Jači dinar gura uvoznike

S. BULATOVIĆ

05. 06. 2011. u 20:50

Iako je izvoz strateško opredeljenje Srbije, rast domaće valute poslednjih meseci nikako ne ide u prilog izvoznicima. Precenjen kurs ranijih godina stimulisao uvoznike

SRBIJA je, još prošle godine, rešila da pređe na nov model privrednog razvoja, kome je izvoz glavni adut. Da bi povećali plasman domaće robe preko granice, međutim, moramo da privučemo velike investicije u ključne oblasti. Ulaganja, upozoravaju stručnjaci, nema bez povoljnog poslovnog okruženja. Na njemu se godinama radi, ali se privrednici i dalje "sapliću" o brojne prepreke.

Šta bi Srbija trebalo da uradi u makroekonomskoj politici da bi privukla investicije, koje bi joj omogućile širenje na druga tržišta, raspravljali su stručnjaci prilikom predstavljanja USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.

- Mnogo je započeto, ali malo završeno - ocenio je Dušan Vujović, stručnjak Svetske banke. - Strani investitori treba sve da završe bez pomoći ministara i vlade. Ograničenja u sistemu, međutim, to sprečavaju. Analize pokazuju da u nekoliko sektora Srbija nije ni blizu da iskoristi svoje komparativne prednosti. Pominjao se metalski i tekstilni kompleks. Velike investicije još nisu došle do tih ključnih sektora. Posle 2000. godine, u uslovima velikog priliva deviza, kurs je formiran na strani precenjenosti. Uvoznici su u takvim uslovima imali više stimulacije da uvoze, nego izvoznici da izvoze.

Poslednjih meseci dinar je ponovo ojačao, što ne ide u prilog izvoznicima. Ekonomisti ne spore da se njegova vrednost formira na tržištu, ali napominju da ima mesta za aktivnu ulogu centralne banke.

- Izvoz ranije nije funkcionisao zbog precenjenog kursa - kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. - Narodna banka Srbije je tokom 2000. i 2001. držala suviše fiksiran kurs. Poslednjih godina se on korigovao i krajem prošle godine smo došli do konkurentog nivoa. Sada zabrinjava što je kurs opet počeo da apresira. Istina je da se on formira na tržištu, ali je i deo finansijskih transakcija i tu ima prostora za delovanje.

I da kurs nije nikakav problem srpskim izvoznicima, vraćamo se na pitanje od koga izvoz pre svega zavisi. A ekonomisti odgovaraju - od stranih investitora.

- Pitanje je ko izvozi iz Srbije - kaže Boris Begović, predsednik Centra za liberalno demokratske studije. - Ko to treba i ko to može da izvozi? Izvoz iz Srbije je vezan i za odluke stranih investitora da dođu ili ne dođu u Srbiju. Dosadašnja politika vlade je bila direktno subvencionisanje. Ovakva politika nije produktivna, nije održiva, a videli smo i političke posledice. Konkurentnost Srbije na svetskom tržištu se postiže konkurentnošću Srbije u privlačenju stranih direktnih investicija.

STRATEGIJA I IZAZOVI

SRBIJA je i ovog puta pred odlukom da li će se držati dogovorne strategije, makar po pitanju fiskalnih pravila.

- Javni dug, iako nije velik, se ubrzava i preti da probije granice - rekao je Pavle Petrović. - Sada smo pred tim izborom i mislim da treba da uradimo ono što deluje na srednji rok. Budžet za ovu godinu je napravljen i uglavnom se drži fiskalnih pravila, ali postoje izazovi da se to otme kontroli. Zato je presudno da se izbegnu bilo kakve "ad hok" promene poreza i doprinosa i "ad hok" promene potrošnje. Pravi se strategija na srednji rok i prve analize govore da će u datim okvirima biti teško smanjenje deficita na 3,2 odsto BDP. Moraćemo da imamo neke promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Dragoljub Kaludjerica

05.06.2011. 21:14

Nas monetarni sistem je tako nestabilan da mi ne mozemo privuci cak ni Sojiceve Singapurcane da ulazu u nasu privredu,nazalost!

Goran

05.06.2011. 21:15

Izvoz nam je decenijama bedan ne zbog deviznog kursa nego zbog toga sto ova zemlja nema sta da izveze ili se izvozi ono sto niko normalan ne izvozi. Dok normalan svet prodaje na svetskom trzistu vino, cips, rakiju, dzem, prsutu, mi to uvozimo posto je prethodno po bagatelnim cenama kupleno i napravljeno od naseg izvezenog grozdja, hrompira, sljive, maline, sirovog mesa, zita, itd. Nema tog deviznog kursa koji ovo moze da nadoknadi bez obzira da li se radi o prehranbenoj ili drugoj robi.

