Srbija, i pored hapšenja Ratka Mladića, ima male šanse da do kraja godine uz status kandidata dobije i datum početka pregovora o članstvu u EU, slažu se sagovornici Danasa Dragomir Janković, konsultant briselskog Evropskog ekonomskog instituta i Maja Kovačević, docent beogradskog FPN, ali i izvori našeg lista iz sedišta Evropske komisije u Briselu.


Optimizam da će Srbija hapšenjem najtraženijeg haškog optuženika napraviti proboj u procesu evropske integracije samo je delimično opravdan. Sticanje statusa kandidata je mnogo izvesnije nego do pre koji dan, ali očekivanje da će čelnici EU istovremeno saopštiti datum za start pregovora o pristupanju po svemu sudeći je nerealno. Ta faza, najvažnija za put zemlje ka EU, kažu naši sagovornici, najviše će zavisiti od realizacije reformske agende, usvajanja i, još više, primene zakona, ali i od odnosa prema Kosovu i konačnog završetka saradnje s Haškim tribunalom. A, toga nema s Goranom Hadžićem na slobodi.

Maja Kovačević, nekadašnja direktorka savezne Kancelarije za pridruživanje EU, smatra da će Srbija do kraja 2011. dobiti status kandidata, ali ne i datum početka pregovora.

– Iako je u procesu reformi ostalo još mnogo posla, od pravosuđa, borbe protiv korupcije, ekonomije koja je daleko od tržišne, i tako dalje, stepen ostvarenih reformi mogao bi biti dovoljan za otpočinjanje pregovora o članstvu. Međutim, određivanje datuma, kao formalan korak, jedan je od značajnih instrumenata u politici uslovljavanja EU i ne verujem da će Unija u kratkom roku iskoristiti dva svoja instrumenta za pritisak – i kandidaturu i datum pregovora – navodi Kovačevićeva.

Ona očekuje da će određivanje datuma biti uslovljeno zahtevima za kooperativnošću i fleksibilnošću Srbije u dijalogu s Kosovom.

Isto misli i Dragomir Janković, konsultant Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela, koji za Danas kaže da dobijanje datuma „uopšte nije realno“, jer do kraja nisu ispravljene greške tokom reforme pravosuđa, jer nije usvojen zakon o restituciji, ni zakon o imovini, a nema ni suštinskih ekonomskih reformi.

– Ukoliko se sve ovo ispuni, tada bi Srbija imala više šanse, ali bi opet ostalo otvoreno pitanje Kosova. Ne verujem da će Komisija progledati kroz prste Srbiji, jer je toga u prošlosti bilo mnogo. Dovoljno će popustiti davanjem statusa kandidata kada Hadžić nije u Hagu – zaključuje Janković.

Novinar Danasa je na dan hapšenja Mladića bio u Briselu, gde je komesar za proširenje Štefan File na konferenciji za novinare rekao da se u Srbiji, „iako je došlo do ovog novog momenta, mora intenzivirati rad na reformama, i doprineti da Komisija da pozitivno mišljenje“.

– Ako je pitanje da li je Srbija danas korak bliže EU nego što je bila juče, moj odgovor je da, ali ako je pitanje da li će to značiti da treba sprovesti manje reformi i ispuniti manje obaveza pre nego što Komisija donese svoju preporuku, odgovor je ne – rekao je File.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari