Capital.ba

Odbačen prijedlog reforme penzionog sistema

06.06.2011. / 9:39

LJUBLJANA, Slovenački birači su na referendumu ubjedljivom većinom glasova, više od 70 odsto, odbacili predloženi zakon o reformi penzionog sistema.

Prema preliminarnim rezultatima, 72,17 odsto glasača izjasnilo se protiv vladinog prijedloga o reformi penzionog sistema od 1,7 miliona građana s pravom glasa, dok je odziv iznosio oko 41 odsto glasača.

Nacrt zakona o penzionom osiguranju, koji je usvojen u parlamentu u decembru, predviđa postepeno povećanje praga za odlazak u penziju na 65 godina, sa sadašnjih minimalnih 57 godina za žene i 58 za muškarce.

Za prihvatanje ovog prijedloga o reformi penzionog sistema glasalo je 27,83 odsto glasača.

Građani su na referendumu odbacili još dva zakona, zakon o suzbijanju rada “na crno”, protiv koga se izjasnilo 75 odsto birača i zakon o arhivskoj građi, kojim se reguliše način korišćenja arhivskog materijala iz vremena prije nastanka samostalne Slovenije, a protiv čije primjene je bilo 60 odsto birača.

Slovenija, koja je bila model među bivšim komunističkim državama za prijem u EU, teško je pogođena ekonomskom i finansijskom krizom 2008-2009. godine i gotovo je udvostručila nezaposlenost u poslednje tri godine.

U ovoj zemlji javni dug se povećao sa 22, 5 na 43,3 odsto bruto nacionalnog dohotka.

Sloveniji, koja će morati da traži pomoć EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ sada prijeti sudbina Grčke, Irske i Portugala.

Premijer Borut Pahor iz redova socijaldemokrata, juče je u svom biračkom mjestu u Novoj Gorici izjavio da odbacuje mogućnost podnošenja ostavke.

Međutim kada su sinoć bili poznati preliminarni rezultati on je najavio da planira da traži u parlamentu “glasanje o povjerenju” u vezi sa novim zakonom radi konsolidacije državnih finansija, ali nije iznio više detalja.

Opozicioni lider i bivši šef vlade Janez Janša je ocijenio rezultate referenduma kao “cenzuru prijedloga protiv arogancije vlasti” i pozvao na održavanje prijevremenih opštih izbora.

Analitičari smatraju da će odbacivanje prijedloga zakona dovesti do pada kreditnog rejtinga Slovenije i vjerovatno do prijevremenih izbora ili bar izmjena u vladi lijevog centra.

EU i Međunarodni monetarni fond /MMF/ apeluju na Sloveniju da poveća prag odlaska u penziju kako bi rasteretila budžet od populacije koja rapidno stari.

Slovenija je bila zemlja sa najvećim ekonomskim rastom među članicama evrozone, ali je teško pogođena ekonomskom krizom i očekuje povećanje stope nezaposlenosti, koja sada iznosi 12,2 odsto, i tokom 2012. godine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!