Capital.ba

Njemački Šolc ušao u Željezaru

10.06.2011. / 14:10

NIKŠIĆ, Njemačka grupa Šolc i privatna kompanija Neksan zaključili su ugovor o međusobnom partnerstvu u organizovanju proizvodnje i upravljanju Željezarom u Nikšiću.

U toj kompaniji je polovinom aprila uveden stečaj.
Vlasnik Neksana Miodrag Davidović potvrdio je da će Šolc, u skladu sa ugovorom, snabdijevati Željezaru starim gvožđem i preuzeti prodaju čelika njene proizvodnje. Ugovor ima vrijednost 35 miliona evra.
Postoji mogućnost da Šolc bude novi strateški investitor u Željezari, u njenoj trećoj privatizaciji koja će uslijediti po isteku roka za stečajni postupak.

Željezara je do sada dva puta neuspješno prodavana, a njen posljednji vlasnik je bila kompanija “Montenegro spešliti stils” (MNSS) registrovana u Holandiji. Stečajni postupak u Željezari je uveden na zahtjev fabričkog sindikata koji je ocijenio da je kompanija MNSS neuspješan vlasnik.

Privredni sud u Podgorici je donio odluku o stečaju zbog duga Željezare povjeriocima i zaposlenima kojima nije isplaćeno nekoliko plata.

Upravljanje fabrikom je preuzeo vlasnik nikšićkog preduzeća Neksan Miodrag Davidović koji se uloge “spasioca” Željezare prihvatio i 2002. godine.

Željezara u Nikšiću radi više od 60 godina, a prva mašinska postrojenja bila su njemačka, iz reparacija poslije Drugog svjetskog rata.  Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!