Dinkić predao pola miliona potpisa za decentralizaciju

Posle dva meseca dugog prikupljanja potpisa, Ujedinjeni regioni Srbije predali su u republičkom parlamentu peticiju koju je podržalo 515.792 građana Srbije koji podržavaju njihovu inicijativu za decentralizaciju i pet predloga zakona kojima bi se ona sprovela.
Posle dva meseca dugog prikupljanja potpisa, Ujedinjeni regioni Srbije predali su u republičkom parlamentu peticiju koju je podržalo 515.792 građana Srbije koji podržavaju njihovu inicijativu za decentralizaciju i pet predloga zakona kojima bi se ona sprovela.

Reč je o predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave, o izborima predsednika opštine i gradonačelnika, o javnoj svojini, o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu i o izmenama zakona o porezima na imovinu. Predsednik URS Mlađan Dinkić izjavio je posle predaje peticije i predloga zakona da su to predlozi kojima se omogućuje suštinska decentralizacija Srbije.

On je rekao da za sada niko nije prikupio toliki broj potpisa za neku zakonodavnu aktivnost od vremena uvođenja parlamentarizma u Srbiji i dodao da je sada na URS-u velika odgovornost prema tim građanima koji su peticiju podržali svojim potpisima, ali i drugima koji podržavaju njihovu inicijativu. Prema njegovim rečima, u Srbiji je i veći broj građana koji podržavaju decentralizaciju čak i onog broja koji podržava ulazak u EU.

Dinkić je rekao da očekuje da se o predlozima, koji su predali, skupština izjašnjava u junu i dodao da je o njima razgovarao sa koalicionim partnrrima. Da inicijativa ima podršku, Dinkić je ilustrovao podatkom da je čak 15 gradonačelnika drugih stranaka, izuzev onih iz SNS i SRS, potpisalo njihovu peticiju. On je dodao da su svima "puna usta brigom za decentralizaciju" i kazao da je ovo prilika da se" ta briga materijalizuje usvajanjem zakona".
  • Ivan

    31.05.2011 07:49
    mo'š misliti
    sakupiću ja po' miliona potpisa da se on lepo odnese u......

    Inače ideja mi se sviđa ali je iz prinicpa ovoj bitangi nisam potpisao. Valjda se uplašio da ne propadne pa sada sebi namešta šanse za slučaj da padne na nivo nekog lokalnog igrača...
  • Zeleni Zub

    30.05.2011 20:46
    potpise na pregled molim
    Sada lepo neka se prekontroliše svih 515000 potpisa, pa da vidimo ko je veći falsifikator SNS ili URS? A onda moliću fino da se postupi po zakonu i da svaki lažni potpisnik tuži navedene falsifikatore da se već jednom nauče da ne zloupotrebljavaju lekarske kartone, stare biračke spiskove, telefonske imenike i slične baze podataka.
  • 30.05.2011 14:04
    Pa i nije bas Bojane, evo vidis indjija pazova i recimo N.Sad imaju jacu ekonomiju od Kikinde ili Sombora, hocu reci da oni nemogu ziveti od sopstvenih prihoda. U ranoj decentralizaciji bi recimno N.Sad trebao zrtvovati za Zrenjanin dok ne bude investicija. Imas i odredjena mesta sa 30-50000 ljudi de nema nijedne fabrike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.