Najnovije vesti
Vesti Svet
Libija: Navikli na život s bombama

Libija: Navikli na život s bombama

TRIPOLI - Ni tri nedelje nakon što je NATO još 20. maja objavio da je bombardovanje Alijanse konačno paralisalo moć libijskih vlasti da napadaju pobunjeničke snage, sukobu u Libiji ne vidi se kraj. Savezničko bombardovanje koje je započelo 31. marta postalo je svakodnevica u Libiji, a očevici iz Tripolija za „Blic“ kažu da su jedina novost napadi danju, dok se na noćne i ne obraća pažnja.

149321_0602-libija-foto-reuter
149321_0602-libija-foto-reuter
Mališani u Tripoliju nemaju normalno detinjstvo
Mališani u Tripoliju nemaju normalno detinjstvo

Avijacija NATO juče je izbacivala bombe na predgrađa Tripolija u čak osam navrata. Intenzitet ovog napada ukazuje na to da se vojna intervencija, pogotovo na libijsku prestonicu, ponovo pojačava. Za to je dokaz i napad izveden u utorak na kompleks Bab al Azizija koji pripada Moameru el Gadafiju, kome je baš tog dana bio 69. rođendan.

Većina zgrada u tom kompleksu sravnjena je sa zemljom od kada je počeo saveznički lov na Gadafija, a u ovom poslednjem napadu na Bab al Aziziju kolateralna šteta NATO napada mogla je da postane i rezidencija ambasadora Srbije u Tripoliju, pošto je napad izvršen na dva kilometra vazdušnom linijom od nje.

Ipak, sve bombe koje je do sada NATO izručio na Libiju prema mišljenju pobunjenika biće „potpuni promašaj“ ukoliko saveznici ne obezbede pobunjeničkoj vlasti novčanu pomoć, pre svega sa Gadafijevih računa u inostranstvu koji su sada zamrznuti.

„Naš narod umire. Već su prošla skoro četiri meseca od početka sukoba i ništa se do sada nije desilo. Poruka našim prijateljima je da se nadamo da će preći sa reči na dela“, rekao je Ali Tarhuni, ministar finansija prelaznog nacionalnog saveta.

Sam libijski narod već je navikao na život pod bombama. Snalaze se za hranu, piće, gorivo, a vazdušne napade više i ne primećuju. Sama vojna situacija u Libiji je već duže nepromenjena, pošto su pobunjenici uspeli da uđu u istočni deo Libije koji su pre žestokih napada NATO avijacije kontrolisale Gadafijeve trupe, ali se sve za sada završilo na tome. Iako se pobunjenici žale na to što nemaju dovoljno novčane pomoći, već je odavno jasno da uprkos podrške iz vazduha nisu vojnički u stanju da nadvladaju Gadafijeve snage.

Kontakt grupa za Libiju razmotrila je juče u Abu Dabiju načine za pružanje pomoći pobunjenicima, dok NATO izražava rešenost da operaciju vodi do svrgavanja Gadafijevog režima.

Sastanak Kontakt grupe na kojem je učestvovalo dvadesetak ministara spoljnih poslova, bio je posvećen pitanju pružanja prvenstveno finansijske pomoći libijskom opozicionom prelaznom nacionalnom savetu.

„Svakim sastankom, međunarodni pritisak je veći u cilju promena u Libiji“, izjavila je portparolka američke državne sekretarke Hilari Klinton.