Gordan

05.06.2011. 22:25

Jos jedan porazni momenat za nasu privredu.Pa naravno da stranci nece ulagati kad nam je ekonomija sigurna kao vrbov klin!

Nenad

05.06.2011. 23:34

Muka mi vise od ovih dusebriznika koji kao preko obezvredjenosti valute zele da pospese izvoz, na svim medijima samo truju sve ovde neupucene, elem, time se nista ne dobija ako se valuta obezvredi, jer to sve anulira inflacija .Svi koji se zalazu za to su neprijatelji ove zemlje, zele da ovde bude sto gore, niko normalan to ne moze sugerisati da je dobro kada valuta gubi na vrednosti jer ono sto vam vredi danas toliko a sutra manje, i za istu vrednost novca kupite manje dobara je cisti ludak.

Milan

05.06.2011. 23:39

Pa cak i da je tacno da jaci dianr gura uvoz sta je u tome lose, sada imamo bezobrazno skupe nase tajkunske proizvode koje nemaju konkurenciju i zato im i ne ide u prrilog ako dinar jaca, jer ce sa konkurencijim izgubiti primat, to se onda zove trzisna utakmica koje sada nema i ovde zaradjuju samo tajkuni kojima naravno da smeta jacanje dinara, ans vei imamo mafijasko-dogovornu ekomomiju a njima pomaze i Vlada i Nbs jer ne dozvoljava da dinar ojaca.

stalker

06.06.2011. 09:18

Kada se više od pet godina dinar veštački održava na nerealnom nivou , normalno je da se svi okreću onome što je isplativije ,a to je uvoz. Nije samo izvoz unazađen već i proizvodnja koja je pretrpela još veću štetu.

Marko

06.06.2011. 09:34

Muka mi vise od ovih analiticara koji zele da kao pospese izvoz tako sto ce srozavati standard stanovnistvu daljnjjim padom dinara. Svako ko to zastuoa je neoprijatej ove zemlje, jer inflacija to sve anulira. Da je to tacno, Milosevic bi sa astronomskom inflacijom i dinarom sa 10 nula imao najveci izvoz u istoriji covecanstva sto je najobicnija budalastina, zna se kako smo prosli i sada opet analiticari to isto govore da se uradi, i direkrno rade za iste te tajkune iz tog perioda.

stalker

06.06.2011. 11:30

@Marko - Standard stanovništvu ne srozava kurs dinara , vec povećanje cena robe, usluga, poreza ,taksi i svakojakih dažbina koje se izmišljaju da bi se živelo na tuđoj grbači. Malo šta od gore nevadenog ima veze sa kursom dinara.

Laza

06.06.2011. 13:15

@Marko - Sve cene iskljucivo imamo vise zbog pada dinara, a inflaciju 15% tacno toliko koliko je i dinar srozan s kraja 2009, sa 93 na 107, i to je tih 15%, prvo su se prosle godine uskladile u avgustu sa kursom od 100, a na pocetku ove godine sa kursom od 107, i sada imamo blagu stagnaciju cena, jer niko ni ne pomislja da spusta cene kada vide da Nbs ponovo obezvredjuje dinar i ide na kotu od 100, jedino kurs ka 90 donosi zaustavljanje a samo ako doje na taj nivo od 90 i pad, ovaj sada inicira na rast.

stalker

06.06.2011. 13:57

@Marko - A šta se desilo 2006 kada je dinar ojačao a evro sa 88 pao na 76 i to je 15% . Sve cene i ostale dažbine su otišle gore , pa i ono što smo računali u evrima je poskupelo. To što neki imaju dugove u evrima ili previše dinara nije razlog da se dinar bez ikakvog osnova jača ,a zemlja to jest mi zadužuje svakog dana za desetak milona evra.

Milos

06.06.2011. 09:46

Petrovic i slicni vec duze vremena se zalazu za sto slabiji dinar, i to tretiram kao licni sebicni interes, teza da se obezvredjivanjem dinara podstice izvoz je cista manipulacija i neistina, sta se dobilo srozavanjem valute od 2008, imamo manji izvoz nego 2008 sa kursom od 80, i to su fakti, dobili smo 400000 nezapolsenih, nelikvidnost preduzeca, bezanje investitora znaci 1000 stvari se samo pogorsalo, i treba ispitati pravu pozadinu napada na ovo simbolicno jacanje dinara.

Ekonomski Laik

06.06.2011. 14:55

Drago mije kad ovako procitam komentare i vidim da ja nisam naivan, ali sta dase radi, kad kod onih koji upravljaju drzavom i NBS , kod njih je i noz i pogača. ..Mislim daste me razumeli.