I dalje zamerke na reforme sudstva?

Eksperti EK koji prate evrointegracije Srbije u svojim zaključcima navode da domaće institucije nedovoljno ispunjavaju preporuke Brisela u reformama.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2011.

13:54

Default images

Kako B92 nezvanično saznaje iz Brisela, zaključak je da je Ministarstvo pravde slabog kapaciteta, nedostaje mu stručnog kadra, a da su VSS i DVT ogriničenog kapaciteta.

Zamerke se odnose i na sektor policije. Ovo su zaključci eksperata EK koji još nisu uneti u konačan izveštaj. Prema ranijim najavama, nacrt tog dokumenta biće završen 15. juna.

Napomene EK u ministarstvu pravde nisu ispunjene, navode eksperti. Ujedno izveštaj Saveta Evrope iz avgusta 2010. sa pregledom strategije i preporukama u pravosudnom sistemu nisu implementirane.

Kako saznajemo iz Brisela, eksperti ocenjuju da je neophodno da se unapredi nezavisnost sudstva, efikasnosti pravnog sistema u Srbiji, da se podrže glavne insitucije i unapredi Nacionalna strategija.

Takođe su neophodne nezavisne studije o sudskoj mreži u Srbiji, pre osmišljavanja bilo kakve akcije. Neophodno je usklađivanje sa evropskim standardima pošto prilikom pisanja zakona nema dovoljno konsultacija sa ekspertskom javnošću, te dolazi do problematičnih zakonskih formulacija.

Potrebna je podrška glavnim institucijama u nadgladanju izbora sudija, pošto su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca ograničenog kapaciteta i stručnosti.

Podsetimo da je vrh države više puta naglasio da je reforma sudstva dala rezultate.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, eksperti navode da je glavni prioritet podržati reformu, eliminisati politički uticaj preko poboljšavanja legislative i institucionalnih okvira i smanjiti broj zaposlenih.

Evropski stručnjaci navode da Zakon o policiji koji je donesen 2005. nije rađeno po preporuci EK. Takođe, organičen je kapacitet za planiranje i imprementaciju Strategije za reforme koje je urađena 2010. Policiji je neophodna sistematska podrška svih sektora, saznajemo u Briselu.

Za kraj, Zakon o restituciji se još jednom naglašava kao neophodan uslov da bi se Srbija ispunila standarde EK i dobila kandidature za pridruživanje EU.

Ranije je u medijima navedeno da je prvi nacrt izveštaja o Srbiji pozitivan, njegovo pisanje se privodi kraju i biće završen 15 juna. Direktor Direkcije za zapadni Balkan Pjer Mirel rekao je da nema novih uslova za Srbiju za dobijanje statusa kandidata i datum početka pristupnih pregovora sa EU. Vensen Dežer je danas poručio da Srbija ne treba da gubi energiju na spekulacije i lobiranje za dobijanje kandidature za EU, jer se računaju samo činjenice i rezultati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: