, LDP predlaže drugačiji put, široku javnu raspravu, poštovanje Stalne konferencije gradova i opština, ustavne promene, konkretna prava za lokalne samouprave.

„Predlažemo trajni prenos prava da sami odlučuju o tome ko će upravljati prosvetom, policijom, resursima, investicijama na lokalu, odlučivanje o tome kako se i za koja zanimanje obrazovati decu u lokalnim školama, kakve će biti poreske stope i olakšice, kako bi lokalne sredine mogle da se međusobno takmiče u privlačenju kvalitetnih investicija i normalnom razvoju… U vreme dok smo predlagali zakon o 12 ministarstava i departizaciju, a za tri godine imali više od 20 zakonodavnih i konkretnih političkih inicijativa u Skupštini Srbije, Dinkić je oduzimao sredstva opštinama i gradovima, kasu držao u Beogradu, grčevito uzimao poluge vlasti i koristio slabosti DS i njenog premijera, koga danas ponižava, kao i celu Srbiju, hvaleći Koštunicu kao reformatora“, poručuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari