Ko su sudije koje će suditi Mladiću

E. V. N.

29. 05. 2011. u 20:56

Trojka koja je zbunila i sud - Ori rekao da je haški Tribunal nezakonit, Flige da nema genocida, a Moloto da je Vojvodina narod

SUDIJA koji smatra da je Haški tribunal nezakonito osnovan, njegov kolega koji dovodi u pitanje postojanja genocida u Srebrenici i zbog toga je isključen iz veća Radovanu Karadžiću i delilac pravde koji smatra „da je Vojvodina narod koji je živeo u bivšoj SFRJ“ - trojac je koji će suditi do juče najtraženijem beguncu Ratku Mladiću.

Članovi veća u sastavu Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike, koji su zadužili Mladićev predmet, trenutno sude i ostalim optuženima za zločine u BiH.

Tako Moloto sudi bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću, Ori funkcionerima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a Flige nekada najbližem Mladićevom saradniku i oficiru za bezbednost Zdravku Tolimiru.

Međutim, osim ovih procesa, u njihovim radnim biografijama, zapisani su i drugi predmeti. Prvi susret sa Tribunalom Ori je imao kao branilac bosanskog Srbina i prvog optuženika Duška Tadića. Zanimljivo je da je tada, kao član tima odbrane, napisao u jednoj žalbi da je Haški tribunal nezakonito osnovan, da ima nepravilan primat u odnosu na nacionalne sudove i da nema stvarnu nadležnost.

Alfonsa Orija javnost u Srbiji pamti i iz procesa lideru radikala Vojislavu Šešelju iz vremena kada je štrajkovao glađu i kome je nametao branioca u pripravnosti i protiv njegove volje.

Jednako zanimljivo, a možda čak i više, jeste postavljenje nemačkog sudije Kristofa Fligea u Mladićev predmet. Pre tri godine, njegovo otvoreno preispitivanje postojanja genocida u Srebrenici razbesnelo je muslimane širom sveta. Naročito u BiH, Kanadi i Americi koji su tražili da se pod hitno izuzme iz slučaja Radovana Karadžića i svakog drugog u kome su predmet zločini u BiH.

Ovoliku buru Flige je izazvao kada je u „Špiglu“ napisao da je termin „genocid“ koji definiše zločine, nepotreban i da bi bilo bolje da se koristi termin „masovno ubistvo“. On je tvrdio da nema razloga da se pravi razlika između „grupe koja je ubijena zbog svoje nacionalnosti, vere, etničke pripadnosti ili rase, kao što je definisano Statutom Haškog tribunala“, i grupe koja je „slučajno okupljena na jednoj lokaciji“.

Sudija je posle toga premešten iz Karadžićevog predmeta. Ali, šta bi tek moglo da se dogodi ako se, kako već najavljuje glavni haški tužilac Serž Bramerc, a niko ga ne demantuje, na istoj optuženičkoj klupi, u istoj sudnici, pred istim većem, jedan do drugog nađu Ratko Mladić i Radovan Karadžić?

Sudija iz Južne Afrike Bakone Moloto, postao je poznat javnosti u Srbiji tokom suđenja Milanu Martiću.

On je svedoka odbrane Lazara Macuru koji je izbegao iz Hrvatske, upitao zbog čega Krajišnici nisu otišli iz Hrvatske kada ih Hrvati nisu želeli?

- Da ste to uradili, ne bi bilo trauma ni na jednoj strani - „prekoreo“ je sudija svedoka odbrane. - Da ste na samom početku otišli u Beograd, da kao narod budete u Beogradu, patnje bi bile izbegnute.

U jednom trenutku, sudije su zatražile od Macure i da nabroji sve narode koji su živeli u nekadašnjoj SFRJ. Kada je završio, Moloto mu je zamerio još jednom:

- U redu, ali niste pomenuli Vojvodinu - zamerio je sudija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

ŠOJKA

29.05.2011. 21:35

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Tako to ide: nemaš pojma o čemu i kome se radi, ali možeš da sudiš, biće ti sve napisano....

nesa inzenjer

29.05.2011. 22:23

Pa i mi imamo psihologa za predsednika koji je pre toga bio ministar za telekomunikacije i ministar odbrane, a neko pre njega je bio i mašinbravar. Imamo i ortopeda kao ministra građevina. zašto onda neke tupadžije ne bi bile sudije u Hagu?

pesa

30.05.2011. 08:43

Neso, pa ti me stvarno iznenadjujes, ti kao inzenjer si jos uvek u ovoj ludnici, pali brate sto dalje odavde.... brate Neso sve psihijatrija..

filipo

30.05.2011. 18:31

@pesa - pesa Dali znate da se na Zapadu nasi inzenjeri ocenjuju "jednaki kao dobar tehnicar", da ih se "adekvatno" i placa a da rade za polupismenjake za cije su greske i aljkavost uvek oni krivi. Ako im nesto kazes, nezahvalan si jer "tamo nisi imao ni sta da jedes a ovde dizes nos".

Srbinovic

30.05.2011. 12:07

Dajte bre ljudi... ovi na donosenje odluke imaju tacno toliko uticaja koliko i moj dzukac. Njihov jedini posao je da pravno definisu kalup kojim ce da se uoblici instrukcija koju su dobili s vrha. Za lojalnost ce biti nagradjeni a za eventualnu nekooperativnost propisno kaznjeni. Eto, tu je smisao ovog celog zamajavanja.

Ratko,Banjaluka

30.05.2011. 18:56

@MatijaBG - Matija smo si ti raduj tudjoj muci.Ko drugome jamu kopa sam u nju pada.A to ce uskoro i sa tvojima zucanima da se desi.

filipo

30.05.2011. 18:26

A ja jutros u zapadnim novinama procitah da ce generalu Mladicu da sude Svabo i Turcin! Dali to ima veze sa "emocijama" Turske koja je obucavala sarajevske kriminalce jos godinu pre rata do "generalskog" cina i svapske tradicionalne ljubavi 1 za 100?