URS završio prikupljanje potpisa

Godinu dana posle osnivanja URS-a i deklaracije o decentralizaciji, održana je konvenciju o decentralizaciji kojom je i završeno prikupljanje potpisa.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2011.

16:58

Default images

Peticiju kojom se kroz izmene zakona traži da više novca od poreza na zarade ostane u lokalnim samoupravama potpisalo je više od pola miliona građana, rekli su u URS-u.

Polusatnim filmom predstavljeni su rezultati jednogodišnje kampanje i dvomesečnog prikupljana potpisa. Decentralizaciju je podržalo 25 gradonačelnika i 515 hiljada građana.

O neophodnosti da 80 odsto poreza od zarada ostaje na lokalu, da se gradonačelnici biraju neposredno i da se vrati imovina lokalnoj samoupravi govorili su potom dva trenutna gradonačelnika i jedna bivša gradonačelnica.

"Od nas se mnogo očekuje, ali šta su to u ovom trenutku naše ingerencije, mislim na gradonačelnike, male, svedene na komunaliju i neku socijalnu zaštitu", kaže Veroljub Stevanović iz URS-a.

"Dolazim iz Novog Sada, hoću da vam kažem šta to konretno znači - 2,5 milijarde dinara više na budžet koji danas imamo", kaže Maja Gojković iz URS-a.

"Odreći će se oni i imovine koju su drugi uzeli. Odreći će se i dela para, ali se neće odreći toga da oni upravljaju tom imovinom i tim parama", kaže Boško Nićić iz URS-a.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije rekao je da je peticiju postpisalo 15 odsto glasačkog tela te da točak decentralizacije više ne može da se zaustavi.

"20 godina niko nam ne valja. Narod je u pravo. U suštini. Ali nije shvatio jednu stvar. Nije problem u ličnostima i konkretnim ljudima, problem je u sistemu. Imamo jedan centralistički sistem koji ne može da Srbiju vodi brzo napred, koji guši Srbiju. I to moramo da promenimo", kaže predsednik URS-a, Mlađan Dinkić.

Za govornicom, Dinkić je iskoristio priliku da se osvrne na kritike da Užice zapravo gube novac zbog decentralizacije, koje je izrekao gradonačenik ovog grada.

"Ako već nema hrabrosti da potpiše peticiju kao njegov kolega iz DS-a onda neka ćuti, a ne da laže svoje sugrađane, da a on se plaši šta će mu šef iz Begorada reći nego da takve gluposti priča", kaže Dinkić.

Dinkić je najavio da će predložiti uvođenje profesionalnog upravljana javnim preduzećima. URS u ponedeljak predaje Skupštini Srbije potpise građana i pet zakonskih predloga za decentralizaciju, među kojima su predlozi zakona o finansiranju lokalne samouprave, izborima predsednika opština i gradova i javnoj svojini, kao i o izmenama Zakona o porezima na imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: