Capital.ba

Podržati proizvodnju štednih sijalica u Prijedoru

29.05.2011. / 10:58

PRIJEDOR, Vlada Republike Srpske /RS/ zadužila je Ministarstvo finansija da sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ RS razmotri mogućnost finansijske podrške pokretanju proizvodnje štednih sijalica u Prijedoru za koju ukupna investicija iznosi 6.650.000 KM.

Kanadska firma “Tesla digital inc” odabrala je opštinu Prijedor kao ponuđača najpovoljnijih i najkonkretnijih uslova, osnovala preduzeće “Tesla digital NRS” sa sjedištem u gradu na Sani i obezbijedila četiri miliona maraka, dok od Vlade RS očekuje podršku za dva miliona maraka povoljnog kredita kod IRB-a RS.

Opština Prijedor investitoru je ponudila povoljnu lokaciju u krugu preduzeća “Autotransport” sa proizvodnom halom površine 2.468 kvadratnih metara i upravnom zgradom od 880 kvadratnih metara po cijeni od dvije KM po kvadratu, s tim da plaćanje zakupa počne mjesec dana nakon pokretanja proizvodnje, da je period zakupa najmanje pet godina i da investitor ima mogućnost da otkupi ove, a po potrebi i dodatne poslovne prostore.

Učešće opštine Prijedor u infrastrukturi iznosiće 300.000 KM gdje se obavezala da dovede struju do objekta i da dijelom učestvuje u sanaciji objekta. Investitor bi u prvoj fazi zaposlio 75 radnika.

Očekuje se proizvodnja osam miliona sijalica godišnje s postepenim povećanjem proizvodnje i do 20 miliona komada što će, prema planovima, za pet godina povećati broj zaposlenih na 1 000.

Procjenjuje se da će godišnja dobit iznositi 9,6 miliona KM, predviđeni period investicije je dvije godine, a period povrata investicije očekuje se za dvije godine.

Tržište je već obezbijeđeno sa više sklopljenih ugovora matične kanadske firme sa gradom Vindzor, u kojem joj je sjedište, Vladom Njemačke, Folks Dojč bankom, te sa farmaceutskim kućama u Njemačkoj i drugim internacionalnim kompanijama.

Riječ je o proizvodnji LED sijalica koje štede 90 odsto energije, ne sadrže živu, traju do 20 puta duže, ne zagrijavaju se i prave se od plastičnog materijala koji se u potpunosti može reciklirati. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Podržati proizvodnju štednih sijalica u Prijedoru

    1. kapitalizamimi

      Iskreno, nama je potrebnija “stedna vlast” nego sijalice stedne, imali bi korist koja se mjeri teravatima, umjesto par vati eventulano kilovati koliko se može dobiti na sijalici.

    2. kapitalizamimi

      EVO NAKON POLA GODINE NI RIJEČI O TOJ INVESTICIJI, NITI STEDNJE VLASTI NA RIJECIMA O TOME TAD, NITI PROIZVODNJE SIJALICA U PRIJEDORU, VALJDA SE CEKAJU IZBORI SLEDECE GODINE, DA SE AKTUELIZUJE OVA TEMA, OD KOJE OCIGLEDNO U PRAKSI NEMA NIŠTA. LIJEPO JE KAD SE MOŽE PROČITATI NAKON TOLIKO VREMENA OVAKAV ČLANAK, NE TREBA BOLJI DOKAZ KOLIKO MEDIJI MOGU I NESVJESNO UTICATI NA STAVOVE JAVNOG MNJENJA I I STVARATI LAŽNU SLIKU, DA BI ZAVARALI GRAĐANE, STVORILI NADU, NAGRADILI VLAST….