Capital.ba

Seljaci pobijedili

03.06.2011. / 8:45

BEOGRAD, Na sastanku državnog vrha na kome su uz predsjednika republike Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića, prisustvovali pojedini ministri i predsjednici stranaka vladajuće koalicije, postignut je kasno sinoć dogovor da se uvaže zahtjevi poljoprivrednika koji već četiri dana blokiraju puteve u Vojvodini.

Dovoreno je da ministar poljoprivrede Dušan Petrović danas predloži Vladi da se poljoprivrednicima na ime regresa za 2011. godinu isplaćuje 14.000 dinara po hektaru, sve do 100 hektara obradive površine, što je isto kao i 2010.

Petrović će zatražiti da Vlada Srbije ovu obavezu ispuni u narednih osam mjeseci.

Poljoprivrednici iz Vojvodine četiri dana protestuju, nezadovoljni prvim Petrovićevim prijedlogom o subvencijama kojim je bilo predviđeno da se gazdinstva podstiču do najviše 10 hektara, uz kasniju korekciju da se subvencionisane površine mogu povećati do 30 hektara.

Iz Vlade su tvrdili da u budžetu nema novca za subvencioniranje većih površina.

Seljaci su traktorima blokirali glavne puteve u pokrajini, policija nije dozvoljavala da oni na protest dođu u Beograd, a sinoć kasno samo su bili prohodni autoputevi od Beograda preko Novog Sada do Horgoša, kao i od Beograda do Šida, ali su bili blokirani prilazi tom gradu.

Zemljoradnici koji protestuju tražili su da se sa 14.000 dinara po hektaru subvencionišu sva domaćinstva koja obrađuju do 100 hektara zemlje. Blic

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!